Εξάχρονος κατάπιε κέρμα-Η επέμβαση και η έκκληση του γιατρού

Σε επέμβαση υποβλήθηκε εξάχρονο αγοράκι, στην Κύπρο, μετά από σφήνωση κέρματος στον λαιμό του.

Σύμφωνα με τον γαστρεντερολόγο, Γιάννη Καϊμακλιώτη, ο οποίος πραγματοποίησε την επέμβαση, το κέρμα είχε ενσφηνωθεί στο άνω τμήμα του οισοφάγου και το παιδί παρουσίαζε έντονη σιελόρροια. Λόγω ορατού κινδύνου εισρόφησης, διεξήχθη κατεπείγουσα επέμβαση το Σάββατο, 2 Απριλίου, 21:30 μμ μετά από παραπομπή, στο χειρουργείο του Μακάριου Νοσοκομείου.

Συστάσεις προς τους γονείς

Όπως εξήγησε ο γαστρεντερολόγος, οτιδήποτε

βρίσκεται στο άμεσο οπτικό πεδίο των παιδιών μπορεί να καταποθεί. Τα μικρά παιδιά κάτω των 3 ετών διερευνούν το περιβάλλον τους χρησιμοποιώντας την γεύση και την αφή.

Ως εκ τούτου οι καταπόσεις των ξένων σωμάτων είναι συχνότερες σε ηλικίες απο 6 μηνών μέχρι 6 ετών. Αιχμηρά αντικείμενα, μπαταρίες ή άλλα σώματα ενσφηνωμένα στον οισοφάγο πρέπει να αφαιρούνται.

Ξένα σώματα που έχουν περάσει στο στομάχι είναι αναγκαίο να αφαιρούνται αμέσως αν στη σύστασή τους υπάρχουν τοξικές ουσίες.

Υψηλού κινδύνου επέμβαση

Σύμφωνα με τον δρ Καϊμακλιώτη, η συγκεκριμένη επέμβαση θεωρείται υψηλού κινδύνου και γενικά η αφαίρεση ξένων σωμάτων σε μικρές ηλικίες λόγω εύθραυστου τοιχωματικού βλεννογόνου απαιτεί λεπτούς χειρισμούς και τεχνικές.

«Ως γονείς και γιατροί έχουμε υποχρέωση να προλαμβάνουμε αυτά τα ατυχήματα και να μειώνουμε τον κίνδυνο που οι καταπόσεις αυτές μπρορούν να επιφέρουν. Η παραπομπή σε νοσοκομείο με εξειδικευμένο προσωπικό κρίνεται απαραίτητη για αξιολόγηση και την επιτυχή αφαίρεση των ξένων σωμάτων και την αίσια έκβαση της κατάστασης», συμπλήρωσε.

Σημειώνεται, ότι ο δρ Καϊμακλιώτης θα παραχωρήσει σήμερα σχετική συνέντευξη στο «Μεσημέρι και Κάτι» του Σίγμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα