Ευρωπαϊκή Οδηγία για τα πουλιά σώζει απειλούμενα είδη

Η ευρωπαϊκή Οδηγία για τα πουλιά, που συχνά πιστεύεται ότι αποτελεί την πιο προοδευτική και επιτυχημένη νομοθεσία για τη διατήρηση της φύσης στον κόσμο, είχε τεράστιο αντίκτυπο στην προστασία των πλέον απειλούμενων ειδών πτηνών της Ευρώπης, όπως δείχνει νέα έρευνα της RSPB (εταίρος του BirdLife International στην Αγγλία), του BirdLife International και του Πανεπιστήμιου του Durham, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πτηνολογικού Συνδέσμου.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στις 28 Ιουλίου στο περιοδικό Conservation

Letters, αναλύει τις τάσεις των πληθυσμών όλων των πτηνών της ΕΕ και αποκαλύπτει το βασικό παράγοντα που καθορίζει τη μοίρα ενός είδους, που είναι το κατά πόσον του παρέχεται το υψηλότερο επίπεδο προστασίας, βάσει της Οδηγίας για τα πουλιά, δηλαδή αν ένα είδος αναφέρεται στο Παράρτημα Ι της Οδηγίας για τα πουλιά ή όχι.

«Αναλύσαμε τις πληροφορίες για όλα τα είδη πουλιών που φωλιάζουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα ευρήματα μας επιβεβαιώνουν ότι τα είδη που έχουν τα ψηλότερα επίπεδα προστασίας υπό την Οδηγία για τα πουλιά, όπως ο Αργυροπελεκάνος, ο Κουταλάς, ο Γύπας και το Φλαμίνγκο, είναι πιο πιθανό να σημειώσουν αύξηση στους πληθυσμούς τους και αυτά τα αποτελέσματα είναι πιο εμφανή σε χώρες που είναι κράτη μέλη για περισσότερο καιρό» δήλωσε η κύρια συγγραφέας της έρευνας, επιστήμονας της RSPB, Δρ. Fiona Sanderson, που εργάζεται για το Κέντρο του οργανισμού για την Επιστήμη Διατήρησης της Φύσης.

Σήμερα υπάρχει ο εκατονταπλάσιος αριθμός Κεφαλόπαπιων και ο πενταπλάσιος αριθμός των Αργυροπελεκάνων σε σύγκριση με προηγούμενες δεκαετίες.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε μόνο μέρες μετά την ολοκλήρωση, την Κυριακή 26 Ιουλίου, δημόσιας διαβούλευσης για το μέλλον των νομοθεσιών της ΕΕ για τη φύση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αυτή τη στιγμή εξετάζει την αποτελεσματικότητα των Οδηγιών για τη φύση (Οδηγία για τα πουλιά και Οδηγία για τους οικοτόπους).

Ο Επικεφαλής Ευρωπαϊκής Πολιτικής του BirdLife Europe, Ariel Brunner, δήλωσε: «Μόνο μέρες αφού έκλεισε η κρίσιμη δημόσια διαβούλευση για τις Οδηγίες για τη Φύση, αυτά αποτελούν σαφή επιστημονικά στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των νόμων αυτών. Σε μια περίοδο που τα οφέλη της ένταξης στην ΕΕ είναι όλο και περισσότερο υπό αμφισβήτηση, αυτή η έρευνα αποδεικνύει ότι, τουλάχιστον για τη φύση, η ΕΕ έχει κάνει μια τεράστια θετική διαφορά. Δεν θα είχε απολύτως κανένα νόημα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διαλύσει νομοθεσία η οποία αποδεδειγμένα λειτουργεί και η οποία χαίρει μαζικής στήριξης από τους πολίτες».

Στις 30 Απριλίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε δημόσια διαβούλευση για τις Οδηγίες για τη φύση. Η διαβούλευση έκλεισε την Κυριακή 26 Ιουλίου, πετυχαίνοντας τη μεγαλύτερη δημόσια ανταπόκριση σε διαβούλευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο (520,325) πολίτες από ολόκληρη την Ευρώπη έχουν υποστηρίξει την έκκληση για τη μη-τροποποίηση της νομοθεσίας, εκ των οποίων πέραν των 1,500 είναι από την Κύπρο.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα