Εξαιρετικά επικίνδυνο το «κίνημα» κατά των εμβολιασμών

Επιβεβλημένος είναι ο εμβολιασμός των παιδιών, τόσο για την υγεία τους μεμονωμένα, όσο και για την δημόσια υγεία συνολικά, σύμφωνα με τον δρ. Μιχάλη Αναστασιάδη από την Παιδιατρική Εταιρία Κύπρου.

Μιλώντας στην εκπομπή «Όλα στο φως» του Ράδιο Πρώτο, ο κ. Αναστασιάδης, αναφορικά με το «κίνημα» το οποίο έχει κάνει την εμφάνισή του ανά το παγκόσμιο και τάσσεται κατά του εμβολιασμού των παιδιών, επισήμανε ότι ευτυχώς στην Κύπρο ένα τέτοιο «κίνημα» δεν

έχει πάρει διαστάσεις.

«Είμαστε υπερήφανοι για το υψηλό ποσοστό εμβολιασμών των παιδιών μας, αλλά αφουγκραζόμενοι τα μηνύματα των καιρών δεν εφησυχάζουμε και γι’ αυτό θέλουμε να ενημερώσουμε το κοινό ότι δεν υπάρχει θέμα αμφισβήτησης της χρησιμότητας, της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας των εμβολιασμών», είπε.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν εμβόλια τα οποία δεν είναι απαραίτητα για την προστασία των παιδιών, απάντησε ότι πρόκειται για έναν από τους πιο γνωστούς μύθους που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος, προσπαθώντας να καταφερθεί εναντίον των τεκμηριωμένων ιατρικών πρακτικών των οποίων η χρησιμότητα έχει αποδεικτή επιστημονικά.

Όσον αφορά στο επιχείρημα που θέλει τα εμβόλια να έχουν σοβαρές παρενέργειες, ο κ. Ανααστασιάδης ήταν κατηγορηματικός.

«Όχι, δεν έχουν σοβαρές παρενέργειες. Ειδικά τα σύγχρονα εμβόλια που έχουμε στη διάθεσή μας και στην Κύπρο, είναι πολύ ασφαλή ως σκευάσματα. Φυσικά, όπως και κάθε φάρμακο δεν στερούνται εντελώς παρενεργειών, οι οποίες όμως είναι τόσο ήπιες όπως ένας χαμηλός πυρετός ή μια τοπική αντίδραση στο σημείο της ένεσης. Σοβαρές παρενέργειες οι οποίες θα μας ανάγκαζαν να είμαστε σκεπτικοί ως προς την ασφάλεια των εμβολίων, δεν υφίστανται και το τονίζω αυτό».

Απειλεί με σοβαρές πειθαρχικές διώξεις ο ΠΙΣ

Εξάλλου, με πειθαρχικές διώξεις προειδοποιεί ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος όσα από τα μέλη του φέρεται να προτρέπουν πολίτες να ην προχωρούν σε εμβολιασμούς, κρούοντας ταυτόχρονα τον «κώδωνα του κινδύνου» αναφορικά με την επιστροφή της ιλαράς ως αποτέλεσμα του «αντιεμβολιακού κινήματος».

Σύμφωνα με ανακοίνωση ο ΠΙΣ «έχει δεχτεί αναφορές από μέλη του για μια αναπτυσσόμενη τάση που διαπιστώνεται τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο να απορρίπτονται οι εμβολιασμοί κυρίως από τους γονείς, ενώ καταγγέλθηκαν και πρακτικές από γιατρούς που ασκούν εναλλακτική/ομοιοπαθητική ιατρική οι οποίοι αποτρέπουν ασθενείς τους από το να εμβολιαστούν.

Keywords
Τυχαία Θέματα