Ερτουγρούλογλου:Mπορεί να είναι συνομοσπονδία η νέα εταιρική σχέση δύο πλευρών

Ο "υπέξ" των κατεχομένων Ταχσίν Ερτουγρούλογλου είπε ότι η συνομοσπονδία μπορεί να σχηματιστεί "από κυρίαρχα, ισότιμα κράτη, και αυτή είναι η βάση της, δηλαδή  δύο ξεχωριστά, κυρίαρχα, ίσα κράτη".

Σε δηλώσεις στη "βουλή" σε συζήτηση για το Κυπριακό είπε πως  δεν υπάρχει αντίφαση μεταξύ αυτού και του τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ και ότι  "εάν μια νέα εταιρική σχέση θα σχηματιστεί μεταξύ δύο πλευρών, μπορεί να είναι συνομοσπονδία".

Ο "υπέξ" επέκρινε τα ΗΕ ότι θέλουν να βλάψουν τους Τ/κ , φέρνοντάς τους στο τραπέζι του διαλόγου

"σαν να υπάρχει βούληση για λύση (από την ελληνοκυπριακή πλευρά)".

Ανέφερε ότι "η προσέγγιση του ΟΗΕ και της ελληνοκυπριακής πλευράς απομακρύνει από μια ενδεχόμενη συμφωνία".
Είπε ότι εάν θα δημιουργηθεί μια νέα εταιρική σχέση, θα πρέπει να έχει ισχυρότερες βάσεις από την εταιρική σχέση του 1960 και "ότι οι Τούρκοι της Κύπρου πρέπει να διατηρήσουν την κυριαρχία τους".

Στη συζήτηση τοποθετήθηκαν και "βουλευτές" από όλα τα κόμματα. Ο "βουλευτής" Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας Τζεμάλ Οζγιγίτ είπε ότι ο Τατάρ μιλά για λύση δύο κρατών, αλλά ο Ερτουγρούλογλου μιλά για συνομοσπονδία και μίλησε για αντιφάσεις. Ανέφερε ότι αν πάμε σε πενταμερή υπό αυτές τις συνθήκες, η τουρκοκυπριακή πλευρά μπορεί να κηρυχθεί ξανά ως αδιάλλακτη πλευρά.

Ο "βουλευτής" του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Τουρφάν Ερχιουρμάν  είπε ότι αν πάμε σε πενταμερή με την προσέγγιση του Τατάρ, τότε ο κ. Αναστασιάδης  θα θεωρηθεί ως η πλευρά που συμμορφώνεται με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η τουρκοκυπριακή πλευρά ως η αδιάλλακτη πλευρά.

Από την πλευρά του, ο "βουλευτής" του Κόμματος Εθνικής Ενότητας Ογκιουζχάν Χασίπογλου είπε ότι η επίσημη πολιτική δηλώθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο "προεδρικό μέγαρο" και τους τελευταίους 6 μήνες, δεν υπάρχει τίποτα στις αναφορές του ΟΗΕ ότι η ομοσπονδία είναι υπό διαπραγμάτευση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα