Ευρεία αποδοχή προγραμμάτων μη τυπικής μάθησης από το ΥΠΠ

Σε χαρτογράφηση όλων των προγραμμάτων μη τυπικής μάθησης, προχώρησε το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού (ΥΠΠ), με στόχο να αξιολογηθεί η χρησιμότητά τους αλλά και να γίνουν εισηγήσεις για τη βελτίωση και αναβάθμισή τους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, η καταγραφή αυτή αφορά προγράμματα που προσφέρονται ή επιχορηγούνται από το ΥΠΠ, όπως τα προγράμματα που προσφέρουν τα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης, τα Επιμορφωτικά Κέντρα, τα Απογευματινά και Βραδυνά

Μαθήματα Τεχνικών Σχολών, τα Προαιρετικά Ολοήμερα Σχολεία, τα Ανοικτά Σχολεία, τα Προγράμματα ΖΕΠ/ΔΡΑΣΕ, καθώς και προγράμματα του ΚΟΑ και του ΟΝΕΚ, που εμπίπτουν στην πιο πάνω κατηγορία. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Ad Hoc Επιτροπής που συστάθηκε για την χαρτογράφηση των προγραμμάτων μη τυπικής μάθησης, περίπου 70.000 άτομα ετησίως επωφελούνται των προγραμμάτων μη τυπικής μάθησης, γεγονός που αποδεικνύει την ευρεία αποδοχή αυτών των προγραμμάτων από την κοινωνία.

«Η προσπάθεια της χαρτογράφησης είναι σημαντική για το ΥΠΠ, καθώς η μη τυπική μάθηση έχει αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία τα τελευταία χρόνια, λόγω των βασικών πλεονεκτημάτων και της διασύνδεσής της με τη Διά Βίου Μάθηση», τόνισε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, κατά την παρουσίαση των συμπερασμάτων της Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ΥΠΠ.

Σύμφωνα με τον κ. Κώστα Καδή, απώτερος στόχος της χαρτογράφησης είναι να καταστεί δυνατή η καλύτερη στόχευση σε δράσεις που θεωρούνται πιο σημαντικές από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, ούτως ώστε να επιτευχθεί η μεγιστοποίηση της αποδοτικότητας των υφιστάμενων πόρων προς όφελος των συμμετεχόντων και των επιμέρους στόχων που έχουν τεθεί.

Στο πλαίσιο της χαρτογράφησης, η εν λόγω Επιτροπή προέβη στην καταγραφή πληροφοριών σχετικά με το περιεχόμενο των προγραμμάτων και το επίπεδο στο οποίο προσφέρονται, τις ηλικιακές ομάδες στις οποίες απευθύνονται, την ενδεχόμενη ύπαρξη πιστοποίησης με την ολοκλήρωσή τους, τη διάρκεια και τη χρονική περίοδο προσφοράς τους, καθώς και το συνολικό κόστος ανά συμμετέχοντα.

Στις εισηγήσεις της, η Επιτροπή τονίζει την ανάγκη εμπλουτισμού των προγραμμάτων με άλλα στοιχεία και, ενδεχομένως, με νέα προγράμματα που δεν προσφέρονται επί του παρόντος καθώς και την ανάγκη να ενισχυθούν περαιτέρω οι μηχανισμοί παρακολούθησης και εποπτείας αυτών των προγραμμάτων.

Παράλληλα, επισημαίνει την ανάγκη αντιμετώπισης ενδεχόμενων επικαλύψεων μεταξύ των προσφερόμενων προγραμμάτων, ενώ συστήνει την παροχή κινήτρων, κυρίως προς ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, ούτως ώστε να ενισχυθεί η συμμετοχή τους σε αυτά τα προγράμματα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα