Ευρεία σύσκεψη για την χωματερή του Κοτσιάτη

Ευρεία σύσκεψη συγκάλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, την Τετάρτη, για να δοθεί οριστική λύση στο σοβαρό ζήτημα της χωματερής του "Κοτσιάτη".

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει εκδώσει καταδικαστική απόφαση εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας για το μη κλείσιμο του σκυβαλότοπου και είναι ορατός ο κίνδυνος επιβολής τσουχτερού προστίμου.

Αποτελεί πλέον μονόδρομο η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων για τη μεταφορά των αποβλήτων της Λευκωσίας στη μονάδα διαχείρισης στην Κόσιης.

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας

Κώστας Καδής "ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, βλέποντας τη σοβαρότητα του ζητήματος, συγκάλεσε αυτή τη σύσκεψη, στην οποία έχουν κληθεί όλοι εμπλεκόμενοι φορείς. Ευελπιστούμε ότι, μέσα από τη συζήτηση, θα υπάρξει μια οριστική διευθέτηση του θέματος".

Η μεταφορά αποβλήτων της πρωτεύουσας στην Κόσιης δεν κατέστη δυνατή μέχρι σήμερα λόγω της υπό εξέλιξη ποινικής υπόθεσης εναντίον της εταιρείας "Ηλέκτωρ". Πρόσφατη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα άνοιξε τον δρόμο για την υπογραφή συμπληρωματικής συμφωνίας, χωρίς να διασυνδέεται η δικαστική διαδικασία.

Η παρέμβαση του Προέδρου Αναστασιάδη κρίθηκε αναγκαία, μετά τη νέα εμπλοκή που προέκυψε, ύστερα από παρατηρήσεις της Κεντρικής Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων.

Η εταιρεία διεκδικεί εφάπαξ €20 εκατ., ποσό με το οποίο συμφωνεί και το υπουργείο Γεωργίας.

Αντίθετα, ΚΕΑΑ και Ελεγκτική Υπηρεσία υπολογίζουν το οφειλόμενο ποσό στα €13 εκατ.

"Η Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων έχει θέσει κάποιους επιπρόσθετους όρους, τους οποίους εμείς μεταφέραμε προς τον Ανάδοχο. Εκεί είναι που υπάρχει αυτή τη στιγμή μια εμπλοκή και αναμένεται να γίνει μια συζήτηση", ανέφερε ο Υπουργός.

Αντί να πιεστεί ο Ανάδοχος να δεχθεί το ποσό που πρέπει, πιέζονται οι υπηρεσιακοί να δεχθούν τις απαιτήσεις του Αναδόχου, η θέση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η οποία υπογράμμιζε, σε χθεσινή ανακοίνωσή της, ότι συνιστά πρόκληση για το περί δικαίου αίσθημα η σύναψη συμπληρωματικής συμφωνίας με τον Ανάδοχο, λαμβάνοντας υπόψη τις κατηγορίες διαφθοράς που αντιμετωπίζει ενώπιον Κακουργιοδικείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα