Εθνική ομάδα: Υποχρεώσεις με νέο τιμονιέρη

Η παρουσία της εθνικής ομάδας στις πρώτες αγωνιστικές των προκριματικών του Μουντιάλ δεν ήταν καλή. Ήταν αρνητική, θα λέγαμε καλύτερα. Ο στόχος ήταν και είναι μία σεβαστή βαθμολογική συγκομιδή, αλλά περισσότερο πειστικές εμφανίσεις. Μία εικόνα, που θα έδινε ελπιδοφόρα μηνύματα για το Γιούρο, εκεί όπου αντικειμενικά έχουμε προοπτική.

Απολογισμός της Κύπρου, σε έξι προκριματικούς αγώνες. Δύο νίκες, μία ισοπαλία, τρεις ήττες. Επιφανειακά από βαθμολογικής άποψης, δεν είναι άσχημος απολογισμός, αλλά… Οι δύο νίκες είναι με

το Γιβραλτάρ και αυτές, με μπόλικα ζόρια. Στον εκτός έδρας αγώνα, κερδίσαμε στο τσακ, αλλά και να χάναμε θα ήταν λογικό, με βάση την απόδοσή μας. Η ισοπαλία μέσα στο ΓΣΠ με την Εσθονία, όταν για 90 λεπτά ταλαιπωρούσαμε την μπάλα. Οι ήττες ήρθαν από Ελλάδα, Βέλγιο, Βοσνία. «Μέσα στο πρόγραμμα», αλλά τι αντιστάσεις είχαμε, πόσο τους κάναμε να μας νιώσουν; Από λίγο μέχρι καθόλου. Η εικόνα μας λοιπόν ήταν προβληματική, ένα πισωγύρισμα μετά τη διετία που προηγήθηκε.

Η λύση της συνεργασίας με τον Χριστάκη Χριστοφόρου ήταν φυσιολογική εξέλιξη. Η Ομοσπονδία αιφνιδίασε με την πρόσληψη του Ραν Μπεν Σιμόν. Υπό την έννοια ότι το μυαλό όλων πήγαινε σε άλλες επιλογές. Ο Ισραηλινός έχει σαν παρακαταθήκη και βιτρίνα της δουλειάς του, την εξαιρετική παρουσία του στην ΑΕΚ τη περίοδο 2012-13 και γενικά χαίρει εκτίμησης στο νησί μας. Σε τρεις περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια, μπήκε σε σοβαρές συζητήσεις με ομάδες για να εργαστεί ξανά στην Κύπρο, αλλά οι δεσμεύσεις του (συμβόλαια με ομάδες της πατρίδας του), δεν του το επέτρεψαν.

Η 4η αποδείχτηκε «φαρμακερή», ο Σιμόν έλυσε τη συνεργασία του με την Ασιόντ και έδωσε τα χέρια με την ΚΟΠ. Δεν είπε μεγάλα λόγια στην επίσημη παρουσίασή του, δεν θα μπορούσε να πει. Δεν είναι εύκολο το έργο του. Στα τέσσερα ματς που υπολείπονται για τα προκριματικά του Μουντιάλ, η Κύπρος θα υποδεχτεί την Ελλάδα και τη Βοσνία και θα ταξιδέψει σε Βέλγιο και Εσθονία.

Το πόσους βαθμούς μπορούμε να μαζέψουμε, θα το δούμε στην πορεία. Το πιο σημαντικό είναι να αξιοποιηθούν οι αγώνες αυτοί, όπως και κάποια φιλικά που θα γίνουν στην πορεία, ώστε η Εθνική να δημιουργήσει μία αγωνιστική ταυτότητα που να μπορεί να της επιτρέπει να είναι ανταγωνιστική.

Είπαμε, όλα θα γίνουν με φόντο τα προκριματικά του Γιούρο 2020. Έχει η Εθνική δυνατότητες για περισσότερα πράγματα; Όσο και αν το ποδόσφαιρό μας παραμένει ένας «παράδεισος» για τους ξένους παίκτες και η παραγωγή ντόπιων είναι περιορισμένη, υπάρχει καλό υλικό που μπορεί να αποδώσει σε υψηλότερο επίπεδο.

Την ίδια στιγμή η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να ξεπεράσει το Βέλγιο, αλλά σίγουρα έχει τον πρώτο λόγο για τη 2η θέση, που θα την στείλει στα μπαράζ.

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2018

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ-ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Κύπρος-Βέλγιο 0-3

Ελλάδα-Κύπρος 2-0

Βοσνία-Κύπρος 2-0

Κύπρος-Γιβραλτάρ 3-1

Κύπρος-Εσθονία 0-0

Γιβραλτάρ-Κύπρος 1-2

Κύπρος-Βοσνία (31/8)

Εσθονία-Κύπρος (3/9)

Κύπρος-Ελλάδα (7/10)

Βέλγιο-Κύπρος (10/10)

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (8ος Όμιλος)

1 Βέλγιο 6 5-1-0 24-2 16

2 Ελλάδα 6 3-3-0 10-3 12

3 Βοσνία 6 3-2-1 13-5 11

4 Κύπρος 6 2-1-3 5-9 7

5 Εσθονία 6 1-1-4 5-17 4

6 Γιβραλτάρ 6 0-0-6 3-24 0

Keywords
Τυχαία Θέματα