Εθνικό Συμβούλιο στις 30 Οκτωβρίου για Κυπριακό

"Κλειδώνει" η συζήτηση του εδαφικού μεταξύ 7 και 11 Νοεμβρίου στη Γενεύη της Ελβετίας, όπως όλα δείχνουν. Σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου στις 30 Οκτωβρίου για συζήτηση και συντονισμό δράσεων.

Κρίσιμο το επόμενο 20ήμερο για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό. Τη συζήτηση της πτυχής που αφορά στο εδαφικό συμφώνησαν Πρόεδρος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί, καθορίζοντας ως ημερομηνίες την 7η μέχρι και την 11η Νοεμβρίου. Παραμένει, ωστόσο, σε εκκρεμότητα ο χώρος

διεξαγωγής των συναντήσεων, με πιθανότερη τη Γενεύη της Ελβετίας.

Αδιευκρίνιστο παραμένει, επίσης, εάν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συνοδεύσουν οι πολιτικοί αρχηγοί. Το σκηνικό αναμένεται να ξεκαθαρίσει στις 30 Οκτωβρίου, ημερομηνία κατά την οποία θα συγκληθεί εκ νέου το Εθνικό Συμβούλιο για να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στις εντατικοποιημένες διαπραγματεύσεις, μετά και την τριμερή συνάντηση της Νέας Υόρκης.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που συζητείται το εδαφικό μετά την εποχή του σχεδίου Ανάν. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο ηγέτες θα μεταβούν στην Ελβετία έτοιμοι (με χάρτες) και συνεπικουρούμενοι από ομάδες τεχνοκρατών από το κτηματολόγιο, την πολεοδομία αλλά και τις υπηρεσίες Προσφύγων. Η ε/κ πλευρά θεωρεί ότι για να υπάρξει πρόοδος στο κεφάλαιο του εδαφικού θα πρέπει να συμφωνηθεί η επιστροφή περισσότερων εδαφών από τα όσα προέβλεπε το σχέδιο Ανάν. Βασικός στόχος παραμένει η επιστροφή τουλάχιστον 100,000 προσφύγων, υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση.

Να σημειώσουμε επίσης ότι απομένουν ανοικτά ακόμα ζητήματα, τα οποία θα πρέπει οι δυο διαπραγματευτές αλλά και οι ηγέτες των δυο πλευρών, θα πρέπει να συζητήσουν και να καταλήξουν σε δεσμεύσεις.

Υπενθυμίζεται ότι προ δύο ημερών ο κατοχικός ηγέτης είχε δηλώσει ότι στο τραπέζι ίσως τεθούν και άλλα ζητήματα υπό τη μορφή του brain storming (θύελλα ιδεών).

Keywords
Τυχαία Θέματα