Ευνοϊκή… συναστρία

Η μεθοδευόμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου διαφοροποιεί τα δεδομένα για το Δημοκρατικό Κόμμα
Το ΔΗΚΟ μπαίνει, πλέον, σε προεκλογική διάταξη, με όλα τα στελέχη του, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, πάνω στο κομματικό άρμα

Εντείνονται οι ζυμώσεις στο Δημοκρατικό Κόμμα, ενόψει των βουλευτικών εκλογών του ερχόμενου Μαΐου.
Πέραν της οργανωτικής και επικοινωνιακής προσπάθειας, στο επίκεντρο βρίσκονται οι διεργασίες για τον καταρτισμό των ψηφοδελτίων, με όλους

τους ενδιαφερομένους να ανοίγουν σιγά-σιγά τα χαρτιά τους, ανιχνεύοντας τις προοπτικές μιας ενδεχόμενης υποψηφιότητας.

Σε αντίθεση, ωστόσο, με τα μικρότερα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου, το Δημοκρατικό Κόμμα επιχειρεί τον προεκλογικό βηματισμό του κάτω από μια ιδιαίτερα ευνοϊκή… συναστρία, την οποία, ασφαλώς, προσδιορίζουν οι διεργασίες αλλαγής του εκλογικού μέτρου, η οποία, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, μόνον οφέλη μπορεί να του αποφέρει.

Μάλιστα, έστω και αν σε επίπεδο ρητορικής και πολιτικών αρχών το ΔΗΚΟ αντιτίθεται στην αύξηση του εκλογικού μέτρου (ιδία έξι μόλις μήνες πριν από το άνοιγμα της κάλπης), κάτι που θα εκφράσει και έμπρακτα κατά τη συζήτηση των προτάσεων νόμου για αλλαγή της εκλογικής νομοθεσίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, εν τούτοις, ανώτατα στελέχη του κόμματος δεν αποκρύβουν την εκτίμηση ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη μπορεί να ενισχύσει, ποικιλοτρόπως και ουσιαστικά, την εκλογική του προσπάθεια.

Κλείνουν οι… στρόφιγγες της εξόδου
Αφενός, η προαλειφόμενη αύξηση του εκλογικού μέτρου στο 3,6% (εάν είναι αυτό τελικά το όριο εισδοχής που θα συμφωνήσουν τα δύο μεγάλα κόμματα) ακυρώνει κάθε… σκέψη οιωνδήποτε στελεχών για αποχώρηση και δημιουργία νέας πολιτικής κίνησης, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις μόχλευσης ισχυρών συσπειρωτικών τάσεων ενόψει της εκλογικής μάχης.

Αφετέρου, ενισχύει τις «διαθέσεις» της χαμένης ψήφου στους ψηφοφόρους ή τους εν δυνάμει ψηφοφόρους των μικρότερων κομμάτων του Κέντρου, που ενδεχομένως επιλέξουν τη «σιγουριά» της υπερψήφισης του περισσότερο εδραίου πολιτικού πόλου του Κέντρου, που είναι το Δημοκρατικό Κόμμα, ενώ, ταυτόχρονα, καθιστά το ΔΗΚΟ τον πρωταγωνιστή της αναμενόμενης «αναδιάταξης πεδίου» στον ευρύτερο ενδιάμεσο χώρο μετά τις βουλευτικές εκλογές.

Ευνοϊκή συγκυρία
Όλα αυτά τα δεδομένα, όπως επισήμανε καλά ενημερωμένη κομματική πηγή στη «Σ», «χωρίς να το θέλουμε ή να το επιδιώκουμε, διαμορφώνουν μια ευνοϊκή εκλογική συγκυρία, οι παράμετροι της οποίας τείνουν να διαφοροποιήσουν, θετικά για μας, το πλαίσιο της επικείμενης εκλογικής μάχης».

Πολιτικοί αναλυτές, μάλιστα, μιλώντας στην εφημερίδα μας, επισημαίνουν ότι η μεθοδευόμενη αλλαγή του εκλογικού μέτρου δεν διαφοροποιεί άρδην μόνο την πολιτική γεωγραφία των εκλογών, αλλά και τους εκλογικούς συσχετισμούς στον ευρύτερο ενδιάμεσο χώρο, καθώς, «ήδη και σε καθαρά ψυχολογικό επίπεδο, ο πανικός των μικρών κομμάτων μπροστά στο ενδεχόμενο αποτυχίας εισόδου στη Βουλή, μετατρέπεται σε ρεύμα αποφασιστικότητας και αισιοδοξίας για τους μεγάλους».

Παραμένουν οι διαφορισμοί
Αυτό, βεβαίως, το υπό διαμόρφωση πλαίσιο, δεν αναιρεί, σε καμιά περίπτωση, τους εκδηλούμενους εσωκομματικούς διαφορισμούς και την προσπάθεια ελέγχου της κοινοβουλευτικής ομάδας μέσω της κάλπης της 22ης Μαΐου 2016.

Το καινούριο στοιχείο, ωστόσο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μας, είναι η ενεργοποίηση στελεχών της νέας γενιάς, κυρίως, γύρω από εν δυνάμει υποψηφιότητες που θεωρούνται «πολιτικά άφθαρτες» και μπορούν να εκπροσωπήσουν την αναγκαιότητα για πολιτική αλλαγή.

Πρόκειται για πρόσωπα που είτε κινούνται στη μεθόριο των δύο στρατοπέδων είτε, παρ' ότι ανήκουν, χωροταξικά, στη μια ή την άλλη πλευρά του κομματικού τόξου, χαίρουν εκτίμησης και αποδοχής και από στελέχη των δύο εσωκομματικών «σχηματισμών», που αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα ουσιαστικής ανανέωσης στο κόμμα.
Και, όπως επισημαίνουν καλά ενημερωμένες πηγές, «σύντομα θα επιχειρήσουν να δώσουν το πολιτικό τους στίγμα».

Ζυμώσεις στην Κερύνεια
Ιδιαίτερα έντονες ζυμώσεις συντελούνται όσον αφορά τις υποψηφιότητες του ΔΗΚΟ στην επαρχία Κερύνειας, μετά και τη δεδομένη, πλέον, μη επαναδιεκδίκηση εκ μέρους του βουλευτή του κόμματος Σοφοκλή Φυττή.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ήδη εκδηλώνεται μεγάλο ενδιαφέρον για το ψηφοδέλτιο της κατεχόμενης πόλης, με αρκετούς εν δυνάμει υποψηφίους, που έχουν ξεκινήσει εδώ και μέρες την προεκλογική εσωκομματική τους προσπάθεια.

Έγκυρες πηγές κάνουν λόγο για εκδήλωση ενδιαφέροντος από οκτώ τουλάχιστον στελέχη, ανάμεσά τους οι Αντρέας Νικηταράς και Αντρέας Χειμωνίδης, αριθμός, ωστόσο, ο οποίος αναμένεται να συγκεκριμενοποιηθεί μέσα από την ανάπτυξη των εσωκομματικών διεργασιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα