Εξηγήσεις από ΗΠΑ για τις παρακολουθήσεις ζητά η Ιαπωνία

Ενοχλημένη είναι η κυβέρνηση της Ιάπωνας, μετά τις αποκαλύψεις από τον ιστότοπο WikiLeaks, σύμφωνα με τις οποίες οι ΗΠΑ κατασκόπευαν υψηλόβαθμους αξιωματούχους της ιαπωνικής κυβέρνησης και στελέχη ιαπωνικών επιχειρήσεων.

Ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε ζήτησε σήμερα από τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τη διεξαγωγή σχετικής έρευνας, δήλωσε ο ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο

WikiLeaks αποκάλυψε έναν κατάλογο με 35 στόχους στην Ιαπωνία που φέρεται ότι κατασκόπευε η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας (NSA), στους οποίους περιλαμβάνονται αξιωματούχοι υπουργείων της κυβέρνησης Άμπε, όπως και της Mitsubishi Corp και της Mitsui &Co.

"Αν είναι αλήθεια ότι αυτοί οι Ιάπωνες πολίτες αποτέλεσαν στόχο, αυτό θα μπορούσε να κλονίσει την σχέση εμπιστοσύνης στην συμμαχία μας και θα πρέπει να εκφράσω σοβαρές ανησυχίες", δήλωσε ο Γιοσιχίντε Σούγκα, αναφερόμενος σε αυτά που είπε ο Άμπε σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Μπάιντεν.

Ο Σούγκα πρόσθεσε στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου ότι ο Μπάιντεν ζήτησε συγγνώμη για τα προβλήματα που προκάλεσε η υπόθεση αυτή στον Ιάπωνα πρωθυπουργό και στην κυβέρνησή του, αλλά αρνήθηκε να διευκρινίσει αν οι ΗΠΑ παραδέχθηκαν ότι κατασκόπευαν την Ιαπωνία.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα