Έτσι θα βαθμολογηθεί το γραπτό των Νέων Ελληνικών

Μετά τα σφοδρά παράπονα που εξέφρασαν μαθητές και γονείς για το εξεταστικό δοκίμιο των Νέων Ελληνικών στις παγκύπριες εξετάσεις, η Επιτροπή Θεματοθέτησης συνήλθε σήμερα προκειμένου να εξεταστεί ο τρόπος διόρθωσης του γραπτού.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, μετά από πολύωρη συνεδρίαση, αποφασίστηκε από κοινού να διορθωθούν τα γραπτά των μαθητών με βάση όσα προβλέπουν από τη μια η ύλη και από την άλλη στο κομμάτι παραγωγής λόγου (έκθεση) να ληφθεί υπόψη η συνδυαστική σκέψη των μαθητών, η εμπεριστατωμένη επιχειρηματολογία και η κριτική τους σκέψη.

Παράλληλα,

έγινε από κοινού διόρθωση εξεταστικού δοκιμίου και στη συνέχεια οι διορθωτές προχώρησαν ατομικά ο καθένας χωριστά στη διόρθωση ακόμη τεσσάρων εξεταστικών δοκιμίων και η συνάντηση της Επιτροπής ολοκληρώθηκε με τη συζήτηση των πορισμάτων από τη δοκιμαστική διόρθωση.

Το Υπουργείο Παιδείας επισημαίνει ότι ο Περί Διεξαγωγής των Παγκυπρίων Εξετάσεων Νόμος του 2006 αποτελεί το θεσμικό πλαίσιο που αφορά στη διεξαγωγή των Παγκύπριων Εξετάσεων και συγκεκριμένα στο άρθρο 18 (1) καθορίζονται και περιγράφονται οι υποχρεώσεις των θεματοθετών των μαθημάτων που περιλαμβάνονται στις προϋποθέσεις πρόσβασης. Το ίδιο άρθρο αναφέρει επίσης ότι τα θέματα εξέτασης βασίζονται στην εξεταστέα ύλη και καθορίζονται από τις οικείες επιτροπές θεματοθετών, οι οποίες συγκροτούνται με απόφαση της Αρμόδιας Αρχής.

Στη σχετική νομοθεσία προβλέπεται ότι η Επιτροπή Θεματοθέτησης λύει τα θέματα, προσδιορίζοντας το βαθμό δυσκολίας και τις απαντήσεις των ερωτήσεων και διαλαμβάνει ότι μετά την περάτωση του εξεταστικού δοκιμίου και αφού εξεταστούν όλες οι παράμετροι θεματοθέτησης (δομή, κατανομή μερών και μονάδων, αντιπροσωπευτικότητα της εξεταζόμενης ύλης, βαθμός δυσκολίας κ.ά.), προβαίνει στη συγκρότηση του οδηγού απαντήσεων που θα εισηγηθεί την επομένη της εξέτασης του μαθήματος, στους διορθωτές.

Το Υπουργείο Παιδείας αναφέρει επίσης ότι την επόμενη της εξέτασης πραγματοποιείται κοινή συγκέντρωση θεματοθετών και διορθωτών στο Κέντρο διόρθωσης, τίθενται οι βάσεις και τα κριτήρια βάσει των οποίων θα καταλήξουν σε κοινό πλαίσιο διόρθωσης.

Προσθέτει πως συγκεκριμένα η Επιτροπή θεματοθέτησης παρουσιάζει τη φιλοσοφία του δοκιμίου και επεξηγεί τις προτεινόμενες απαντήσεις μία προς μία και διορθωτές προβαίνουν σε παρατηρήσεις λαμβάνοντας υπόψη τις πιθανές απαντήσεις που έδωσαν οι μαθητές και τις οπτικές και τους προβληματισμούς μέσω των οποίων προσέγγισαν τα θέματα καθώς και το βαθμό δυσκολίας που αντιμετώπισαν.

Αναφέρει στη συνέχεια ότι γίνεται δοκιμαστική διόρθωση πέντε διαβαθμισμένων και αντιπροσωπευτικών εξεταστικών δοκιμίων των υποψηφίων, για να προσδιοριστεί ο βαθμός απόκλισης των διορθωτών και να διαφανεί πού χρειάζεται να ακολουθηθεί ενιαίος τρόπος προσέγγισης της διόρθωσης (ενιαία πολιτική στη διόρθωση του εξεταστικού δοκιμίου) και καταλήγει προσθέτοντας ότι μετά από όλη αυτή τη διαδικασία, καταλήγουν στο συμφωνημένο κείμενο απαντήσεων με την αντίστοιχη κατανομή των μονάδων.

Φιλόλογοι: Δυσνόητο, γενικό και αόριστο το θέμα της Έκθεσης

Νωρίτερα, σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κυπρίων Φιλολόγων αναφέρει μεταξύ άλλων ότι: το επίμαχο εξεταστικό δοκίμιο χαρακτηριζόταν από υψηλό βαθμό δυσκολίας και δεν απευθυνόταν σε όλο το φάσμα του μαθητικού πληθυσμού. Εμπεριείχε ασάφειες και παραλείψεις στο περιεχόμενο, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Καδής: Όλοι οι υποψήφιοι θα αντιμετωπιστούν δίκαια

Την ίδια ώρα, καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής. Σε παρέμβασή του στην εκπομπή του Σίγμα Μεσημέρι και Κάτι, τόνισε ότι δε θα αδικηθεί κανένας μαθητής.

Για το θέμα, τοποθετήθηκε και η Γραμματεία της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών, τονίζοντας ότι είναι αδιανόητο να παίζουμε με την τύχη και το μέλλον χιλιάδων μαθητών, που δούλευαν όλη τη χρονιά για τις εξετάσεις αυτές.

Δυστυχώς, η αποτυχία στις εξετάσεις μπορεί να καθορίσει το μέλλον τους και να τους στερήσει τα όνειρα τους, κατέληξε η ΠΣΕΜ.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα