Έβγαλαν… νυστέρια ΠΑΣΥΝΟ-Παμπορίδης

Έντονη λογομαχία νοσηλευτών και Υπουργείου Υγείας για τη 12ωρη στάση εργασίας
Με επ’ αόριστον απεργία προειδοποιεί η ΠΑΣΥΝΟ, με τον Υπουργό Υγείας να κάνει λόγο για εκβιαστικές κινητοποιήσεις, την ώρα που αναβάλλονται προγραμματισμένες επεμβάσεις για βιοψίες

Με έντονη λογομαχία κι αντιπαράθεση μεταξύ νοσηλευτών και Υπουργού Υγείας Γιώργου Παμπορίδη σημαδεύτηκε η χθεσινή, πρώτη 12ώρη στάση εργασίας

της Παγκύπριας Συντεχνίας Νοσηλευτών (ΠΑΣΥΝΟ), που στηρίχθηκε και από τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Νοσηλευτών και Μαιών, η οποία θα επαναληφθεί και σήμερα. Τα πνεύματα, μάλιστα, οξύνθηκαν επικίνδυνα κατά την παράδοση του υπομνήματος της ΠΑΣΥΝΟ προς τον Υπουργό Υγείας. Ειδικότερα, ο Γενικός Γραμματέας της Συντεχνίας, Παναγιώτης Γεωργίου, παραδίδοντας το υπόμνημα είπε ότι «τα προβλήματα των νοσοκομείων δεν έχουν λυθεί. Είναι υπαρκτά και πρέπει να δώσουμε λύσεις, γιατί θα τα κλείσουμε εμείς». Απαντώντας ο Υπουργός Υγείας είπε: «Να τα κλείσετε. Αν θεωρείτε ότι πρέπει να τα κλείσετε, να τα κλείσετε».

Τα ερωτήματα
Η πιο πάνω δήλωση του Γιώργου Παμπορίδη πυροδότησε εντονότερες αντιδράσεις. Με τους νοσηλευτές να φωνάζουν το σύνθημα «Δεν είμαστε του Λυκείου, είμαστε απόφοιτοι του Πανεπιστημίου», ο Υπουργός Υγείας διερωτήθηκε «τι θέλουν οι νοσηλευτές να κάνει το κράτος; Να κλείσουμε τα νοσηλευτήρια;». Απαντώντας με ερωτήματα ο κ. Γεωργίου είπε: «Γιατί τόσο καιρό τα νοσηλευτήρια δουλεύουν; Δεν υπολειτουργούν τα νοσηλευτήρια; Δεν είναι υποστελεχωμένα τα νοσηλευτήρια;». Στο σημείο αυτό, υπήρξε νέα ένταση ανάμεσα σε ΠΑΣΥΝΟ και Υπουργό Υγείας, με αποτέλεσμα ο δεύτερος να δεχτεί και προπηλακισμούς. Ο κ. Γεωργίου, σε έντονο ύφος, είπε στον κ. Παμπορίδη ότι είναι πολλά τα αιτήματά τους και του ζήτησε να δώσει λύσεις. «Μην μας λέτε ότι λύθηκαν τα προβλήματα. Πέστε μας τις λύσεις που δώσατε», τόνισε.

«Είμαστε ακόμη δημόσιοι υπάλληλοι»
Με την ένταση να μεγαλώνει ακόμα περισσότερο, οι νοσηλευτές απαίτησαν δικαίωση και δήλωσαν στον Υπουργό ότι αν θέλει να τον στηρίξουν στο έργο του, θα πρέπει να τους στηρίξει. «Αν δεν μας στηρίξετε θα είμαστε μέσα στους δρόμους μέχρι να δικαιωθούμε», ανέφεραν. Από την πλευρά του ο Υπουργός Υγείας τούς είπε ότι καταλαβαίνει το αίτημά τους, αλλά προσπαθεί να εντάξει την υγεία σε έναν αυτονομημένο οργανισμό εκτός δομών Δημοσίου. «Εσείς μού ζητάτε να συζητήσουμε μέσα στις δομές του Δημοσίου», συμπλήρωσε. Στο σημείο αυτό ο Γ.Γ. της ΠΑΣΥΝΟ υπέδειξε στον Γιώργο Παμπορίδη πως ακόμα είναι δημόσιοι υπάλληλοι. «Δεν δεσμευόμαστε από οποιεσδήποτε συμφωνίες έγιναν για εμάς, χωρίς εμάς.

Είναι ξεκάθαρο αυτό το πράγμα. Αν θέλετε να μιλάτε με κάποιους συγκεκριμένα, μιλήστε μαζί τους, αλλά δεσμεύονται εκείνοι, όχι εμείς», υπογράμμισε. Συνεχίζοντας τη συζήτηση ο Υπουργός Υγείας διερωτήθηκε αν οι νοσηλευτές δεν θέλουν να ισχύσουν όσα εδόθησαν. Απαντώντας, ο κ. Γεωργίου διερωτήθηκε ποια εδόθησαν, αφού, όπως είπε, δεν ενημερώθηκαν επίσημα. Ο κ. Παμπορίδης είπε στον κ. Γεωργίου πως, όπως έχει πληροφορηθεί από το Υπουργείο Οικονομικών, στις 26 Φεβρουαρίου θα έχουν συνάντηση μαζί τους. «Δεν μπορούσατε να περιμένετε μέχρι τότε;», διερωτήθηκε ο Υπουργός Υγείας. «Εσείς δεν μπορούσατε να μας ενημερώσετε;», ήταν η άμεση παρατήρηση του Γ.Γ. της ΠΑΣΥΝΟ, με τον Υπουργό Υγείας να απαντά ότι δεν είναι αρμόδιος και ότι θα πρέπει να λύσουν τα ενδοσυντεχνιακά τους.

Τα tweets Παμπορίδη
Με την ένταση και τα σφυρίγματα να αυξάνονται, και με τον κ. Γεωργίου να λέει με έντονο ύφος στον κ. Παμπορίδη ότι θα κλείσουν τα νοσοκομεία και ότι «δεν πάει άλλο, φτάνει», ο Υπουργός αποχώρησε. Μερικά λεπτά αργότερα ο Υπουργός Υγείας με μήνυμά του στο twitter σημείωσε: «Καταδικάζω απερίφραστα τις άκαιρες και εκβιαστικές κινητοποιήσεις της ΠΑΣΥΝΟ, που εκμεταλλεύονται το ευαίσθητο του τομέα της υγείας». Με δεύτερο τιτίβισμά του, δε, ο κ. Παμπορίδης σημείωσε πως δεν άκουσε τι λένε τα κόμματα «για τις εκβιαστικές κινητοποιήσεις της ΠΑΣΥΝΟ. Τους καλύπτουν, ναι ή όχι; Καθαρές κουβέντες», κατέληξε.

Διαμαρτυρία σε Βουλή και Υπ. Οικονομικών
Σημειώνεται πως πριν από τη διαμαρτυρία τους στο Υπουργείο Υγείας, οι νοσηλευτές βρέθηκαν στη Βουλή, όπου επέδωσαν υπόμνημα στη Γενική Διευθύντρια του Κοινοβουλίου Βασιλική Αναστασιάδου. Ο κ. Γεωργίου είπε στην κ. Αναστασιάδου ότι παραδίδουν το υπόμνημα «για ακόμα μια φορά» και πρόσθεσε ότι «ελπίζουμε ότι αυτήν τη φορά θα δοθούν άμεσες λύσεις και όχι να μπούμε σε διαδικασίες διαλόγου. Ελπίζουμε η Βουλή να κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει στην όλη κατάσταση, γιατί τα πράγματα έχουν φτάσει στο απροχώρητο και δεν μπορούμε να αντέξουμε άλλο, τα νοσοκομεία μάς έχουν γονατίσει». Απαντώντας η κ. Αναστασιάδου είπε ότι το υπόμνημα θα παραδοθεί στον Πρόεδρο της Βουλής. Επίσης, οι νοσηλευτές πραγματοποίησαν εκδήλωση διαμαρτυρίας και στο Υπουργείο Οικονομικών, όπου κι εκεί επέδωσαν υπόμνημα σε εκπροσώπους του Υπουργείου.

Τι διεκδικεί η Συντεχνία
Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί πως η ΠΑΣΥΝΟ εκπροσωπεί περίπου 1.300 νοσηλευτές και με το υπόμνημά της διεκδικεί:
1. Πραγματικές και όχι μπαλωματικές λύσεις για την αντιμετώπιση της υποστελέχωσης των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

2. Σαφείς απαντήσεις για την άμεση μετατροπή και αντικατάσταση των συμβολαίων των έκτακτων νοσηλευτών που έχουν συμπληρώσει 30 μήνες εργασίας, και εγγυήσεις αναφορικά με τους όρους εργοδότησής τους, συμπεριλαμβανομένου του άμεσου τερματισμού της παράνομης περικοπής του 10% στα συμβόλαια των εκτάκτων μετά την παρέλευση των 24 μηνών.

3. Ξεκάθαρες απαντήσεις σε σχέση με την έναρξη των διαδικασιών για την τοποθέτηση των νοσηλευτών στην πανεπιστημιακή δομή της Δημόσιας Υπηρεσίας και αναγνώριση της προσφοράς τους αρχικά, και σε κατοπινό στάδιο και εντός χρονοδιαγραμμάτων, στην οικονομική αναβάθμιση των κλιμάκων τους.

4. Τον καθορισμό αντιμισθίας για το επίδομα της «αναμονής κλήσης» για τον Υπερβαρικό και την αναπροσαρμογή της αντιμισθίας για την «αναμονή κλήσης» στις αγγειογραφίες και το επίδομα επικινδυνότητας για τους θαλάμους Ψυχικής Υγείας και Σανατορίου Κυπερούντας.

5. Ξεπάγωμα των θέσεων προαγωγής σε όλες τις δομές, για να καλυφθούν οι ανάγκες της διοικητικής στελέχωσης.

6. Ρητές απαντήσεις στα ζητήματα που αφορούν στην αξιολόγηση των νοσηλευτών και αναφορικά με τις θέσεις που παρουσιάζουν σε σχέση με τα νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση στη Δημόσια Υπηρεσία, οι οποίες έχουν κατατεθεί εδώ και έξι μήνες, χωρίς καμιά απάντηση και ανταπόκριση από την επίσημη πλευρά.
Σημειώνεται, εξάλλου, πως κατά τη χθεσινή στάση εργασίας τα νοσοκομεία λειτούργησαν με προσωπικό ασφαλείας, κάτι που θα συμβεί και σήμερα.

Αναβλήθηκαν προγραμματισμένες επεμβάσεις
Πάντως, από τη στάση εργασίας των νοσηλευτών δημιουργήθηκαν αξιοσημείωτα προβλήματα στα δημόσια νοσηλευτήρια, με την Europa Donna να εκφράζει ανησυχίες για την αναβολή προγραμματισμένων επεμβάσεων τόσο για βιοψίες όσο και σε γυναίκες που είχαν ήδη διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού, εξαιτίας απεργιακών μέτρων στα δημόσια νοσηλευτήρια. «Ως Europa Donna Κύπρου πιστεύουμε ότι καμιά κινητοποίηση δεν πρέπει να θέτει σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή κανενός και για μας προτεραιότητα έχουν οι ασθενείς», τονίζει η οργάνωση ζητώντας τον επανακαθορισμό των αναβληθεισών επεμβάσεων.

Επίσης, η Παγκύπρια Ομοσπονδία Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων (ΠΟΣΠΦ) με ανακοίνωσή της, αφού αναφέρει πως σέβεται το δικαίωμα των νοσηλευτών στην απεργία για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, τονίζει ότι δεν πρόκειται να αφήσει κανένα να συνεχίσει να θέτει τη ζωή των ασθενών σε κίνδυνο. Υποδεικνύει, ακόμη, πως οι οποιεσδήποτε ενέργειες διεκδίκησης πρέπει να γίνονται με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην πληρώσουν και πάλι οι ασθενείς το τίμημα, σε ένα μάλιστα σύστημα υγείας που ήδη βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Εγκύκλιος από ΠΑΣΥΚΙ
Την ίδια ώρα, η ΠΑΣΥΚΙ με εγκύκλιο προς τα μέλη της ανέφερε: «Πρώτιστη προτεραιότητά μας ως ιατροί είναι η ασφάλεια των ασθενών και συμπολιτών μας. Ως εκ τούτου, καλούμε όλους τους ιατρούς των δημόσιων νοσηλευτηρίων και κέντρων υγείας, όπως στην απόφασή τους για παροχή ή/και εκτέλεση οποιασδήποτε ιατρικής πράξης, σε κάθε φάση και επίπεδο αυτής, συνυπολογίσουν την αναγκαιότητα συμμετοχής και επακόλουθης παρακολούθησης από το νοσηλευτικό προσωπικό, ιδιαίτερα σε συνθήκες ύπαρξης προσωπικού ασφαλείας. Είναι αυτονόητο ότι περιστατικά τα οποία χρήζουν επείγουσας αντιμετώπισης, από ιατρικής απόψεως, θα πρέπει να τύχουν αυτής», καταλήγει.

Στήριξη νοσηλευτών από κόμματα και βολές από ΔΗΣΥ
Ο Β΄ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ της ΕΔΕΚ Μαρίνος Θεοδώρου είπε πως, στηρίζοντας έμπρακτα τα δίκαια αιτήματα του νοσηλευτικού προσωπικού, το Κίνημα θα αναλάβει κοινοβουλευτική πρωτοβουλία για εγγραφή του θέματος της αναβάθμισης και ένταξης των νοσηλευτών στην πανεπιστημιακή κλίμακα. Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Συμμαχίας Πολιτών Αλέξανδρος Μιχαηλίδης τόνισε πως η κύρια ευθύνη για τις καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις στην υγεία συνίσταται στην έλλειψη πολιτικής αποφασιστικότητας και εξυπηρέτησης συμφερόντων εις βάρος της υγείας των πολιτών, η οποία φαίνεται να μην αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, Πάρις Μαυρομμάτης, ανέφερε πως το Κίνημα τάσσεται υπέρ των αιτημάτων των γιατρών και νοσηλευτών του Δημοσίου για άμεση στελέχωση των δημόσιων νοσηλευτηρίων και πλήρη αναγνώριση των ακαδημαϊκών τους προσόντων και κάλεσε τον Υπουργό Οικονομικών να εγκρίνει άμεσα τα αιτήματα για πλήρωση των κρίσιμων κενών θέσεων στα δημόσια νοσηλευτήρια. Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα κόμματα, ο ΔΗΣΥ υποδεικνύει, μεταξύ άλλων, πως «κάποιοι φαίνεται να έχουν χάσει κάθε μέτρο», καθώς και ότι «η ανοχή έχει και όρια».

Keywords
σταση εργασιας, στην κ, για μας, απεργια, νέα, tweets, twitter, βουλη, προσφορες, επιδομα, europa, κυπρος, εδεκ, απεργια μετρο, απεργια υπα, απεργιες σημερα, απεργια 1 φεβρουαριου, απεργια 2 φεβρουαριου, απεργια 3 φεβρουαριου, απεργια 4 φεβρουαριου, απεργια 7 φεβρουαριου, απεργια 8 φεβρουαριου, απεργια 9 φεβρουαριου, απεργια 10 φεβρουαριου, απεργια 11 φεβρουαριου, απεργια 14 φεβρουαριου, απεργια 15 φεβρουαριου, απεργια 16 φεβρουαριου, απεργιες 16 φεβρουαριου, απεργια 17 φεβρουαριου, απεργιες 17 φεβρουαριου, απεργια 18 φεβρουαριου, απεργιες 18 φεβρουαριου, απεργια 21 φεβρουαριου, απεργια 23 φεβρουαριου, απεργια 22 φεβρουαριου, απεργια 24 φεβρουαριου, απεργια 25 φεβρουαριου, απεργια 28 φεβρουαριου, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, απεργια μμε, απεργια ταξι, νεα κυβερνηση, απεργια 1 δεκεμβριου, αξιολογηση, κομματα, κυπρου, πνευματα, υγεια, υπουργειο οικονομικων, ωρα, βρισκεται, γεωργιου, γινονται, δευτερο, δηλωση, δομη, δωσει, εγγραφη, εδεκ, ειπε, ελλειψη, εξι, ευθυνη, ζωη, ιδια, υπηρεσια, υφος, κυβερνηση, κυρια, κλιμακα, λογο, μηνες, μιχαηλιδης, νοσοκομεια, προβληματα, συγκεκριμενα, συζητηση, συζητησουμε, υπουργειο υγειας, φορα, ασφαλεια, δικαιωμα, europa, για μας, ιδιαιτερα, υπουργειο, στην κ, tweets, θεσεις, υγειας
Τυχαία Θέματα