Ευρωπαϊκά διαβατήρια Μάλτας σε μέλη της βασιλικής οικογένειας του Κατάρ

Σκάνδαλο με ευρωπαϊκά διαβατήρια του επενδυτικού προγράμματος της Μάλτας που εμπλέκουν την οικογένεια του Εμίρη του Κατάρ ήρθε στο φως τον περασμένο Δεκέμβριο. Το σκάνδαλο θυμίζει τις αποκαλύψεις "Cyprus Papers" του Al Jazeera για το αντίστοιχο κυπριακό πρόγραμμα, μόνο που σε αυτή την περίπτωση εμπλέκει ονόματα της βασιλικής οικογένειας που κυβερνά το Κατάρ και χρηματοδοτεί το ίδιο το Al Jazeera

Σύμφωνα

με άρθρο του Keith Micallef στην εφημερίδα Times of Malta της 31ης Δεκεμβρίου 2019, πέντε μέλη της οικογένειας του Εμίρη του Κατάρ συμπεριλαμβάνονται στους 3,500 ξένους που έλαβαν μαλτέζικο διαβατήριο.

Αυτοί οι 3,500 ξένοι απέκτησαν την υπηκοότητα «είτε μέσω πολιτογράφησης είτε μέσω του αμφιλεγόμενου σχεδίου “μετρητά-για-διαβατήριο”», ανέφερε το δημοσίευμα.

Τι λέει η Times of Malta

Αν και η πλήρης λίστα είναι δημόσια προσβάσιμη στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, οι πληροφορίες που παρέχονται είναι μάλλον περιορισμένες.

Πέραν του γεγονότος ότι ταξινομείται με το όνομα και όχι το επώνυμο, καθιστώντας έτσι δύσκολο τον εντοπισμό μελών της ίδιας οικογένειας, δεν υπάρχει διάκριση μεταξύ των αιτούντων που έγιναν πολίτες της Μάλτας μέσα από πολιτογράφηση (“naturalization”) και των πλούσιων που αγόρασαν διαβατήριο της Μάλτας για €1,15 εκατομμύρια.

Ωστόσο, μια αναζήτηση για το επώνυμο Al Thani  της βασιλικής οικογένειας του Κατάρ απέδωσε πέντε αποτελέσματα: Ο Σεΐχης Mohammed Ahmed J. Al Thani, η σύζυγός του Hanadi και τα παιδιά τους Jassim, Jude και Layana.

Ο Σεΐχης Mohammed Ahmed J. Al Thani υπηρέτησε ως Υπουργός Οικονομίας και Εμπορίου του Κατάρ από το Δεκέμβριο του 2003 έως τον Μάρτιο του 2006. Για 17 χρόνια εργαζόταν στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας, κυρίως με την Qatar Petroleum, την RasGas και την QatarGas.

Το 2016, ο Σεΐχης Al Thani δημιούργησε την Monifa Wings, μια εταιρεία με έδρα τη Μάλτα, στην οποία ήταν εγγεγραμμένος ως μέτοχος, διευθυντής και κατά νόμο υπεύθυνος. Η Monifa Wings παράχει υπηρεσίες αερομεταφορών, μίσθωσης αεροσκαφών και λειτουργίας ναυλωμένων πτήσεων.

Η Sheika Hanadi είναι εξέχουσα επιχειρηματίας και είναι η CEO και ιδρυτής της Al Waab City Real Estate.

Σαουδαραβικό προηγούμενο

Το 2017, η Times of Mlata αποκάλυψε πως από το το 2017, 62 μέλη των πλουσιότερων οικογενειών της Σαουδικής Αραβίας είχαν επίσης αποκτήσει την υπηκοότητα της Μάλτας μέσω του καθεστώτος διαβατηρίων.

Σε αυτά περιλαμβάνονται οι Al-Muhaidibs και οι Al-Agils, οι οποίοι ανήκουν στις πλουσιότερες «επιχειρηματικές φυλές» όχι μόνο της Σαουδικής Αραβίας, αλλά και το πλανήτη, σύμφωνα με το Forbes.

Το Μαλτέζικο Επενδυτικό Πρόγραμμα

Ο Micallef αναφέρει πως το επενδυτικό πρόγραμμα της Μάλτας ξεκίνησε το 2014, το πρόγραμμα, και είναι γνωστό ως “Πρόγραμμα Ατομικών Επενδυτών” (“Inpidual Investor Programme”) και επιτρέπει σε πλούσιους αλλοδαπούς να αποκτήσουν ευρωπαϊκό διαβατήριο της Μάλτας με εισφορά €650.000, απόκτηση ακινήτου αξίας τουλάχιστον €350.000 και επένδυση τουλάχιστον €150.000 ευρώ σε μετοχές, χρεόγραφα και ομόλογα για τουλάχιστον πέντε χρόνια.

Ωστόσο, το πρόγραμμα δέχθηκε σφοδρά πυρά για την έλλειψη διαφάνειας γύρω από τα ονόματα των επενδυτών και κυρίως για το βάθος της έρευνας για τον έλεγχο των επενδυτών.

Τον Οκτώβριο του 2019 ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Karol Aquilina κατέθεσε μια λίστα ονομάτων στο κοινοβούλιο, συμπεριλαμβανομένου ενός Ρωσοϊσραηλινού επιχειρηματία που αντιμετωπίζει κατηγορίες απάτης εκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ, στον οποίο δόθηκε το δικαίωμα ψήφου αφού υπέβαλε ψευδή δήλωση την ημέρα που αγόραζε το διαβατήριο της Μάλτας.

Ο Aquilina είχε καταγγείλει πως γινόταν ψευδής επισταμένη έρευνα από την κρατική υπηρεσία “Identity Malta” που έπρεπε να ελέγξει τις αιτήσεις για διαβατήριο, κάτι που στο τέλος έκανε ζημιά στην υπόληψη της χώρας.

Η κυβέρνηση της Μάλτας διέψευσε τις αναφορές υποστηρίζοντας το πρόγραμμα και διαβεβαιώνοντας πως γίνονταν αυστηροί έλεγχοι.

Ως αποτέλεσμα των αποκαλύψεων είχαν γίνει προτάσεις για κατάργηση του σχεδίου και αντικατάστασής του με ένα που θα είχε την πλήρη στήριξη της Κομισιόν.

Σε μια σειρά δημοσιευμάτων του “The Shift”, αναφέρεται πως οι αποκαλύψεις για το επενδυτικό πρόγραμμα ενέπλεξαν ένα Ολλανδό ακαδημαϊκό, τον Dimitry Kochenov, Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου του Groningen. Ο “καθηγητής των διαβατηρίων” (“passport professor”), όπως τον χαρακτήρισαν, είχε βρεθεί στο επίκεντρο της κριτικής της ολλανδικής αντιπολίτευσης.

Το “σχέδιο χρυσών διαβατηρίων” της Μάλτας, σύμφωνα με το “The Shift”, επέκρινα έντονα η τότε Επίτροπος Δικαιοσύνης Věra Jourová, λέγοντας πως η Κομισιόν δεν το στήριζε. 

Διαβάστε επίσης: 

Το μπαϋράκι της προπαγάνδας: Al Jazeera - Κύπρος &σχέσεις Κατάρ-Τουρκίας

Συνάντηση ΥΠΕΞ Τουρκίας-Μάλτας-Λιβύης σε Τρίπολη - Ελλαδική ΑΟΖ &μετανάστευση

«Αντιμεταναστευτικές μονάδες» με Τρίπολη φτιάχνει αιφνιδίως η Μάλτα (VID-ΦΩΤΟ)

Στρατιωτικό &οικονομικό φλερτ Μάλτας-Τουρκίας για λαθρομετανάστευση &Λιβύη

Keywords
Τυχαία Θέματα