Ευρωπαϊκό έργο για υποστήριξη της απασχολησιμότητας

Ο Συμβουλευτικός οργανισμός Eurosuccess Consulting, συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό έργο European Labor Mobility Support – LAMOS EU, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσα στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ (Δράση KA2) και έχει ξεκινήσει τον Δεκέμβριο του 2016. Το LAMOS EU είναι αποτέλεσμα μιας νεοσύστατης στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ πέντε εταίρων οργανισμών από πέντε διαφορετικές Ευρωπαϊκές χώρες, με απώτερο στόχο να βελτιώσει τη στήριξη

που προσφέρεται σε άτομα που επιθυμούν να εργαστούν στο εξωτερικό.

Τι είναι το έργο LAMOS EU;

Το έργο LAMOS EU έχει υποβληθεί στην Κύπρο και εγκρίθηκε ως το πρώτο έργο στη λίστα έγκρισης κάτω από τον τομέα της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης της Βασικής Δράσης 2 (Στρατηγικές Συνεργασίες) του προγράμματος ERASMUS +.

Ο στόχος του έργου είναι η αύξηση της διακρατικής απασχολησιμότητας με τη διαμόρφωση και την ανάπτυξη του συστήματος υποστήριξης της διακρατικής κινητικότητας του εργατικού δυναμικού και της προσαρμοστικότητας των εργαζομένων /ατόμων σε διεθνές περιβάλλον με την ενεργό συμμετοχή των εταιρειών, των ενδιαφερόμενων φορέων και των εκπαιδευτικών φορέων.

Οι στόχοι του έργου

- Η βελτίωση της διακρατικής προσαρμοστικότητας του εργατικού δυναμικού
- Η ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μέσω της προώθησης της προσαρμοστικότητας των εταιρειών και των εργαζομένων
- Η αύξηση της διαθεσιμότητας για διακρατική επαγγελματική συμβουλευτική
- Η αύξηση της ικανότητας των συμβούλων και των γραφείων εξευρέσεως εργασίας

Οι ομάδες-στόχοι του έργου

Κύρια ομάδα-στόχος: άτομα που εργάζονται, ή ενδιαφέρονται να εργαστούν στο εξωτερικό, σύμβουλοι, εταίροι οργανισμοί και το προσωπικό τους.

Επιπλέον άτομα και οργανισμοί: εταιρείες και τα τμήματα Ανθρώπινου Δυναμικού, Οργανισμοί-στόχος: Οργανισμοί Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, εκπαιδευτικοί φορείς, εκπαιδευτές/σύμβουλοι των οργανισμών αυτών, δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς εργασίας (οργανώσεις εργοδοτών, γραφεία εργασίας, γραφεία εξευρέσεως εργασίας).

Τα παραδοτέα του έργου

Κατά τη διάρκεια διεκπεραίωσης του έργου, η κοινοπραξία θα αναπτύξει τέσσερα παραδοτέα:

1. Παραδοτέο 1 - Περιφερειακή Έκθεση Έρευνας Ανάλυσης (Regional Research Analysis Report - RRAR): στόχος της έρευνας είναι να προσδιορίσει προσωπικούς προγνωστικούς παράγοντες (παράγοντες για την πρόβλεψη) της διακρατικής κινητικότητας του εργατικού δυναμικού και προγνωστικούς παράγοντες της προσαρμοστικότητας σε ξένους χώρους εργασίας.

2. Παραδοτέο 2 - Οδηγός για άτομα που εργάζονται με άτομα που ενδιαφέρονται να εργαστούν στο εξωτερικό/υποστήριξη πριν από την κινητικότητα και βοήθεια στην προσαρμογή σε ξένο χώρο εργασίας (Model of working with people interested in transnational labor mobility/ support scheme before the mobility and assistance in adaptation in foreign workplace): ένας οδηγός για όσους εργάζονται με άτομα που ενδιαφέρονται να εργαστούν στο εξωτερικό.

3. Παραδοτέο 3 - Ψηφιακό εργαλείο για την αξιολόγηση της ικανότητας και ετοιμότητας για τη διακρατική κινητικότητα του εργατικού δυναμικού (ICT Tool for assessment of capability and readiness for transnational labor mobility): Το ψηφιακό αυτό εργαλείο θα είναι ένα διαδικτυακό εργαλείο για να εκτιμηθεί η ικανότητα και ετοιμότητα για τη διακρατική κινητικότητα του εργατικού δυναμικού.

4. Παραδοτέο 4 – Εργαλείο Προγράμματος (Programme Toolkit): Ο κύριος στόχος του Εργαλείου Προγράμματος είναι η προετοιμασία των ατόμων / εργαζόμενων για τη διακρατική κινητικότητα του εργατικού δυναμικού και η ενίσχυση της προσαρμογής των εργαζομένων σε ένα ξένο χώρο εργασίας.

Η κοινοπραξία του έργου

Μαζί με τον συντονιστή οργανισμό Eurosuccess Consulting από την Κύπρο, συμμετέχουν επίσης εταίροι από Ελλάδα (Action Synergy), Πολωνία (OIC Poland Foundation), Ισπανία (Inercia Digital) και Γερμανία (ABU). Η κοινοπραξία φέρνει κοντά εταίρους από διαφορετικούς τομείς, οι οποίοι, με την εκτενή εμπειρία και δικτύωση που έχουν, θα αξιοποιήσουν στο έπακρον τα προϊόντα του καινοτόμου αυτού έργου.

Εναρκτήρια συνάντηση στη Λευκωσία, Κύπρος

Στις 15 και 16 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια συνάντηση των εταίρων του έργου στη Λευκωσία, όπου οργάνωσε ο συντονιστής οργανισμός του έργου Eurosuccess Consulting. Οι εταίροι συζήτησαν όλα τα παραδοτέα του έργου, καθώς επίσης και θέματα που αφορούν την προώθηση του έργου και την παράδοσή του με τον καλύτερο ποιοτικό τρόπο. Κατά τη δεύτερη μέρα της συνάντησης, έχει παραστεί επίσης εκπρόσωπος του Ιδρύματος Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων (ΙΔΕΠ) Διά Βίου Μάθησης, όπου συζήτησε με τους εταίρους τα θέματα διαχείρισης του έργου και επίλυσε απορίες/διευκρινήσεις.

Οι εταίροι συμφώνησαν τα χρονοδιαγράμματα σχετικά με τα επόμενα βήματα του έργου και έθεσαν την ημερομηνία για την επόμενη συνάντησή τους, που θα διεξαχθεί στη Σεβίλλη της Ισπανίας τον Σεπτέμβριο του 2017.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου (01/12/2016 – 30/11/2018), καθώς επίσης και μετά το τέλος του, το έργο θα επιφέρει σημαντικά αποτελέσματα στις ομάδες-στόχους, σε εθνικό αλλά και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, και θα προσφέρει επίσης και την ευκαιρία για περαιτέρω διάδοση των αποτελεσμάτων του.

Εάν επιθυμείτε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο LAMOS EU, παρακαλείστε όπως επικοινωνήσετε με την Eurosuccess Consulting στο τηλέφωνο 22 420 110 ή να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Οργανισμού www.eurosc.eu

Keywords
Τυχαία Θέματα