Ευρωπαϊκό πρόγραμμα προστασίας αρχαιολογικών χώρων εξασφάλισε ο «Ερατοσθένης»

Την εξασφάλιση χρηματοδότησης 1,5 εκατομμυρίων ευρώ, εξασφάλισε το Κέντρο Αριστείας «Ερατοσθένης» του ΤΕΠΑΚ, για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «REVITALISER» με τίτλο «Προληπτική Προστασία Αρχαιολογικών Χώρων στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και στη Βόρειο Αφρική».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΤΕΠΑΚ, ο «Ερατοσθένης», ως κορυφαίο ερευνητικό κέντρο στον τομέα του Διαστήματος και της Γεωπληροφορικής, εξασφάλισε τη χρηματοδότηση στο καινοτόμο αυτό

έργο, λαμβάνοντας την υψηλότερη βαθμολογία 15 στα 15 (Άριστα).

«Αυτό το εξαιρετικό επίτευγμα, συνάδει με τη δέσμευση του Κέντρου για επίτευξη αριστείας και καινοτομίας σε διάφορους τομείς και ειδικά στον τομέα της Παρατήρησης Γης, της Τηλεπισκόπησης, των Τεχνολογιών Διαστήματος, της Τεχνητής Νοημοσύνης και της Προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς μέσω δορυφορικών δεδομένων», προστίθεται.

Το έργο «REVITALISER», συνεχίζει η ανακοίνωση, έχει λάβει χρηματοδότηση στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «HORIZON-WIDERA-2023-ACCESS-02-01-Twinning Bottom-Up».

Όπως αναφέρεται, η καταπολέμηση των παράνομων ανασκαφών, η προστασία και η διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς, αποτελούν βασική αποστολή του Κέντρου Αριστείας «Ερατοσθένης» και με αυτό το νέο έργο, θα υποστηριχθούν οι Τοπικές Αρχές στη διατήρηση και διαχείριση των αρχαιολογικών χώρων.

Το έργο «REVITALISER» θα ξεκινήσει το φθινόπωρο του 2024, με διάρκεια τρία χρόνια και συντονιστή τον Δρ. Dante Abate, επικεφαλής του τομέα της Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Κέντρου Αριστείας «Ερατοσθένης».

Σημειώνεται ότι, μέσα από το πρόγραμμα, ενισχύεται η φήμη της Κύπρου, ως κόμβου έρευνας και καινοτομίας, ενώ  δημιουργούνται νέες ευκαιρίες για εκπαίδευση, κατάρτιση και ανάπτυξη ικανοτήτων, διασφαλίζοντας μια παρακαταθήκη γνώσης και τεχνογνωσίας στην περιοχή και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς για τις μελλοντικές γενιές.

«Η νέα χρηματοδότηση θα οδηγήσει επίσης στην ανάδειξη της συνεργασίας και δικτύωσης με κορυφαίους διεθνείς εταίρους του έργου, που είναι το Catalan Institute of Classical Archaeology, το Fondazione Bruno Kessler και το Maastricht University», αναφέρεται στην ανακοίνωση και υπογραμμίζεται πως οι συνεργασίες αυτές στοχεύουν στο να ενισχύσουν τη διαχείριση της έρευνας, τις διοικητικές δεξιότητες και την τεχνική επάρκεια του «Ερατοσθένη», επιτρέποντας την ανάπτυξη καινοτόμων στρατηγικών για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η ερευνητική ομάδα του Κέντρου εκφράζει ευχαριστίες στο Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ,) για τη στήριξη και καθοδήγηση στο στάδιο της σύνταξης της ερευνητικής πρότασης, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επίτευξη του τελικού αποτελέσματος, με επίτευξη πλήρους βαθμολογίας 15/15.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα