Ευρωπαϊκός Μονόδρομος

Η Τουρκία έχει αποδείξει πως είναι συνεπής μόνο με τις στρατηγικές της επιδιώξεις και σε βάθος χρόνου. Αταλάντευτη, μένει συγκεντρωμένη στην υλοποίηση τους, εκμεταλλευόμενη κάθε ευκαιρία που της παρουσιάζεται.

Θα χαρακτήριζα αυτή τη χώρα σαν ένα κράτος στυγνό επαγγελματία που αδιαφορεί για όλα όσα συμβαίνουν γύρω του, έχει το θράσος και με ειρωνεία διεκδικεί αυτά που δεν δικαιούται. Τρανταχτό παράδειγμα η αξιοποίηση και εμπόρευση του ανθρώπινου πόνου που έχει μετατρέψει το Αιγαίο

σε θάλασσα νεκρών ψυχών και ελπίδων.

Δεν περιορίζεται στη λήψη οικονομικών ανταλλαγμάτων ώστε να φτιάξει υποδομές και να συμβάλλει ανθρωπιστικά στο όλο ζήτημα αλλά εκβιάζοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση θέλησε, με ανατολίτικο παζάρι, να πάρει όσα περισσότερα μπορεί. Κατάφερε να πετύχει τη διασύνδεση του μεταναστευτικού προβλήματος με την ενταξιακή της πορεία, μέσω του ανοίγματος του κεφαλαίου 33 που είχε παγώσει παλιά η Γαλλία.

Έτσι της ανοίγεται ορθάνοιχτα ο δρόμος ώστε να μπορεί στο εγγύς μέλλον να συνεχίζει να εκβιάζει και να παίρνει λάφυρα συμφερόντων, αφού το κλειδί του προσφυγικού θα βρίσκεται για πολύ καιρό στα χέρια της, ανοιγοκλείνοντας την πόρτα του σαδισμού όποτε θέλει. Στόχος της κατοχικής δύναμης είναι η διασύνδεση και του εθνικού μας θέματος για να αποκομίσει οφέλη έτσι ώστε οι πιέσεις που θα αυξηθούν να επικεντρωθούν στη δική μας πλευρά. Εξάλλου έχει και την έξωθεν καλή μαρτυρία πως συμβάλλει θετικά στις διαπραγματεύσεις αφού για χάρη της ευθυγραμμίζονται μέχρι και τα άστρα εν μια νυχτί.

Η υποκρισία και ο στρουθοκαμηλισμός της Ευρώπης των δύο ταχυτήτων δεν έχει όρια. Τα κράτη ορίζουν τις μεταξύ τους σχέσεις με βάση τα εθνικά τους συμφέροντα. Έτσι οι δυνατοί της Ευρώπης δεν θα λογαριάσουν τους αδύναμους για να τα διασφαλίσουν. Μπροστά στη σκέψη του μεγάλου κύματος προσφύγων και της διείσδυσης τρομοκρατών του ISIS στο έδαφος τους, θα κάνουν το άσπρο μαύρο για να ικανοποιήσουν την Τουρκία.

Ηθελημένα παραγνωρίζουν πως η ίδια αυτή χώρα αποτελεί μέρος του μεταναστευτικού προβλήματος, αφού αυτή εξέθρεψε το Ισλαμικό Κράτος, με προκλητικό τρόπο βομβαρδίζει τους Κούρδους, φυλακίζει Τούρκους δημοσιογράφους που έχουν αντίθετη άποψη από τον «Δημοκράτη» Ερντογάν, κλείνει εφημερίδες παραβιάζοντας την ελευθερία του τύπου, τα μέσα μαζικής δικτύωσης λειτουργούν a la carte και οι ανισότητες σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνίας της είναι έκδηλες.

Δυστυχώς, το ότι καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα εδώ και σχεδόν 42 χρόνια στην πατρίδα μας και κατέχει παράνομα δια της εισβολής Ευρωπαϊκό έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, φροντίσαμε οι ίδιοι να το κρύψουμε υποβαθμίζοντας την εθνική μας υπόθεση από θέμα εισβολής και κατοχής σε δικοινοτική διαμάχη.

Είναι θετικό πως πράξαμε το αυτονόητο και δεν ξεπαγώσαμε τα ενταξιακά κεφάλαια στα οποία η Κυπριακή Δημοκρατία είχε θέσει βέτο. Η εκπλήρωση του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας συμπεριλαμβάνεται στη Συμφωνία Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών και ως εκ τούτου οι Κυπρογενείς υποχρεώσεις της Άγκυρας παραμένουν στο τραπέζι. Αυτά τα διαπραγματευτικά όπλα δεν πρέπει να τα αφήσουμε αναξιοποίητα. Τώρα είναι που χρειάζεται ολοκληρωμένη διεκδικητική στρατηγική για προάσπιση των Εθνικών μας συμφερόντων.

Πρέπει να έχουμε σαν στόχο, τα διαπραγματευτικά μας ατού να τα χρησιμοποιήσουμε με τέτοιο τρόπο ώστε η κατοχική δύναμη να έχει κόστος για την συνεχιζόμενη κατοχή και να πιεστεί ώστε να συμβάλλει θετικά σε μια δίκαιη, λειτουργική, βιώσιμη λύση και όχι σε μια πρόχειρη διευθέτηση. Mε λίγα λόγια σε κλείσιμο του Κυπριακού κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των τουρκικών απαιτήσεων.

Θα πρέπει εμείς να βγούμε στην επίθεση και να μετακυλήσουμε τις ευθύνες και τις πιέσεις στην Τουρκία αναγκάζοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση να εξετάσει το ενδεχόμενο κυρώσεων κατά της Τουρκίας και όχι να της στρώνει κόκκινο χαλί στην Ευρωπαϊκή της πορεία. Αντί να εξετάζεται σαν ενδεχόμενο η κατάργηση βίζας για 75 εκατομμύρια Τούρκων υπηκόων για τις χώρες μέλη της Ε.Ε. γιατί να μην πιεστεί η Τουρκία να συναινέσει ώστε όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες, συμπεριλαμβανομένων και των νόμιμων πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας, να μπορούν ελεύθερα να διακινούνται και να απολαμβάνουν όλες τις ελευθερίες σε ολόκληρο το νησί.

Οι ευρωπαϊκές αρχές και αξίες θάφτηκαν. Δεν πρέπει να βρεθούμε και εμείς κάτω από τα συντρίμμια αυτά γιατί πολύ απλά ανήκουμε στην Ευρώπη της ελπίδας και της δικαιοσύνης. Αποδείχτηκε περίτρανα τις τελευταίες μέρες πως αν εμμένεις σε πάγιες θέσεις σου κανείς δεν μπορεί να σε υποχρεώσει να τις αποποιηθείς εκτός και αν ο ίδιος το θελήσεις.

Ο δύσκολος αλλά επιβεβλημένος δρόμος είναι αυτός της εθνικής συνεννόησης και της διεκδίκησης. Είναι ο Ευρωπαϊκός μας μονόδρομος που για να τον διαβούμε απαιτείται η χάραξη νέας ολοκληρωμένης διεκδικητικής στρατηγικής. Η Σύνοδος Κορυφής του Ιουνίου είναι πολύ κοντά…

Ο Γιάννης Τσαγγαρίδης είναι υποψήφιος Βουλευτής Λεμεσού / Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου και Μέλος της Πολιτικής Συγκλήτου της Συμμαχίας Πολιτών

Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive.com

Keywords
Τυχαία Θέματα