Έτσι σκέφτεται ο Ν. Αναστασιάδης - Αποκέντρωση μέχρι τέλους

Πρώτα πλαίσιο του Γενικού Γραμματέα με επικέντρωση σε ασφάλεια και εγγυήσεις και μετά τα υπόλοιπα.

Αυτό ανέφερε πριν από λίγο στο Σίγμα ανώτατη πηγή του Προεδρικού, απαντώντας σε αντιπολιτευτικές κριτικές ότι με τη νέα διαδικασία περιθωριοποιούνται οι έξι σημαντικοί παράμετροι του Αντόνιο Γκουτέρες.

Επέμεινε την ίδια ώρα ότι η λειτουργικότητα της λύσης είναι και παραμένει μέγιστο ζήτημα και η διαδικασία αποκέντρωσης εξουσιών μπορεί εν μέρει να απαντήσει σε αυτά τα ζητήματα.

Παρά ταύτα, συνέχισε, αυτό που θα

μεταφερθεί προς την κυρία Λουτ είναι πως αν δεν αποκρυσταλλωθούν τα ζητήματα ασφάλειας και εγγυήσεων, κόβοντας τον ομφάλιο λώρο των Τ/κ με την Τουρκία, με τρόπο που η Άγκυρα δεν θα μπορεί να ελεγχθεί, δεν μπορεί να υπάρξει συζήτηση για ζητήματα όπως η αποτελεσματική συμμετοχή, τα βέτο και άλλα.

Δηλαδή, με απλά λόγια, για να υπάρξει συζήτηση για αυτά τα ζητήματα θα πρέπει πρώτα να υπάρξει συμφωνία ή σαφής πρόθεση για δημιουργία κανονικού κράτους χωρίς εγγυητές και κατοχικά στρατεύματα.

Τα περί αποκέντρωσης εξουσιών αποτελούν πρόταση υπό προϋποθέσεις;

Αν κάποιος ερμηνεύσει τα πιο πάνω τότε είναι σαφές ότι το μήνυμα Αναστασιάδη είναι πως πρώτα πρέπει να αποφασίσουν οι Τ/κ ότι η Τουρκία δεν θα έχει ρόλο στην επανενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία και μετά να έχουν απαιτήσεις για αποτελεσματική συμμετοχή κλπ.

Παρά ταύτα, σύμφωνα με την ανώτατη πηγή με την οποία συνομιλήσαμε, το ζήτημα της αποκέντρωσης εξουσιών θα προχωρήσει κανονικά μέχρι τέλους, παρά του ότι τα κόμματα διαφωνούν και δεν έχουν μπει στη διαδικασία προβληματισμού και εισηγήσεων.

Είναι δηλαδή ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αποφασισμένος να αναλάβει την ευθύνη και να πράξει με τον τρόπο που πιστεύει ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Ε/κ κοινότητας.

Όλα αυτά θα περιλαμβάνονται στους όρους αναφοράς της κυρίας Λουτ;

Με βάση και την ενημέρωση που έτυχε χθες η πολιτική ηγεσία, οι όροι αναφοράς θα είναι κομβικοί και ίσως ιστορικοί για την εξέλιξη του Κυπριακού.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, μέσα από αυτούς θα εξάγεται αβίαστα η εικόνα της λύσης, αν ποτέ υπάρξει και θα είναι δεσμευτικοί με τρόπο που θα δημιουργούν αρκετές προκλήσεις.

Από εκεί και πέρα, το γεγονός ότι η Αμερικανίδα θα επιστρέψει στην Κύπρο με προσχέδιο πλαισίου, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης.

Αντίθετα όπως μάθαμε υπάρχει ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας με την ειδική απεσταλμένη και προωθούνται θέσεις που θεωρούνται εκ των ων ουκ άνευ, όπως π.χ. ότι θα πρέπει να διασαφηνιστεί τι γίνεται με τον χάρτη των Τ/κ, τι θα γίνει με τις υπαναχωρήσεις σε σειρά συγκλίσεων, ακόμη και το ότι δεν μπορούν να συζητηθούν άλλα ζητήματα αποσυνδεδεμένα από το πλαίσιο του Γενικού Γραμματέα που ήταν και πρέπει να παραμείνει ως το σημείο αναφοράς σε μια ενδεχόμενη επανέναρξη συνομιλιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα