Ευρωπαϊκές φιλοδοξίες για το κλίμα

H Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίζεται αποφασισμένη να αλλάξει τη ζωή μας προς το καλύτερο και καλά κάνει. Πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε  το σχέδιό της για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην Ε.Ε κατά τουλάχιστον 55 % έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990. Η επίτευξη αυτού του στόχου δεν είναι εύκολη. Είναι εδώ που απαιτείται η συστράτευση όλων. Με τη συνεργασία όλων μπορούμε να σώσουμε τον πλανήτη, το κοινό μας σπίτι. Όλοι είμαστε μέρος της λύσης του περιβαλλοντικού προβλήματος και αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Μόνο με αυτό τον τρόπο υπάρχει ελπίδα αλλαγής τόσο

των συμπεριφορών όσο και των συνηθειών μας στην καθημερινότητα μας.

Η ενημέρωση, η εκπαίδευση, η αλλαγή κουλτούρας είναι σημαντικοί παράγοντες στην προσπάθεια για προστασία του περιβάλλοντος, για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες στον πλανήτη. Όπως ανακοινώθηκε για να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 55 %, θα απαιτηθεί η ανάληψη δράσης σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Μια κλιματικά ουδέτερη μετάβαση μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη συμβολή όλων. Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την καύση ορυκτών καυσίμων αποτελούν τη μεγαλύτερη πηγή εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην Ε.Ε. Μαζί με τις διαφεύγουσες στο ενεργειακό σύστημα εκπομπές άλλων πλην του διοξειδίου του άνθρακα αερίων, ευθύνονται για κατά τι περισσότερο από το 75 % των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην Ε.Ε. Το στοιχείο αυτό αναδεικνύει τον κεντρικό ρόλο του ενεργειακού συστήματος στη μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία. Τα κτίρια και οι μεταφορές είναι παράλληλα με τη βιομηχανία, οι κύριοι χρήστες ενέργειας και βασική πηγή εκπομπών. Η απαλλαγή τόσο της προσφοράς όσο και της ζήτησης ενέργειας από τις ανθρακούχες εκπομπές έχει καίρια σημασία για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας.

Η  Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να γίνει η  Ευρώπη η  πρώτη στον κόσμο κλιματικά ουδέτερη ήπειρος έως το 2050.  Με το νέο στόχο για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην Ε.Ε κατά τουλάχιστον 55 % έως το 2030,  εκτός από το γεγονός ότι θα απολαμβάνουμε καθαρότερο πλανήτη θα επέλθει και πράσινη ανάκαμψη την οποία όλοι την έχουμε ανάγκη. Η κυκλική οικονομία αποτελεί το μέλλον και χώρες όπως η Κύπρος και η Ελλάδα οι οποίες υστερούν σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, θα πρέπει να στραφούν προς αυτή την κατεύθυνση αφού θα τις βοηθήσει να καταστούν ανταγωνιστικές αναπτύσσοντας νέα οικονομικά μοντέλα. Σ' αυτήν την κρίσιμη στιγμή για την υγεία, την οικονομία και το περιβάλλον κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντικό που η Ευρώπη πρωτοστατεί στην πορεία προς μια πράσινη ανάκαμψη. Το οφείλουμε στα παιδιά μας. Εξάλλου το περιβάλλον το κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας, οφείλουμε να το κληροδοτήσουμε στις νεότερες γενιές αν όχι καλύτερο τουλάχιστον στο ίδιο επίπεδο που το παραλάβαμε από την προηγούμενη γενιά.

*Δημοσιογράφος – Κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου «Ευρωπαϊκό Δίκαιο Επιχειρήσεων»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ευρωπαϊκές,evropaikes