«Έξυπνα» παράθυρα θα ελέγχουν τη ροή φωτός και ενέργειας

Ερευνητές στο Cockrell School of Engineering του University of Texas στο Όστιον βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία «έξυπνων» παραθύρων με ένα νέο επίπεδο αποδοτικότητας ενέργειας, μέσω της δημιουργίας υλικών που επιτρέπουν στα παράθυρα να αφήνουν να περνά φως χωρίς θερμότητα, και, εναλλακτικά, να μπλοκάρουν το φως, επιτρέποντας παράλληλα

τη μετάδοση ενέργειας, όπως περιγράφεται σε δύο ερευνητικά papers.

Επιτρέποντας στους ενοίκους να ελέγχουν με μεγαλύτερη ακρίβεια την ενέργεια και το φως που περνά μέσα από ένα παράθυρο, τα νέα υλικά θα μπορούσαν σημαντικά να μειώσουν τα κόστη της θέρμανσης και ψύξης κτηρίων.

Το 2013, η Ντέλια Μίλιρον, καθηγήτρια χημικής μηχανικής, και η ομάδα της, έγιναν οι πρώτοι που ανέπτυξαν dual-band ηλεκτροχρωμικά υλικά που αναμειγνύουν δύο υλικά με διακριτές οπτικές ιδιότητες, για επιλεκτικό έλεγχο του ορατού σχεδόν υπερύθρου φωτός (near infrared light- NIR) που προκαλεί θερμότητα. Σε τεύχος του Nature το 2013, η ομάδα επέδειξε πώς, μέσω μιας μικρής ηλεκτρικής εκκένωσης, ένα νανοκρυσταλλικό υλικό μπορούσε να «ανοίγει» και να «κλείνει», επιτρέποντας ανεξάρτητο έλεγχο φωτός και ενέργειας.

Η ομάδα πλέον έχει σημειώσει δύο νέα επιτεύγματα στα υλικά αυτά -ένα επιλεκτικό «cool mode» και ένα «warm mode». Πρόκειται για σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση προϊόντων που θα μπορούν να κυκλοφορήσουν στο εμπόριο, επειδή επιτρέπεται ο έλεγχος του 90% του NIR και του 80% του ορατού φωτός από τον ήλιο και χρειάζονται μόλις λίγα λεπτά για την αλλαγή μεταξύ των δύο modes, ενώ με το προηγούμενο υλικό χρειάζονταν ώρες.

ΠΗΓΗ: Naftemporiki

Keywords
Τυχαία Θέματα