Έτσι είδαν τα κόμματα την συνέντευξη Τύπου του ΠτΔ

Διαφορετικές αναγνώσεις και απόψεις διατύπωσαν τα κόμματα μετά από την συνέντευξη Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας για την αποκέντρωση εξουσιών.

ΔΗΣΥ: Ο ΠτΔ επαναβεβαίωσε την θέληση της ε/κ πλευράς

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τη χθεσινή του παρέμβαση επαναβεβαίωσε την θέληση της ελληνοκυπριακής πλευράς για αναζήτηση λύσης του Κυπριακού εντός των παραμέτρων του ΟΗΕ και του πλαισίου Γκουτέρες, δήλωσε ο Υπεύθυνος Διεύθυνσης Κυπριακού του ΔΗΣΥ, Χαράλαμπος Σταυρίδης.

Σε δηλώσεις στα γραφεία

του ΔΗΣΥ, ο κ. Σταυρίδης είπε πως η εκχώρηση εξουσιών στις συνιστώσες πολιτείες που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών, βρίσκει τον Δημοκρατικό Συναγερμό σύμφωνο και υποστηρικτικό.

ΑΚΕΛ: Ο Πρόεδρος επέτεινε την σύγχυση και τον προβληματισμό

Το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την χθεσινή διάσκεψη Τύπου επέτεινε την σύγχυση και τον προβληματισμό, αν και αναγνωρίζει ότι στις δηλώσεις του υπάρχουν και θετικά στοιχεία.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, σε δηλώσεις στα γραφεία του κόμματος είπε πως το κόμμα του κρατά την θέση του Προέδρου πως στόχος είναι η δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία και χαρακτηρίζει σωστή την ανάλυση που κάνει για το περιεχόμενο του Πλαισίου Γκουτέρες.

"Συμφωνούμε, επίσης, ότι αρμοδιότητες που αφορούν την ενότητα του λαού, της οικονομίας, του φυσικού πλούτου, την άμυνα και ασφάλεια δεν μπορούν να μεταφερθούν στις συνιστώσες πολιτείες", ανέφερε.

Ο κ. Στεφάνου σημείωσε όμως ότι προκύπτουν ερωτήματα καθώς ο Πρόεδρος υποστηρίζει ότι η ιδέα του για αποκεντρωμένη ομοσπονδία, αποσκοπεί στο να εγκαταλείψουν οι Τ/κ την απαίτηση για θετική ψήφο σε όλα τα ζητήματα.

"Όμως, ο ΓΓ στο Πλαίσιο του απορρίπτει αυτή την τ/κ θέση. Ανοίγοντας το θέμα, ο κίνδυνος, όπως παραδέχεται ο κ. Αναστασιάδης, είναι να μην συμφωνηθούν οι όροι αναφοράς και συνακόλουθα να μην επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις", είπε ο κ. Στεφάνου.

Επιπρόσθετα, ανέφερε πως για το επίμαχο ζήτημα των αρμοδιοτήτων που θα αποκεντρωθούν, το μόνο που είπε ο Πρόεδρος είναι ότι θα πάρει γνωματεύσεις από διεθνολόγους προτού αποφασίσει και επέκρινε τον Πρόεδρο ότι άνοιξε το ζήτημα χωρίς καν να γνωρίζει αν υπάρχουν αρμοδιότητες που μπορούν να αποκεντρωθούν και ποιες είναι αυτές.

"Σωρεία ερωτημάτων προκαλεί και το γεγονός ότι ο Πρόεδρος, ενώ από την μια δέχεται την Τ/κ ψήφο στο Υπουργικό, την ίδια ώρα διερωτάται κατά πόσο θα βρεθεί Τ/κ θετική ψήφος για τον EastMed", ανέφερε.

Ο κ. Στεφάνου διερωτήθηκε μήπως ο Πρόεδρος θέλει να επανανοίξει κι αυτό το ζήτημα και αν πιστεύει πραγματικά ότι μ’ αυτό τον τρόπο μπορεί ποτέ να επαναρχίσει η διαπραγμάτευση.

Διερωτήθηκε ακόμη αν θεωρεί πως ένα τόσο μεγαλεπήβολο σχέδιο όπως ο EastMed δεν είναι θέμα ζωτικής σημασίας για τους Τ/Κ και πώς αυτό συνάδει με τις διαβεβαιώσεις του θέματα όπως η ΑΟΖ θα συνιστούν ομοσπονδιακή αρμοδιότητα.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ διερωτήθηκε ακόμη τι έκανε ο Πρόεδρος στους δεκαπέντε μήνες περισυλλογής για σωστή προετοιμασία

"Συμμεριζόμαστε την επισήμανση του Προέδρου ότι θα ήταν παράφρων να απορρίψει το Πλαίσιο του ΓΓ του ΟΗΕ. Πιστεύει, όμως, ειλικρινά ότι όλα όσα είπε στη Δημοσιογραφική Διάσκεψη εναρμονίζονται με όσα λέει ο ΓΓ στο Πλαίσιο του; Πιστεύει ειλικρινά ότι τα όσα είπε εξυπηρετούν πραγματικά την επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας;", διερωτήθηκε ο κ. Στεφάνου.

Νικόλας Παπαδόπουλος: Ομολογία αποτυχίας πολιτικής από Αναστασιάδη (ΒΙΝΤΕΟ)

Συμφωνούμε με την διαπίστωση του ΠτΔ της αποτυχίας των διαπραγματεύσεων, διαφωνούμε με την θεραπεία που αντιπροτείνεται, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος στην Εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι του Σίγμα.

«Ο ΠτΔ δεν έχει εξηγήσει σε ικανοποιητικό βαθμό τον όρο αποκεντρωμένη ομοσπονδία. Δεν είμαστε σοφότεροι μετά το χθεσινό διάγγελμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Παραμένει ασαφής και αδιευκρίνιστος για το πώς ακριβώς αυτή η εισήγησή μας επιτρέπει να ξεφύγουμε από την απαίτηση της τουρκικής πλευράς για βέτο σε κάθε απόφαση», είπε.

«Αυτό που κρατώ είναι την ομολογία της αποτυχίας της πολιτικής που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια», είπε σημειώνοντας πως η πολιτική αυτή δεν μπορεί να κάμψει την αδιαλλαξία της Τουρκίας, υποβάθμισε την ΚΔ. Και αναβάθμισε το ψευδοκράτος και έχει φέρει τις χειρότερες εκθέσεις του Γ.Γ του ΟΗΕ στην ιστορία του Κυπριακού.

ΕΔΕΚ: H πρόταση ΠτΔ δεν αλλάζει την ουσία

Η χθεσινοβραδινή διάσκεψη Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας επιβεβαίωσε πως η πρότασή του για αποκεντρωμένη ομοσπονδία δεν αλλάζει την ουσία της επικίνδυνης και αποτυχημένης διαδικασίας που ακολουθείται εδώ και τέσσερις δεκαετίες, δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΔΕΚ Μαρία Παναγιώτου.

Σε δηλώσεις στα γραφεία του κόμματος, η κ. Παναγιώτου ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι υποστηρικτές αυτής της αποτυχημένης πολιτικής, όπως την χαρακτήρισε, "αδυνατούν, είτε εκούσια είτε ακούσια, να αντιληφθούν πως η λειτουργικότητα ενός κράτους επιτυγχάνεται μέσα από την πλήρη συμμόρφωσή του με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και την παγκόσμια διακήρυξη ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

Σύμφωνα με την κ. Παναγιώτου, πρόκειται για επανάληψη μιας πρότασης που οδηγεί στη διαμόρφωση ενός δυσλειτουργικού κράτους με στοιχεία συνομοσπονδίας, τα οποία θα επιτρέψουν τη νομιμοποίηση της διχοτόμησης και θα θέσουν τις βάσεις είτε για απόσχιση και στο τέλος δημιουργία δύο κρατών, είτε για δημιουργία συνθηκών συνολικής προσάρτησης της Κύπρου στην τουρκική επικράτεια.

"Οι δήθεν αντιδράσεις στην πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας από όλους αυτούς που μέχρι σήμερα στήριζαν αυτή την χρεωκοπημένη τακτική είναι άνευ ουσίας και ουσιαστικά ενισχύουν την εδώ και μέρες προσπάθεια του Νίκου Αναστασιάδη να συγκαλύψει την επανάληψη αυτής της αποτυχημένης πολιτικής, ψάχνοντας μία ψευδεπίγραφη δικαιολογία για να επαναλάβει το ίδιο λάθος που στο παρελθόν μας οδήγησε στο Σχέδιο ΑΝΑΝ (το 2004) και στην αποτυχία της Πενταμερούς Διάσκεψης του Κρανς Μοντανά (το 2017)", ανέφερε.

Επανέλαβε την πρόταση του κόμματός της για διεκδίκηση εφαρμογής του συνόλου των αποφάσεων και ψηφισμάτων του ΟΗΕ που αναφέρονται σε αποχώρηση του συνόλου των κατοχικών στρατευμάτων, επαναπατρισμού των εποίκων, επιστροφή όλων των προσφύγων (Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων) σε συνθήκες ασφάλειας, απόδοση της πόλης της Αμμοχώστου κατά προτεραιότητα και σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό, ώστε να τεθεί, επιτέλους, το Κυπριακό στην σωστή του βάση ως ένα διεθνές πρόβλημα εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής.

Λιλλήκας: Κανένας λόγος να συνεχιστεί η συζήτηση για αποκέντρωση

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να συνεχίσουμε την συζήτηση περί αποκεντρωμένης ομοσπονδίας, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας.

Σε δηλώσεις του στα γραφεία του κόμματος, ο κ. Λιλλήκας αναφέρθηκε στη χθεσινή διάσκεψη Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας για την αποκέντρωση των εξουσιών και είπε ότι «πρέπει να τερματιστεί αυτή η συζήτηση, γιατί από την ώρα που επιμένει η τουρκική πλευρά στη διατήρηση των βέτο δεν υπάρχει λόγος να είναι αποκεντρωμένη ή να είναι ιδιαίτερα συγκεντρωτική αυτή η μορφή λύσης του Κυπριακού».

Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε εξάλλου ότι η προσέγγιση του Προέδρου Αναστασιάδη κατά την χθεσινή διάσκεψη Τύπου ήταν η αναμενόμενη. «Αναμέναμε ότι ο Πρόεδρος θα μείνει σε γενικότητες και θα απέφευγε να μπει σε λεπτομέρειες» είπε.

Συνέχισε λέγοντας ότι «ως Συμμαχία Πολιτών εκφράζουμε την ικανοποίησή μας γιατί ο Πρόεδρος μετά από αρκετά χρόνια και μέσα από τα βιώματα και τις εμπειρίες του και στις διακοινοτικές συνομιλίες και στις δύο διασκέψεις, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι υψίστης σημασίας η λειτουργικότητα και κατά συνέπεια η βιωσιμότητα της όποιας λύσης».

Για τη Συμμαχία Πολιτών «όση σημασία έχει η επίτευξη της λύσης, άλλη τόση, αν όχι περισσότερη σημασία έχει η επόμενη ημέρα της λύσης», συμπλήρωσε.

Είπε ακόμη ότι η λύση θα πρέπει να δημιουργεί συνθήκες ασφάλειας, ευημερίας και συνεργασίας και όχι με τις πρόνοιές της και τις δυσλειτουργίες στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων να δημιουργεί νέες πηγές προστριβών και αντιπαραθέσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Λιλλήκα, «η ακολουθούμενη πολιτική των τελευταίων δεκαετιών έχει αποτύχει». «Η αποκεντρωμένη ομοσπονδία – που δεν είναι καινούργια ιδέα – δεν προσφέρει λύσεις στα ζητήματα που ο ίδιος ο Πρόεδρος που έριξε την ιδέα, ήθελε να αντιμετωπίσει» ανέφερε.

Δεν λύνει, συνέχισε, το πρόβλημα της δυσλειτουργικότητας, γιατί όπως πολύ νωρίς η τ/κ ηγεσία ξεκαθάρισε, θα επιμένει στα μικρά και στα μεγάλα βέτο σε όλες τις αποφάσεις της κεντρικής Κυβέρνησης και των ανεξάρτητων θεσμών και αρχών.

Ακόμη είπε ότι η αποκεντρωμένη ομοσπονδία δεν αντιμετωπίζει ούτε τα ζητήματα της ασφάλειας, δηλαδή των εγγυήσεων και της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων.

Η αποκεντρωμένη όπως και η συγκεντρωτική διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία (ΔΔΟ) δεν αντιμετωπίζουν τις μεγάλες διχοτομικές παθογένειες που φέρει μέσα της η ίδια η ΔΔΟ, ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Λιλλήκα, πρέπει να εστιάσουμε στο μοντέλο της λύσης που θα δημιουργεί ένα κανονικό κράτος «όχι μόνο ως προς τις εξωτερικές πτυχές του, δηλαδή την ασφάλεια, εγγυήσεις και αποχώρηση στρατευμάτων». Ένα κανονικό κράτος πρέπει να είναι κανονικό και ως προς τις εσωτερικές πτυχές του, δηλαδή ως προς την δομή και τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, πρόσθεσε.

Είπε ακόμη ότι για να είναι λειτουργικό και βιώσιμο ένα κράτος, θα πρέπει να εφαρμόζει αυστηρά τις αρχές του κράτους δικαίου. «Σε αυτά πρέπει να εστιάσουμε πλέον την προσοχή μας» ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Λιλλήκα «ήρθε η ώρα επιτέλους να αξιολογήσουμε ρεαλιστικά και με ειλικρίνεια την όλη πορεία του Κυπριακού, τους στόχους της Τουρκίας, ήρθε η ώρα επιτέλους να καθορίσουμε τους στόχους που εμείς θέλουμε να πετύχουμε μέσα από την όποια λύση του Κυπριακού και να χαράξουμε μια νέα στρατηγική, η οποία θα είναι ικανή να κάμψει την τουρκική αδιαλλαξία που ευθύνεται για την μη λύση του Κυπριακού».

Ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει εξηγήσει στα κόμματα πως θα συνδιαμορφωθεί η πρόταση για την αποκέντρωση εξουσιών, ο κ. Λιλλήκας απάντησε αρνητικά.

«Αντιλαμβάνομαι ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά και από τη συμβουλή της ομάδας νομικών που ανακοινώθηκε ότι εργάζεται πάνω στην ιδέα της αποκεντρωμένης ομοσπονδίας θα έχει καταλήξει και ενδεχόμενα να παρουσιάσει στο Εθνικό Συμβούλιο ποιες εξουσίες εκτιμά ότι θα μπορούσαν να μεταφερθούν στα συνιστώντα κράτη χωρίς να επηρεάζεται το ζήτημα της κυριαρχίας του ενός και μόνο κράτους στην Κύπρο», είπε.

Ο κ. Λιλλήκας συνέχισε λέγοντας ότι «πρέπει να σταματήσουμε να λειτουργούμε με αυτοσχεδιασμούς», σημειώνοντας πως αυτό δεν αφορά μόνο τον σημερινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Αναφέρθηκε στο αίτημα της Συμμαχίας Πολιτών να ανατεθεί σε ομάδα εμπειρογνωμόνων και ακαδημαϊκών, αλλά και σε νυν και πρώην έμπειρους πρέσβεις της Κύπρου και της Ελλάδας η ετοιμασία συγκριτικής μελέτης για όλες τις επιλογές λύσης, τα υπέρ και τα κατά, τους κινδύνους που ελλοχεύουν, ώστε «συγκριτικά να δούμε ποιο είναι το μοντέλο που διασφαλίζει την επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού αλλά και την λειτουργικότητα και την επιβίωση της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Μόνο τότε μπορούμε να πάρουμε σωστές αποφάσεις που πραγματικά να μας εξυπηρετούν, ενώ αυτοσχεδιάζοντας χωρίς μελέτες θα οδηγούμαστε πάντοτε στα ίδια λάθη, κατέληξε.

Θεοχάρους: Ο ΠτΔ σήμανε το τέλος εποχής για την ΔΔΟ

Για αμήχανη εμφάνιση που σήμανε το τέλος εποχής για την διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία έκανε λόγο η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης, Ελένη Θεοχάρους, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος παραδέχθηκε την αποτυχία της πολιτικής του, κάτι όμως που "δεν σημαίνει οιονδήποτε όφελος για την δική μας πλευρά".

"Απεναντίας, εκτιμούμε ότι όλες οι γενναιόδωρες προσφορές του Δημήτρη Χριστόφια και όλες οι παραχωρήσεις και υποχωρήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη στο Κραν Μοντάνα, είναι πια κεκτημένο για τους Τούρκους. Ταυτόχρονα, με την παραχώρηση πλείστων όσων εξουσιών στα συνιστώντα κράτη, επιτελείται ακόμη ένα βήμα προς τις θέσεις της Τουρκίας. Ακόμη ένα βήμα προς τον οριστικό διαμελισμό και την επικυριαρχία της κατοχικής χώρας εφ´ όλης της νήσου", ανέφερε η κ. Θεοχάρους.

Η κ. Θεοχάρους διερωτήθηκε κατά πόσο με την τοποθέτηση του Προέδρου, που άφησε ανοικτό το ζήτημα των εξουσιών που πιστεύει ότι θα παραχωρηθούν στο τουρκικό κράτος, δηλαδή αυξημένη διοικητική αυτονομία, μαζί με την εκ περιτροπής Προεδρία, δεν προκαλούν δυσλειτουργία και μη βιωσιμότητα και δεν οδηγούν στην επικυριαρχία της Τουρκίας.

"Δυστυχώς, η αποκεντρωμένη χαλαρή ομοσπονδία είναι το νέο πλαίσιο διαπραγμάτευσης, και συνιστά τεράστια υποχώρηση στις τουρκικές απαιτήσεις χωρίς καν να διεξάγονται συνομιλίες. Ο Πρόεδρος οφείλει να παραδεχθεί ότι η διεκδικητική σχολή σκέψης για την επίλυση του Κυπριακού αποδείχθηκε ρεαλιστική, ενώ η ρεαλιστική κατά τον ίδιο και υποστηρικτική της ΔΔΟ κατέρρευσε, μιας και η λύση που στήριζε αποδείχθηκε ουτοπία", κατέληξε η κ. Θεοχάρους.

Οικολόγοι – Συνεργασία Πολιτών: «Αν πιστεύει ότι ενημέρωσε το λαό ας θέσει την πρόταση και σε δημοψήφισμα»

Αν πιστεύει ότι ενημέρωσε το λαό, ας θέσει την πρόταση και σε δημοψήφισμα

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μπορεί να προσπάθησε αλλά δεν κατάφερε να εξηγήσει στον Κυπριακό λαό τι ακριβώς προτείνει για την λεγόμενη αποκεντρωμένη ομοσπονδία.

Το μόνο που κατάφερε να μας εξηγήσει είναι ότι ακόμα και στο θέμα της κινητής τηλεφωνίας δεν κατέστη δυνατόν να υπάρξει συμφωνία, λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας και της εμμονής στο στόχο της έμμεσης αναγνώρισης του ψευδοκράτους.

Ουσιαστικά, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ομολόγησε το ανεκτό της προσπάθειας συμβιβασμού με μια αδιάλλακτη τουρκική πλευρά. Έχει πλέον αποδειχτεί πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η βάση επί της οποίας επιδιώκεται η λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να οδηγηθεί σε θετικό αποτέλεσμα ακόμα, ενώ δεν αλλάζει ριζικά η στάση των Τούρκων.

Για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται να γίνουν πάρα πολλά, που δεν έχουν σχέση με την αποκέντρωση εξουσιών και αρμοδιοτήτων.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καλούμε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη που θεωρεί πως έχει ενημερώσει επιφανειακά τον Κυπριακό λαό να τολμήσει να θέσει την αποκεντρωμένη ομοσπονδία στην κρίση του, μέσω ενός δημοψηφίσματος.

Επί τούτου καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις στην συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου στις 23/10/2018. Αυτή είναι η απάντησή μας στην πρόσκληση του Προέδρου Αναστασιάδη για αδογμάτιστο και δημιουργικό διάλογο για την συνδιαμόρφωση κοινών θέσεων.

Keywords
κομματα, διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, νίκος αναστασιάδης, οηε, ακελ, σωρεία, αοζ, δηκο, εδεκ, βασεις, κυπρος, βιωσιμότητα, λύση, ειλικρίνεια, νέα, ελλαδα, εμφάνιση, σημαίνει, προσφορες, δημοψηφισμα 2015, σταση εργασιας, ομαδα διας, δημοψηφισμα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, θεμα εκθεσης 2012, θεμος αναστασιαδης, τελος του κοσμου, ελενη, το θεμα, βημα, ηγεσια, θεμα, κυπρου, οηε, πλαισιο, ωρα, ακελ, αμυνα, βετο, βιωσιμότητα, γεγονος, γραφεια, δηκο, δηλωσεις, διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, δικη, δομη, εδεκ, ειλικρίνεια, ειλικρινα, ειπε, υπαρχει, εκθεσεις, εκουσια, εκχωρηση, εμφάνιση, ιδεα, ιδια, ιδιο, θετικο, κομμα, λαθη, λαθος, λύση, λογο, μηνες, μορφη, μαρια, ομαδα, ουσιαστικα, ουσια, οφελος, σιγμα, συζητηση, σχεδιο, σχεδιο αναν, ασφαλεια, εθνικο, ιδιαιτερα, μεινει, πηγες, σημαίνει, θεματα, θεσεις, θετικα, βιωματα
Τυχαία Θέματα