Ευρωβουλευτές: Ζητούν μέτρα για να καταστεί η Ευρώπη ανταγωνιστική

Μέτρα για να καταστεί η Ευρώπη ανταγωνιστική και για τη διασφάλιση δίκαιων συνθηκών για τους κατασκευαστές της ΕΕ, ζήτησαν μεταξύ άλλων οι Ευρωβουλευτές την Τετάρτη σε συζήτηση στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τους Προέδρους της Επιτροπής και του Συμβουλίου, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Σαρλ Μισέλ, αντίστοιχα.

Κατά τη συζήτηση οι αρχηγοί των πολιτικών ομάδων του ΕΚ εξέφρασαν τις προσδοκίες τους για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της ερχόμενης εβδομάδας που πρόκειται να επικεντρωθεί στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, στην ανταγωνιστικότητα,

στην ενιαία αγορά, στον τρόπο ενίσχυσης της οικονομίας της ΕΕ και σε θέματα που σχετίζονται με την ενέργεια.

Οι ευρωβουλευτές τόνισαν την ανάγκη η ΕΕ να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της και ζήτησαν τη λήψη μέτρων για τη διασφάλιση δίκαιων συνθηκών για τους κατασκευαστές της ΕΕ, υπό το φως των υφιστάμενων προστατευτικών μέτρων από τις ΗΠΑ. Σημείωσαν ότι υπάρχει ανάγκη για περισσότερες επενδύσεις, και χαιρέτησαν τις κινήσεις προς μια στρατηγική της ΕΕ για τις πρώτες ύλες. Ζήτησαν επίσης μείωση της γραφειοκρατίας, να τονωθούν οι ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές και να ανανεωθεί η εμπορική διπλωματία της ΕΕ για την επίτευξη νέων συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ και άλλες δημοκρατίες.

Πολλοί ομιλητές εστίασαν στη σημασία της ενίσχυσης της καινοτομίας ώστε η ΕΕ να γίνει πρωταθλητής «υψηλής αξίας» και όχι «χαμηλού κόστους».

Ορισμένοι Ευρωβουλευτές επέκριναν την Επιτροπή ότι ενέδωσε στο λόμπι από μεγάλες εταιρείες ενέργειας σε βάρος των τιμών καταναλωτή.

Οι Ευρωβουλευτές κάλεσαν επίσης το Συμβούλιο να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της μετανάστευσης, διασφαλίζοντας ότι όλα τα κράτη μέλη λαμβάνουν το μερίδιο που τους αναλογεί στους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο και καταπολεμώντας την παράνομη δραστηριότητα στα σύνορα της ΕΕ που οδηγεί σε ανθρώπινες τραγωδίες.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε στη συνάντησή της με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, λέγοντας ότι υπάρχει «μια εντυπωσιακή συμμετρία μεταξύ του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού των ΗΠΑ (IRA) και της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας», καθώς και οι δύο στοχεύουν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και στην τόνωση των επενδύσεων και την ανάπτυξη. «Κινούμαστε στην ίδια κατεύθυνση», είπε, προσθέτοντας ότι έχουν βρεθεί λύσεις για ορισμένους τομείς για τους οποίους υπάρχει ανησυχία σχετικά με τον IRA και έχουν ξεκινήσει συζητήσεις, όπως για πρώτες ύλες και κίνητρα για τη βιομηχανία καθαρής τεχνολογίας.

«Ο αγώνας για να δούμε ποιος θα είναι κυρίαρχος στην καθαρή μηδενική (net zero) τεχνολογία συνεχίζεται», είπε η κ. φον ντερ Λάιεν, τονίζοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να ενισχύσει τη βιομηχανία της. Ανακοίνωσε ότι την Πέμπτη η Κομισιόν θα παρουσιάσει τις προτάσεις της για έναν νόμο καθαρά μηδενικού κλάδου και έναν νόμο για τις κρίσιμες πρώτες ύλες, σημειώνοντας ότι και τα δυο αυτά νομοθετήματα είναι πολύ σημαντικά για την ανταγωνιστικότητα και την ανεξαρτησία της Ευρώπης. Σημείωσε επίσης την ανάγκη να επιτευχθεί ο στόχος να δαπανηθεί το 3% του ΑΕΠ για έρευνα και ανάπτυξη, να μειωθεί η γραφειοκρατία και να διασφαλιστεί ότι η νομοθεσία της ΕΕ δεν επιβαρύνει υπερβολικά τις επιχειρήσεις.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στην ομιλία του σημείωσε την επείγουσα ανάγκη της Ουκρανίας για περισσότερα όπλα και πυρομαχικά και επιβεβαίωσε ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα εργαστούν για πρόταση του Ύπατου Εκπροσώπου Ζοζέπ Μπορέλ για να προσφέρουν βοήθεια στο Κίεβο. Είπε ότι η ΕΕ υποστηρίζει τη φόρμουλα ειρήνης του Προέδρου Ζελένσκι, αλλά παραδέχτηκε ότι το Κρεμλίνο δεν έχει δώσει καμία ένδειξη ότι ενδιαφέρεται για αποκλιμάκωση.

Αναφέρθηκε επίσης σε βραχυπρόθεσμα μέτρα που έλαβε η ΕΕ για την αντιμετώπιση των κρίσεων των τελευταίων ετών, αλλά τόνισε ότι αυτά δεν πρέπει να υπονομεύουν τη μακροπρόθεσμη οικονομική στρατηγική της Ένωσης για μια πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. Σημείωσε ότι, η ΕΕ πρέπει να επικεντρωθεί στη διάθεση των επενδύσεων στις εταιρείες, στην ενθάρρυνση της καινοτομίας και στην υποστήριξη του θεμιτού εμπορίου.

Αναφερόμενος στις σχέσεις με παγκόσμιους παράγοντες, είπε ότι «δεν υπάρχει ισότητα μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας». Ωστόσο, «η Κίνα είναι μια πραγματικότητα, ένας βασικός παράγοντας» με τον οποίο η ΕΕ πρέπει να συνεργαστεί σε παγκόσμιο επίπεδο, πρόσθεσε.

Σχετικά με τη μεταναστευτική πολιτική, ο κ. Μισέλ ζήτησε «ορθολογισμό». Η ΕΕ θα πρέπει να «κάνει περισσότερα και καλύτερα» σε συνεργασία με τρίτες χώρες για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και θα πρέπει να υπάρχουν νόμιμοι και ασφαλείς δίαυλοι μετανάστευσης προς την Ευρώπη, είπε.

Διαβάστε επίσης: Μάριος Κληρίδης: Χαρακτήρισε ως μεμονωμένο περιστατικό την κατάρρευση της SVB

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα