Εξετάζεται και 2η ιατρική αμέλεια για τη 40χρονη με τη λάθος διάγνωση καρκίνου

Θυμό, αγανάκτηση και αμέριστη συμπόνοια προκάλεσε στο παγκύπριο η είδηση 40χρονης γυναίκας, η οποία λανθασμένα ενημερώθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο ότι πάσχει από μεταστατικό καρκίνο, με προσδόκιμο ζωής μόνο 6 μήνες.

Το δείγμα της βιοψίας ανήκε τελικά  σε άλλη ασθενή, η οποία είναι καρκινοπαθής. Τα δείγματα μπερδεύτηκαν και το εργαστηριακό αποτέλεσμα της δικής της βιοψίας ήταν υποτίθεται καθαρό.   

Σε δηλώσεις της η Υπουργός Υγείας, Πόπη Κανάρη, ανέφερε ότι «άμεσα σήμερα το πρωί ζήτησα από τον ΟΚΥΠΥ την διερεύνηση του θέματος και την απάντηση σε σύντομο χρονικό διάστημα, και τι έγινε

με το άλλο άτομο επίσης που δεν έτυχε αυτής της σωστής διάγνωσης και παρακολούθησης».

Η 40χρονη τον περασμένο Φεβρουάριο παραπέμφθηκε από τον γιατρό της στο Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου για να της ληφθεί δείγμα για βιοψία, το οποίο αποστάλθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας για επιστημονικές εξετάσεις.

Το τραγικό λάθος ανακαλύφθηκε επειδή η ίδια δεν αποδεχόταν τα αποτελέσματα και ζήτησε να γίνει επιστημονική εξέταση DNA της συγκεκριμένης δειγματοληψίας. Στις 2 Ιουνίου βγήκαν τα αποτελέσματα και διαπιστώθηκε ότι το δείγμα άνηκε σε άγνωστο άτομο.

Ο δικηγόρος της 40χρονης, Θεόδουλος Παπαβασιλείου, απέστειλε επιστολές στη διεύθυνση του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και του Ογκολογικού Κέντρου της Τράπεζας Κύπρου, ζητώντας εξηγήσεις για το ποιος έκανε το λάθος. «Κύριε Εργατούδη, η πελάτισσά μου αφέθηκε στο συγκεκριμένο πόρισμα χωρίς κανένα άλλο έλεγχο και αν η ίδια δεν αρνείτο την συμμετοχή της σε κύκλο χημειοθεραπειών ή ακόμα δεν προχωρούσε από μόνη της σε έλεγχο DNA, τότε δεν ξέρω πού θα κυμαινόταν η σημερινή σας ομιλία».

Ο διευθυντής του Ογκολογικού Κέντρου, Πάνος Εργατούδης, σημείωσε ότι «να ξεκαθαρίσω ότι δεν έχει δοθεί οποιαδήποτε θεραπεία στην ασθενή. Ούτε έχει δοθεί, ούτε είχε προγραμματισθεί για χημειοθεραπεία».

Ο Εργατούδης υποστηρίζει ότι σε σχέση με την δεύτερη γυναίκα, η οποία είναι όντως καρκινοπαθής, όταν οι γιατροί είδαν καθαρό αποτέλεσμα βιοψίας, την παρέπεμψαν να κάνει δεύτερη βιοψία. «Έγινε δεύτερη βιοψία και επιβεβαιώθηκαν οι υποψίες που είχαν και η δεύτερη ασθενής ξεκίνησε να παίρνει θεραπεία για την πάθηση την οποία έχει».

Όπως πληροφορείται το Σίγμα, η ταλαιπωρία της 40χρονης λόγω πιθανών ιατρικών λαθών ή αμέλειας, δεν άρχισε τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν πληροφορήθηκε ότι έχει μόνο έξι μήνες ζωής.

Κατ΄ ακρίβειαν, τον περασμένο Φλεβάρη θα έπρεπε να τελειώσει μια άλλη περιπέτεια υγείας, πραγματική αυτή τη φορά, η οποία άρχισε το 2020, όταν και χειρουργήθηκε στην κοιλιά. Για τρία χρόνια και μέχρι τον Φεβρουάριο φέτος, ακολούθησαν έξι χειρουργικές επεμβάσεις αποκατάστασης, και ήδη υπάρχει ανοιχτή υπόθεση πιθανής ιατρικής αμέλειας για το χειρουργείο του 2020.  Η καθαρή βιοψία του Φεβρουαρίου θα ήταν το τέλος μιας περιπέτειας τριών χρόνων.

Όπως επίσης πληροφορείται το Σίγμα, τους τελευταίους τέσσερις μήνες τα μέλη της οικογένειας της λαμβάνουν ψυχολογική υποστήριξη, ορισμένα άφησαν και τις δουλειές τους για να σταθούν στο πλευρό της, ενώ και η ίδια προτίθετο να προβεί σε διευθετήσεις για την αποβίωσή της.

Διαβάστε επίσης: 

Τι λέει ο δικηγόρος της γυναίκας που διαγνώστηκε κατά λάθος με καρκίνο

Κύπρος: Της είπαν έχει καρκίνο και 6 μήνες ζωής - Μπέρδεψαν τις βιοψίες

Keywords
Τυχαία Θέματα