Ευρεία σύσκεψη στο ΥΠΟΙΚ για "κόκκινα δάνεια"

Ευρεία σύσκεψη με συμμετοχή κομμάτων, τεχνοκρατών και εκπροσώπων συντεχνιών πραγματοποιείται σήμερα στο Υπουργείο Οικονομικών.

Η επιτάχυνση της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αποτελούν τη μεγαλύτερη πρόκληση για την οικονομία του τόπου. Αυτό επιχειρεί η κυβέρνηση, με ολικό λίφτινγκ στο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο χαρακτηρίζει αναποτελεσματικό.Η κυβέρνηση προτείνει συγκεκριμένες αλλαγές, οι οποίες θα θέσουν το νομοθετικό πλαίσιο σε λειτουργία.

Το Υπουργείο Οικονομικών κρούει τον κώδωνα του

κινδύνου, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα να προχωρήσουν οι προτεινόμενες αλλαγές.Σήμερα αρχίζει ο διάλογος και η κατάθεση προτάσεων επί των κυβερνητικών εισηγήσεων.

Με τις τροποποιήσεις, τις οποίες προτείνει επιδιώκει, μεταξύ άλλων, ενθάρρυνση των αναδιαρθρώσεων βιώσιμων δανείων, των αναδιαρθρώσεων μη βιώσιμων δανείων, μέσω του πλαισίου αφερεγγυότητας, ώστε να καθίστανται βιώσιμα, δημιουργία αποτελεσματικής δευτερογενούς αγοράς δανείων, ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών, αποτελεσματικό, αποδοτικό και διάφανο πλαίσιο εκποιήσεων, δημιουργία πλαισίου άμεσης και ασφαλούς μεταβίβασης ακινήτων και προστασία των ευάλωτων ομάδων δανειοληπτών.

Στις σοβαρές αδυναμίες του υφιστάμενου πλαισίου περιλαμβάνονται και οι χρονοβόρες διαδικασίες στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης. Στις μελλοντικές ενέργειες είναι και η δημιουργία πλαισίου, το οποίο θα διασφαλίζει την ταχεία εξωδικαστική ανάκτηση των εξασφαλίσεων από τους πιστωτές, ώστε να αποτρέπεται η συσσώρευση μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Keywords
Τυχαία Θέματα