Εβδομάδα αποφάσεων

Έκτακτο συνέδριο ή μεταβατική διοικούσα μέχρι τις Προεδρικές Εκλογές το δίλημμα στη Συμμαχία Πολιτών
Υποψηφιότητα νίκης, που να εκφράζει θέσεις αρχών στο Κυπριακό, το γράφημα της προεδρικής εικόνας που θα εγκρίνει το Έκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο του ΑΚΕΛ

Η πρώτη δουλειά που έχει από σήμερα ο Γιώργος Λιλλήκας και οι συνεργάτες του, είναι να πάρουν τις τελικές αποφάσεις αναφορικά με τα κενά που έχουν δημιουργηθεί στην ηγετική πυραμίδα της

Συμμαχίας Πολιτών με την αποχώρηση των έξι στελεχών την περασμένη εβδομάδα.

Οι αποφάσεις θα παρθούν μέσα στην εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Γραμματείας του Κινήματος, ή οποία τελικώς δεν θα πραγματοποιηθεί σήμερα, όπως συνηθίζεται. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν δύο δρόμοι: Ο ένας ονομάζεται «έκτακτο εκλογικό συνέδριο», και ο άλλος ονομάζεται «μεταβατική περίοδος με διοικούσα επιτροπή μέχρι τις προεδρικές εκλογές».

Το εκλογικό συνέδριο έχει καθοριστεί χρονικά να πραγματοποιηθεί μετά τις Προεδρικές Εκλογές, ωστόσο οι εξελίξεις της περασμένης εβδομάδας έχουν φέρει στο προσκήνιο το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί νωρίτερα. Το καταστατικό είναι «ελαστικό» σε οποιαδήποτε εξέλιξη. Εάν τελικώς το εκλογικό συνέδριο πραγματοποιηθεί κανονικά μετά τις Προεδρικές Εκλογές, τότε αναμένεται για τη μεταβατική περίοδο να υπάρξει μια διοικούσα επιτροπή, αν μπορεί να υπάρξει αυτή η ορολογία.

Το καταστατικό προνοεί ότι στην περίπτωση παραίτησης ενός προσώπου, τη θέση του λαμβάνει το πρόσωπο που είχε διεκδικήσει την αντίστοιχη θέση στο εκλογικό συνέδριο και δεν είχε εκλεγεί. Στην περίπτωση αυτή για τη θέση του Αντιπροέδρου υπάρχει το όνομα του Άγη Αγαπίου, ωστόσο ακόμη δεν είναι βέβαιο ότι θα δεχθεί. Σε ό,τι αφορά τη θέση του εκπροσώπου Τύπου, το πρόσωπο διορίζεται από το Πολιτικό Γραφείο του Κινήματος.

Παράλληλα ο κ. Λιλλήκας ετοιμάζει μαζί με τους συνεργάτες του την πολιτική πρόταση που θα καταθέσει στους Οικολόγους, πιστός στις απόψεις του ότι πρώτα πρέπει να υπάρξει ένα πρόγραμμα διακυβέρνησης και μετά να έχουμε τις πολιτικές συμμαχίες.

Μήνυμα Άντρου για τον υποψήφιο της Αριστεράς
Στο ΑΚΕΛ συνεχίζονται οι διεργασίες για το ποιο θα είναι το πρόσωπο που θα «πέσει στα βαθιά» της προεκλογικής προεδρικής μάχης. Χθες, ο κ. Κυπριανού υποστήριξε ότι το ενδιαφέρον που υπάρχει για τον τελικό υποψήφιο φανερώνει πως οι υποψηφιότητες που έχουν ήδη εξαγγελθεί δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες όχι μόνο του κόσμου της Αριστεράς, αλλά και της κεντροαριστεράς και ευρύτερα των ανένταχτων προοδευτικών πολιτών του τόπου.

Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ είπε ότι η υποψηφιότητα που θα στηρίξει το κόμμα πρέπει να είναι υποψηφιότητα ποιοτικά διαφορετική. Να είναι επίσης υποψηφιότητα νίκης, γιατί ο τόπος χρειάζεται αλλαγή από την κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη - ΔΗΣΥ.

Υποστήριξε ότι ο τόπος χρειάζεται αλλαγή, που σημαίνει απαλλαγή από τη Δεξιά και όχι μια παραλλαγή της Δεξιάς, όπως αυτήν που ευαγγελίζεται ο Νικόλας Παπαδόπουλος. Νίκος Αναστασιάδης, Νικόλας Παπαδόπουλος και Αβέρωφ Νεοφύτου. Υποστήριξε ότι «μαζί υπερασπίζονταν τους τραπεζίτες και τον Αθανάσιο Ορφανίδη, την ώρα που συντελέστηκε το τραπεζικό έγκλημα και φορτώθηκαν χρέη δισεκατομμυρίων ευρώ στον κυπριακό λαό.

Μαζί πέρασαν το κούρεμα καταθέσεων. Μαζί επέβαλαν το μνημόνιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Μαζί ενέκριναν όλους τους προϋπολογισμούς της Κυβέρνησης, που συρρίκνωσαν τις κοινωνικές και αναπτυξιακές δαπάνες.

Μαζί ξεπούλησαν το λιμάνι Λεμεσού, όπου καθημερινά αποκαλύπτεται ότι πρόκειται για μεγάλο σκάνδαλο. Μαζί πέρασαν τη νομοθεσία για τις ιδιωτικοποιήσεις, τη νομοθεσία για τις εκποιήσεις που αφήνει απροστάτευτη την κύρια κατοικία και τη μικρή επαγγελματική στέγη.

Μαζί επέτρεψαν στις τράπεζες να πακετοποιούν και να πωλούν δάνεια σε ξένα επενδυτικά ταμεία. Μαζί καταψήφισαν την τροπολογία του ΑΚΕΛ για περίθαλψη χωρίς τέλη σε οικογένειες με εισόδημα 30 χιλιάδων ευρώ, άνεργους που δεν λαμβάνουν ανεργιακό ή άλλο επίδομα και συνταξιούχους που είναι κάτω από το όριο της φτώχιας».

Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, η υποψηφιότητα που θα στηρίξει το ΑΚΕΛ πρέπει να εκφράζει θέσεις αρχών στο Κυπριακό. «Ο νέος Πρόεδρος της Κύπρου πρέπει να ενσαρκώνει τον στόχο δίκαιης και συμφωνημένης λύσης στο Κυπριακό, που να απελευθερώνει και να επανενώνει το νησί και τον λαό μας, ανοίγοντας τον δρόμο για ένα διαφορετικό μέλλον για την πατρίδα μας.

Να είναι άνθρωπος απαλλαγμένος από τα σύνδρομα του εθνικισμού, της συντήρησης και της ακροδεξιάς. Να απευθύνεται και στους Ελληνοκύπριους και στους Τουρκοκύπριους ως ισότιμους πολίτες του κράτους. Να έχει αντίληψη του σύγχρονου κόσμου και της εποχής μας, μέσα στα οποία διεξάγεται ο αγώνας της Κύπρου για επανένωση».

Τέλος, είπε ότι η απόφαση για την υποψηφιότητα που θα στηρίξει το ΑΚΕΛ θα παρθεί από το Έκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο του κόμματος. «Η ηγεσία θα προτείνει, η βάση θα αποφασίσει και ακολούθως -όλοι μαζί ως ένας άνθρωπος- θα υλοποιήσουμε την όποια απόφαση, με ενότητα, αυταπάρνηση και πίστη στις θέσεις και στις αρχές μας.

Έτσι λειτουργεί το ΑΚΕΛ. Έτσι έγραψε Ιστορία. Έτσι διέψευσε τόσες φορές στο παρελθόν τις δημοσκοπήσεις. Έτσι θα ανατρέψουμε για άλλη μια φορά τις προβλέψεις και θα πετύχουμε! Ενωμένοι και αποφασισμένοι».

Keywords
Τυχαία Θέματα