ΕΤΥΚ: Προειδοποιεί για κλιμάκωση μέτρων σε Ελληνική

Ανοικτό το ενδεχόμενο απεργίας διαρκείας ακόμη και όλων των μελών της στην Ελληνική Τράπεζα αφήνει η ΕΤΥΚ μετά τη σημερινή προειδοποιητική δίωρη στάση εργασίας που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στη Διεύθυνση Διαχείρισης Καθυστερήσεων.

Οι 130 εργαζόμενοι θα μεταφερθούν στη νέα

εταιρεία που θα λειτουργήσει την 1η Ιουλίου και θα διαχειρίζεται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της Ελληνικής κατόπιν συμφωνίας της Τράπεζας με την εταιρεία APS.

Η ΕΤΥΚ με εγκύκλιό της καλεί την τράπεζα σε αμοιβαία αποδεκτή λύση για να αποτραπεί η κλιμάκωση των μέτρων εκ μέρους της και προσθέτει ότι:

Σε περίπτωση που δεν κατοχυρωθούν, στο πλαίσιο γραπτής συμφωνίας με την ΕΤΥΚ, πλήρως οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των μελών μας ή σε περίπτωση νέας μονομερούς ενέργειας από πλευράς της τράπεζας, η Οργάνωσή μας θα είναι υποχρεωμένη να αντιδράσει αμέσως και στην κατεύθυνση της εντολής που έχει δοθεί από το 49ο Τακτικό Παγκύπριο Συνέδριο.

Η Τράπεζα επισήμως δεν έχει τοποθετηθεί. Δεν έχει εκδοθεί και δεν θα υπάρξει ανακοίνωση, παρά ταύτα, έγκυρες πηγές από την Ελληνική ανέφεραν στο Σίγμα ότι:

- Δεν θα χαθεί καμία θέση εργασίας
- Δεν θα μειωθεί κανένας μισθός.
- Δεν θα διαφοροποιηθεί κανένα ωφέλημα.
- Συμφωνία για τα δικαιώματα των εργαζομένων που θα μεταφερθούν στη νέα εταιρεία και οι υποχρεώσεις που απορρέουν από τις συμβάσεις εργοδότησης και τις συλλογικές συμβάσεις, καθώς και όλες οι θέσεις εργασίας, θα διαφυλαχτούν πλήρως με βάση τη σχετική νομοθεσία.
- Συμφωνία σε σειρά διευθετήσεων προς όφελος των επηρεαζόμενων εργαζομένων, περιλαμβανομένης και της δέσμευσης για επαναεργοδότηση στην Τράπεζα, με τους ίδιους όρους εργασίας μετά από την πάροδο των δύο πρώτων χρόνων.

Εξελίξεις όμως υπάρχουν και στον Συνεργατισμό. Η ΕΤΥΚ αναφέρει ότι η πενταετής συμφωνία που εκπνέει στα τέλη του 2018 και συνομολογήθηκε από τις ΣΕΚ - ΠΕΟ και ΠΑΣΥΔΥ δεν την δεσμεύει αφού δεν την υπέγραψε.
Ως εκ τούτου άρχισε τις διαδικασίες διαπραγμάτευσης με την ηγεσία του Συνεργατισμού, χωρίς να έχει προαναγγείλει μέτρα. Προσθέτει δε ότι:

Στόχος της Οργάνωσής είναι η σταδιακή εξομοίωση των όρων εργοδότησης των μελών μας σε όλο το Συνεργατισμό, καταλήγοντας στο τέλος σε μια ενιαία συλλογική σύμβαση που να συνάδει με τα δεδομένα του υπόλοιπου τραπεζικού χώρου.

Οι εργαζόμενοι μέλη των άλλων συντεχνιών θα ψηφίσουν αύριο για τη λήψη ή όχι απεργιακών μέτρων. Η Διοίκηση του Συνεργατισμού ζητεί πίστωση χρόνου τριών μηνών για την ολοκλήρωση των διαδικασιών ένταξης του στο ΧΑΚ.

Keywords
Τυχαία Θέματα