Εβδομαδιαία κέρδη για τα χρηματιστήρια σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Ανέκαμψαν σε μεγάλο βαθμό την Παρασκευή τα μεγάλα χρηματιστήρια, παγκοσμίως, από τις πωλήσεις πανικού που προκλήθηκαν από τις ανησυχίες σε σχέση με την επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα, ωστόσο, οι αναλυτές εξακολουθούν να ανησυχούν ότι η αναταραχή στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο θα επιβραδύνει την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας.

Μετά τις μαζικές πωλήσεις μετοχών, τα αμερικανικά και ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τελικά αποκόμισαν κέρδη σε επίπεδο εβδομάδας, ενώ ο δείκτης της Σαγκάης έκλεισε με πτώση μόλις 0,79%.

Ωστόσο, οι ανησυχίες για την Κίνα συγκράτησαν τον ενθουσιασμό,

καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να εκτιμήσουν πώς η βραδύτερη ανάπτυξη της κινέζικης οικονομίας θα μπορούσε να επηρεάσει τα εμπορεύματα, όπως είναι το πετρέλαιο και ο χαλκός, καθώς και τις οικονομίες της Ασίας που γειτνιάζουν με την Κίνα αλλά και των ΗΠΑ και άλλων εμπορικών εταίρων.

Την Παρασκευή ο Moody`s υποβάθμισε τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη το 2016 στις κορυφαίες οικονομίες της ομάδας των G20 στο 2,8%, από 3,1%, αναμένοντας συρρίκνωση της οικονομίας σε Βραζιλία και Ρωσία και χαμηλότερη ζήτηση για βιομηχανικά προϊόντα στην Κορέα και την Ιαπωνία που θα οφείλεται στην Κίνα.

"Η βραδύτερη ανάπτυξη στην Κίνα κάνει απίθανη μια σημαντική ανάκαμψη στις τιμές των εμπορευμάτων στο εγγύς μέλλον”, δήλωσε ο ανώτερος Αντιπρόεδρος των Moody`s του Marie Diron.

Μεταξύ των μεγάλων χρηματιστηρίων, ο δείκτης Nikkei της Ιαπωνίας σημείωσε εβδομαδιαίες απώλειες 1,54%, ενώ η αγορά του Χονγκ Κονγκ κατέγραψε ζημιές 3,56%.

Ωστόσο, ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε εβδομαδιαία κέρδη 0,97%, ο δείκτης CAC 404 στο Παρίσι ενισχύθηκε 0,95%, ενώ ο DAX 30 στην Φρανκφούρτη αυξήθηκε 1,72%.

Στις ΗΠΑ, ο δείκτης S&P 500 αυξήθηκε 0,91%, σε σχέση με το κλείσιμο του την προηγούμενη εβδομάδα.

Παρόλα αυτά, τα χρηματιστήρια της Κίνας βρίσκονται κατά σχεδόν 40% χαμηλότερα από το υψηλότερο επίπεδό στο οποίο ανήλθαν τον περασμένο Ιούλιο.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα