ΕΤΥΚ: Συμφωνία μαϊμού μεταξύ Ελληνικής – συντεχνιών

Άρση διακρίσεων και αδικιών μόνο με την υιοθέτηση των συμφωνιών ΕΤΥΚ – Ελληνικής και επαναφορά μισθών για όλο το προσωπικό, αξιώνει η ΕΤΥΚ σε ανακοίνωσή της.

Αυτούσια η ανακοίνωση της ΕΤΥΚ:

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Επανερχόμαστε στο θέμα της συμφωνίας «μαϊμού», που η Ελληνική Τράπεζα έχει υπογράψει με συντεχνίες που εκπροσωπούν την ισχνή μειοψηφία του προσωπικού της, στην προσπάθειά της να καλλιεργήσει το διαχωρισμό, τη διάσπαση των εργαζομένων,

και κατ΄επέκταση να κουτσουρέψει τα ωφελήματα των συναδέλφων.
Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εργασίας μετά από καταγγελία της Οργάνωσής μας, για κατάφορη παραβίαση των υφιστάμενων συμφωνιών, η αντιπροσωπεία της Τράπεζας ανέφερε, πως απλά υιοθέτησαν οι άλλες συντεχνίες μέρος των συμφωνιών της ΕΤΥΚ, για να «εξομοιωθούν» κάποιοι όροι εργοδότησης του προσωπικού που μεταφέρθηκε από την πρώην ΣΚΤ και να «βοηθήσουν» την Τράπεζα.
Συμφώνησαν, δήλωσε η Τράπεζα, να «εξομοιώσουν» τα ωφελήματα των ταμιών για να μην υπάρχει διάκριση μεταξύ αυτών που προέρχονται από την ΣΚΤ και αυτών της Ελληνικής, ΚΑΤΑΡΓΩΝΤΑΣ το επίδομα ταμία που έπαιρναν οι συνάδελφοι της πρώην ΣΚΤ. Στην «κοπιαστική» προσπάθειά τους να μην νιώθουν μειονεκτικά οι συνάδελφοι της πρώην ΣΚΤ, ξέχασαν πως οι συνάδελφοι στην Ελληνική παίρνουν σαν ταμίες επιπλέον προσαύξηση κάθε 3 χρόνια. Φυσικά αυτό δεν ενοχλεί κατά την άποψή τους τα αισθήματα των συναδέλφων ούτε μειονεκτούν οι προερχόμενοι από την ΣΚΤ.
Εάν η προσπάθεια ήταν να μην υπάρχουν διακρίσεις μεταξύ των συναδέλφων τότε γιατί η Ελληνική Τράπεζα:
· Δεν παραχωρεί στους συναδέλφους των πρώην ΣΠΙ τα ωφελήματα που ισχύουν με βάση τη σύμβαση ΕΤΥΚ-Ελληνικής (έξτρα προσαυξήσεις, ένταξη στην ειδική κλίμακα, επιδόματα κλπ) για τους κατόχους επαγγελματικών / ακαδημαϊκών τίτλων και πτυχίων;
· Δεν εντάσσει στην ειδική κλίμακα τους κατόχους μεταπτυχιακών τίτλων;
· Η Ελληνική Τράπεζα έχει προσλάβει εποχικό / προσωρινό προσωπικό, αναγνωρίζοντας τα επαγγελματικά / ακαδημαϊκά του προσόντα και αμείβοντάς το ανάλογα, ενώ συνάδελφοι της πρώην ΣΚΤ, με τα ίδια ή και καλύτερα προσόντα και με αρκετά χρόνια υπηρεσίας, αμείβονται με μισθούς πολύ πιο χαμηλούς και από το σημείο έναρξης της χαμηλότερης μισθολογικής κλίμακας!
· Γιατί δεν παραχωρεί άμεσα στους συναδέλφους της πρώην ΣΚΤ τις ετήσιες προσαυξήσεις που προβλέπουν οι υφιστάμενες συμφωνίες;
· Γιατί παραχωρεί στους συναδέλφους της πρώην ΣΚΤ 7% στο Ταμείο Προνοίας, και όχι 9% που παραχωρεί στους υπόλοιπους συναδέλφους της Ελληνικής;
Αυτά είναι μόνον λίγα από αυτά που οι συνάδελφοι δικαιούνται και η ΕΤΥΚ επιμένει στην παραχώρηση τους. ΙΣη εργασία, ίση αμοιβή.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Η Ελληνική Τράπεζα με τις ενέργειές της δεν επιθυμεί να εξαλείψει τις αδικίες / διακρίσεις εξομοιώνοντας τα ωφελήματα των συναδέλφων της πρώην ΣΚΤ με αυτά των υπόλοιπων συναδέλφων της Ελληνικής, αλλά ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή να μειώσει τα ωφελήματα των συναδέλφων της «παλιάς» Ελληνικής στα επίπεδα αυτών της πρώην ΣΚΤ.
Αν η Τράπεζα επιθυμεί να εξαλείψει τις αδικίες / διακρίσεις μεταξύ του προσωπικού της, θα πρέπει να εφαρμόσει τις πρόνοιες των υφιστάμενων συμφωνιών ΕΤΥΚ – Ελληνικής Τράπεζας σε ΟΛΟ ανεξαίρετα το προσωπικό.
Υπενθυμίζουμε επίσης ότι η Οργάνωσή μας, έγκαιρα, με επιστολή της ημερομηνίας 2/7/18, ζήτησε από την Τράπεζα την επαναφορά των μισθών (αποκοπές) για ΟΛΟ το προσωπικό (νέο και παλιό).
Σύντομα θα επανέλθουμε με νέα εγκύκλιό μας για την ανάλυση κι άλλων θεμάτων που σας απασχολούν.
ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα