ΕΤΥΚ: Επίτευξη εργατικής ειρήνης στην Ελληνική Τράπεζα

Την επίτευξη εργατική ειρήνης στην Ελληνική Τράπεζα και την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης 2017-2018, ανακοίνωσε η συνδικαλιστική οργάνωση των τραπεζικών υπαλλήλων ΕΤΥΚ, ύστερα από τη χθεσινή παρέμβαση της Υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου.

«Μια μακρά περίοδος αντιπαραθέσεων και απεργιακών μέτρων, που ταλαιπώρησε όλα τα μέλη μας στην Ελληνική Τράπεζα και ανησύχησε το σύνολο των μελών της Οργάνωσής μας, έληξε χτες μετά την καταλυτική παρέμβαση της Υπουργού Εργασίας κυρίας Ζέτας Αιμιλιανίδου και των προτάσεων

που αργά το απόγευμα υπέβαλε στις δύο πλευρές για λύση των μεταξύ τους διαφορών», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η χθεσινή συνάντηση αντιπροσωπείας της ΕΤΥΚ, με επικεφαλής τον Επίτιμο Πρόεδρό της Λοΐζο Χατζηκωστή, με την αντιπροσωπεία της Τράπεζας, με επικεφαλής τον Ανώτατο Εκτελεστικό Διευθυντή Ιωάννη Μάτση, ενώπιον της Υπουργού Εργασίας, ξεκίνησε γύρω στις 11 το πρωί και κράτησε μέχρι αργά το απόγευμα.

Σε αυτή συζητήθηκαν λεπτομερώς οι διαφορές των δύο πλευρών και η Υπουργός Εργασίας, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων που ο Κώδικας Βιομηχανικών Σχέσεων της δίνει, υπέβαλε χωριστές προτάσεις για διευθέτηση των διαφορών, οι οποίες και έγιναν αποδεκτές και από τις δύο πλευρές.

Τέθηκαν τα θέματα που εκκρεμούσαν

Σε σχέση με το θέμα της μη παραχώρησης της ετήσιας προσαύξησης, που εκκρεμούσε ενώπιον του Υπουργείου ως εργατική διαφορά, η ΕΤΥΚ αναφέρει ότι έθεσε το θέμα και με απόφασή της, η Υπουργός Εργασίας ξεκαθαρίζει ότι η παραχώρηση της ετήσιας προσαύξησης αποτελεί υποχρέωση της Τράπεζας με βάση τις υφιστάμενες συμφωνίες και θα πρέπει να παραχωρηθεί, με αναδρομική ισχύ από την 1/1/2017.

Ύστερα από πρόταση της Υπουργού Εργασίας, τα δύο μέρη συμφώνησαν όπως υπογράψουν τη συμφωνία για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης για τα έτη 2017-2018 στο πρότυπο της συμφωνίας που η ΕΤΥΚ συνήψε με την Alpha Τράπεζα.

Όπως αναφέρεται, κατοχυρώνονται πλήρως, στη βάση συμφωνίας μεταξύ της ΕΤΥΚ και της Ελληνικής Τράπεζας, οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων που μεταφέρονται στην APS, με ξεκάθαρες πρόνοιες για τη διασφάλιση των υφιστάμενων και μελλοντικών Συλλογικών Συμβάσεων, του δικαιώματος για επαναφορά πίσω στην Τράπεζα και πολλά άλλα που διασφαλίζουν πλήρως και σε βάθος χρόνου τους εν λόγω υπαλλήλους.

Η ΕΤΥΚ, αναφέροντας ότι η επιτυχία αυτή είναι αποτέλεσμα της προγραμματισμένης δράσης και της αποφασιστικότητας της Οργάνωσής αλλά και της στάσης των ιδίων των εργαζομένων, σημειώνει ότι καταλυτικός ήταν ο ρόλος της Υπουργού Εργασίας και των συνεργατών της, τους οποίους και ευχαριστεί.

Σημειώνει, παράλληλα, την υπεύθυνη στάση που επέδειξε και η Διοίκηση της Τράπεζας και ιδιαίτερα του Ιωάννη Μάτση καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Περαιτέρω, η ΕΤΥΚ καλεί όλα τα μέλη της στην Ελληνική Τράπεζα σε Επαρχιακές Γενικές Συνελεύσεις, που θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 1 Αυγούστου 2017 και ώρα 3:00 μ.μ. ως ακολούθως:

Στη Λευκωσία στα Κεντρικά Γραφεία ΕΤΥΚ – Πρεβέζης 8 – 1ος οροφος

Στη Λεμεσό στα Γραφεία ΕΤΥΚ Αμμοχώστου 17 (έναντι Debenhams Μακαρίου)

Στη Λάρνακα στα Γραφεία ΕΤΥΚ (Κτήριο ΠΑΣΥΔΥ)

Στην Πάφο στα Γραφεία ΕΤΥΚ (Κτήριο ΠΑΣΥΔΥ)

Στην Αμμόχωστο στο Δημαρχείο Παραλιμνίου

Στις Γενικές Συνελεύσεις θα επεξηγηθούν οι πρόνοιες τόσο της Συλλογικής Σύμβασης 2017-2018 όσο και της Συμφωνίας που επιτεύχθηκε με την Τράπεζα για την «απόσπαση» των εργαζομένων της Ελληνικής στην APS. Θα ακολουθήσουν δύο ψηφοφορίες για τα πιο πάνω θέματα. Το σύνολο των παρευρισκομένων θα ψηφίσουν για τη Συλλογική Σύμβαση, και για το θέμα της «απόσπασης» στην APS θα ψηφίσουν οι επηρεαζόμενοι υπάλληλοι.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα