Επταμερής η συνάντηση για την Ελλάδα στις Βρυξέλλες

Καθώς ο χρόνος για την Ελλάδα εξαντλείται και κλιμακώνονται οι προειδοποιήσεις και συστάσεις των θεσμών, που δεν είναι ικανοποιημένοι με την πρόοδο, που έχει επιτευχθεί καθοριστικής σημασίας συνάντηση θα έχουν στις 9 το βράδυ κορυφαίοι κοινοτικοί αξιωματούχοι και ευρωπαίοι ηγέτες, στο περιθώριο της διήμερης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, μετά από ελληνικό αίτημα.

Στη συνάντηση, την οποία οργανώνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, θα είναι παρόντες ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας,

η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Στο επίκεντρο της συνάντησης αναμένεται να βρεθούν όλα τα ζητήματα, που έχουν σχέση με την εξελισσόμενη διαπραγμάτευση, στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου και κυρίως το πρόβλημα της ρευστότητας.

Με τη Μέρκελ θα συναντηθεί ο Τσίπρας απο εβδομάδας

Ο Αλέξης Τσίπρας θα θέσει μετ’ επιτάσεως το θέμα της χρηματοδοτικής ασφυξίας της χώρας, ζητώντας ξεκάθαρα να αυξηθεί το πλαφόν έκδοσης εντόκων γραμματίων, αλλά και να επιστραφεί τα κέρδη 1,9 δισεκατομμυρίων ευρώ, από τα ελληνικά ομόλογα που «κρατά» η ΕΚΤ.

Μετά τη Σύνοδο Κορυφής και τη μίνι διάσκεψη στις Βρυξέλλες θα πραγματοποιηθεί, την ερχόμενη Δευτέρα, συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τη Γερμανίδα Καγκελάριο.

Παρέμβαση Ομπάμα

Στο μεταξύ, λίγες ώρες πριν τη μίνι σύνοδο για την Ελλάδα ο Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα ζήτησε από την Άγκελα Μέρκελ να βρεθεί μια λύση για το ελληνικό πρόβλημα, η οποία θα επιτρέψει στην Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, καθώς ενδεχόμενη έξοδός της εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για τη διεθνή οικονομική σταθερότητα.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ο Πρόεδρος των ΗΠΑ και η καγκελάριος της Γερμανίας επανεξέτασαν τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ελλάδα και τις προσπάθειες για να επιτευχθεί μια ρεαλιστική συμφωνία, η οποία θα βασίζεται στις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις, ώστε να επιστρέψει η χώρα στην ανάπτυξη παραμένοντας στη ζώνη του ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα