Έκθεση ΓΕ:Διπλοπληρωμές, υπεξαίρεση χρημάτων, απουσία ελέγχων

Ελλιπείς έλεγχοι στην καταβολή επιδομάτων, διπλοπληρωμές τιμολογίων για ασθενείς, υπεξαίρεση χρηματικών ποσών, αλλά και αδυναμίες σε συστήματα αρχειοθέτησης είναι μερικά από τα ευρήματα της έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το 2017.

Στις κύριες διαπιστώσεις του ελέγχου κανονικότητας εισπράξεων και πληρωμών η έκθεση κάνει λόγο για:

• Μη συμμόρφωση με πρόνοιες της Υπουργικής Απόφαση, για τη δημιουργία δομής Διαχείρισης του Έργου Παραχώρησης που αφορά στους Αερολιμένες Λάρνακας και Πάφου.

Αμφισβήτηση ορθότητας ποσών που καταβάλλονται σε Συμβούλια Αποχετεύσεων.

• Ελλιπείς ελέγχους για την καταβολή επιδομάτων από την Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας (ΥΔΕΠ) του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

• Καθυστέρηση στην καταβολή αποζημιώσεων για απαλλοτριώσεις.

• Καταβολή κρατικής χορηγίας σε Οργανισμούς με ψηλά αποθεματικά και τραπεζικές καταθέσεις.


Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού κατέβαλε κρατική χορηγία στον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου και στην Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή, χωρίς να τηρηθεί το καθορισμένο για σκοπούς παραχώρησης χορηγιών διαδικαστικό πλαίσιο. Συγκεκριμένα, οι οργανισμοί έλαβαν την κρατική χορηγία, ενώ διατηρούν ψηλά αποθεματικά και τραπεζικές καταθέσεις, χωρίς ωστόσο το εν λόγω Υπουργείο να λάβει τις δέουσες ενέργειες για την ανάλογη μείωση ή αποκοπή της.

• Διπλοπληρωμή τιμολογίων για θεραπεία ασθενών στο εξωτερικό.

Από τον έλεγχο στις πληρωμές που αφορούν στην αποστολή ασθενών για θεραπεία στη Γερμανία εντοπίστηκε υπερπληρωμή ποσού ύψους €423.943.

• Περίπτωση υπεξαίρεσης χρηματικών ποσών.

Από τον έλεγχο των εισπράξεων τελών επιθεώρησης και ελέγχου εισαγόμενων τροφίμων στο λιμάνι Λεμεσού διαπιστώθηκε έλλειμμα ύψους €11.935 στο βιβλίο ταμείου. Σύμφωνα με τη έκθεση αυτό οφειλόταν σε υπεξαίρεση μετρητών, η οποία γινόταν συστηματικά για μεγάλο χρονικό διάστημα από τον υπεύθυνο λειτουργό είσπραξης εσόδων, ενώ δεν λειτούργησαν σωστά τα συστήματα εσωτερικού ελέγχου για την αποτροπή ή/και εντοπισμό της παρανομίας.

• Πληρωμές εκτός του πλαισίου του Προϋπολογισμού.

Ποσό ύψους €3,8 εκ. που αφορούσε στο άρθρο δαπανών του Υπουργείου Γεωργίας, «Μέτρα Στήριξης Γεωργοκτηνοτροφικών Προϊόντων» καταβλήθηκε αρχικά από λογαριασμό καταθέσεων, καθώς την δεδομένη στιγμή δεν υπήρχαν διαθέσιμες πιστώσεις στο σχετικό άρθρο του Προϋπολογισμού.

Στα πρόσθετα ευρήματα του ελέγχου των οικονομικών καταστάσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας του 2017, από την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή προκύπτουν επίσης οι εξής οι διαπιστώσεις:

• Απουσία καταγραμμένων διαδικασιών εσωτερικού ελέγχου που σχετίζονται με την τήρηση των λογαριασμών και την ετοιμασία των οικονομικών καταστάσεων

• Απουσία μηχανισμού συμφιλίωσης μηχανογραφικών συστημάτων

• Αδυναμίες σε συστήματα αρχειοθέτησης και εσωτερικού ελέγχου, με αποτέλεσμα:

α) να μην μπορεί να επιβεβαιωθεί η ορθότητα εισπράξεων προστίμων επιβληθέντων από τη Δικαστική Υπηρεσία.

β) δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί η πληρότητα και ορθότητα των εισπράξεων των Νοσοκομείων.

γ) Η καταβολή της προμήθειας σε ιδιωτική εταιρεία, για υπηρεσίες εισπράξεων μέσω διαδικτύου, δεν τυγχάνει ελέγχου από το Γενικό Λογιστήριο, ενώ το ίδιο ισχύει και για τις εισπράξεις από τη Λέσχη Ιπποδρομιών, για φορολογία επί των ιπποδρομιακών στοιχημάτων.

• Διάθεση πιστώσεων για σκοπούς εκτός του εγκεκριμένου πλαισίου του Προϋπολογισμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα