Εθνικό με την αποκέντρωση στο επίκεντρο

Η αποκέντρωση εξουσιών αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο του σημερινού κρίσιμου Εθνικού Συμβουλίου, το οποίο συνήλθε στις 9.00.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι έτοιμος να προσδώσει περιεχόμενο στην πρότασή του για αποκέντρωση εξουσιών από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, αναμένοντας, την ίδια ώρα, από τους πολιτικούς αρχηγούς ν’ αφήσουν τις «γενικόλογες προσεγγίσεις» και να καταθέσουν συγκεκριμέ­νες απόψεις.

Όπως ο ίδιος δήλωσε χθες βράδυ θα καταθέσει μια πιο ολοκληρωμένη πρόταση αναφορικά με το θέμα της αποκεντρωμένης ομοσπονδίας στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

Δεν αποκλείεται,

σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να διανείμει στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου και έγγραφα για το τι ίσχυσε κατά καιρούς στις συνομιλίες στο Κυπριακό, σε σχέση με το θέμα των εξουσιών της κεντρικής κυβέρνησης.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης αναμένεται να γίνει συζήτηση και για την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ, που επιδόθηκε στις 15 Οκτωβρίου στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τυγχάνει πολλών αναγνώσεων.

Η σημερινή συνεδρίαση αποτελεί συνέχεια της συνόδου του Εθνικού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε στις 8 Οκτωβρίου.

Απομένει να τοποθετηθούν η Συμμαχία Πολιτών, οι Οικολόγοι – Συνεργασία Πολιτών και το ΕΛΑΜ.

Αναμένεται, ωστόσο, και τα κόμματα, που τοποθετήθηκαν κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, να εκφράσουν τις θέσεις τους σε σχέση με την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ.

Θα ζητήσουν και εξηγήσεις για τα περί συζητήσεων «έξω από το κουτί», που ισχυρίστηκε ο λεγόμενος ΥΠΕΞ του κατοχικού καθεστώτος, Κουντρέτ Οζερσάι και θα απαιτήσουν να ενημερωθούν για το περιεχόμενο των λεγόμενων άτυπων διαβουλεύσεων.

Η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί λίγο πριν από τη συνάντηση κοινωνικού χαρακτήρα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη με τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Σίγμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προσέλθει στη συνάντηση με σαφή στόχο να ξεκαθαρίσει το σκηνικό σε ό,τι αφορά το πλαίσιο συζητήσεων και να βάλει τέρμα στα περί διαδικασίας εκτός των παραμέτρων του ΟΗΕ.

Ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, βάζει όρους για το διάλογο που είναι:

- Νέο πλαίσιο συζητήσεων.

- Χρονοδιάγραμμα κατάληξης της όποιας νέας διαδικασίας.

- Πλήρη ελευθερία διακυβέρνησης στο βόρειο τμήμα του νησιού, αν υπάρξει λύση.

- Αποτελεσματική εκπροσώπηση σε όσες εξουσίες παραμείνουν στην κεντρική κυβέρνηση, άρα βέτο.

- Λόγο και ρόλο στις ενεργειακές εξελίξεις.

Την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου αναμένεται, εξάλλου, στο νησί η απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ., για νέο γύρο επαφών, με στόχο να διαπιστώσει πού υπάρχει κοινό έδαφος και που εξακολουθεί να υφίσταται χάσμα μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα