Ευρωεκλογές και η νέα γενιά

Κάθε φορά που πλησιάζουν εκλογές, ρωτάμε για τους νέους, τα παιδιά μας. Θα ψηφίσουν ή απογοητευμένοι θα στρέψουν τις πλάτες τους αλλού;

Υπάρχουν πολλές απαντήσεις για την αποχή και τα αίτιά της μεταξύ των νέων. Από τα πιο απλά, το πεπαλαιωμένο σύστημα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους αντί της αυτόματης εγγραφής, μέχρι τα πιο σύνθετα που είναι οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης, η απογοήτευση για την πολιτική και η απαξίωση προς τους θεσμούς. Οι νέοι μας νιώθουν απογοητευμένοι από το πολιτικό σύστημα που δεν

αντιμετωπίζει επαρκώς τα προβλήματα που τους ταλανίζουν, ενώ μειώνεται συνεχώς και η εμπιστοσύνη τους προς τους θεσμούς της Πολιτείας μετά και από την αποκάλυψη πληροφοριών για τον τρόπο δράσης διαφόρων ατόμων που βρίσκονται σε θέσεις-κλειδιά. Είναι αλήθεια ότι τους έχει κουράσει πλέον η μετριοκρατία, η αναξιοκρατία και η διαφθορά.

Θα δοκιμάσω όμως να μιλήσω διαφορετικά για τη νέα γενιά, από τη θέση του υποψήφιου Ευρωβουλευτή, ελπίζω πιο παραγωγικά και αισιόδοξα. Γνωρίζω από την επαφή μου με τους νέους, για χρόνια ως Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, πόσο διαφορετικά σκέφτονται σήμερα. Έχω ακόμα την εμπειρία του γονιού και μπορώ να βεβαιώσω ότι πρέπει να δούμε την αλληλεγγύη προς τα παιδιά μας με διαφορετικό φακό.

Σε αυτό μας βοηθά πάρα πολύ η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι σκέψεις μου είναι οι ακόλουθες:

Τα παιδιά μας έχουν ένα μεγάλο ευεργέτημα στο σύγχρονο κόσμο. Μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον που τους δίνει πολλές ευκαιρίες και αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι είμαστε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα παιδιά μας μπορούν πιο εύκολα να ταξιδέψουν, να σπουδάσουν, να γνωρίσουν άλλο κόσμο, άλλους πολιτισμούς. Αισθάνομαι μεγάλη χαρά γιατί εμείς οι γονιοί τους κάναμε αυτό το τόλμημα πράξη, την ένταξή μας στην ΕΕ. Μάλιστα νιώθω διπλή ικανοποίηση, γιατί ο λαός μας στη μεγάλη του πλειοψηφία αντιλαμβάνεται και βιώνει τα οφέλη της ένταξης σε ποσοστό πάνω από 60% και μόνο μια μικρή μειοψηφία – ενδεχομένως και για άλλους λόγους απογοήτευσης – θεωρεί ότι ζήμιωσε ο τόπος μας.

Από την άλλη, αισθάνομαι ότι η συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει αξιοποιηθεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι πετύχαμε επιστροφή στην ανάπτυξη, έχουμε αναζωογονήσει ορισμένους τομείς, αλλά οι νέοι μας εισέρχονται δύσκολα στην αγορά εργασίας. Συνήθως οι μισθοί τους δεν αντιστοιχούν με τους μισθούς που είχαμε εμείς πριν από 20 χρόνια. Νιώθουν απογοήτευση για τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουν για σπουδές και προσόντα. Θα ήθελα να εργαστώ έντονα στον χώρο του Ευρωκοινοβουλίου για να βελτιώσουμε τις δεξιότητες της νέας γενιάς, ιδιαίτερα στον τομέα της απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, της πρακτικής εξάσκησης, ώστε να αισθάνονται πιο έτοιμοι, πιο μάχιμοι στις δουλειές και να διεκδικούν μεγαλύτερες απολαβές.

Η Ευρώπη δίνει ξανά ορισμένες απαντήσεις χάρις στο πρωτοποριακό σχέδιο ανταλλαγών «Erasmus» στο οποίο πέραν των 20 χιλιάδων Κυπρίων έχουν επωφεληθεί την τελευταία 7ετία. Αλλά είναι στο χέρι το δικό μας να βελτιώσουμε τις δυνατότητες και να αρπάξουμε και άλλες ευκαιρίες. Θα χρειαστούμε σίγουρα ανανεωμένη προσπάθεια και προγράμματα ενδυνάμωσης στον τομέα της απασχόλησης.

Τέλος, σκέφτομαι δυνατά και λέω την άποψή μου: θα ήθελα να γίνουν περισσότερα στον τομέα της ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας. Η νέα γενιά των Κυπρίων – και από δικά μας λάθη – δεν έχει προσανατολιστεί σε ένα κόσμο που είναι πολύ ανταγωνιστικός. Κάπου τους έχουμε μεταφέρει τη λάθος ιδέα ότι θα βρουν μια σίγουρη δουλειά, ιδανικά στον δημόσιο τομέα ή κάπου αλλού. Αυτά ίσχυαν βέβαια σε μια άλλη εποχή που δεν υπάρχει πλέον. Σήμερα τα παιδιά μας πρέπει να εργαστούν και πιο σκληρά και πιο έξυπνα, οικοδομώντας στη γνώση και στις δεξιότητες που αποκτούν, την πολυγλωσσία και τις εμπειρίες που κερδίζουν από άλλες χώρες.

Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες και χρηματοδοτήσεις στην ΕΕ που μένουν αναξιοποίητες και πιστεύω πολύ σε μια ανανεωμένη συνεργασία με φορείς του δημοσίου, των πανεπιστημίων και των επιχειρήσεων για να χτυπήσουμε τη νεανική ανεργία και να δώσουμε καλύτερες ευκαιρίες σε νέους επιχειρηματίες. Γνωρίζω τον χώρο του Ευρωκοινοβουλίου και τις διαδικασίες που πρέπει να γίνουν και θα εργαστώ προς αυτή την κατεύθυνση.

*Ο Νίκος Τορναρίτης Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΔΗΣΥ Υποψήφιος Ευρωβουλευτής Λευκωσία, 2 Μαΐου 2019

Keywords
Τυχαία Θέματα