Ερτουγρούλογλου: Περιείχαν ρατσιστικά στοιχεία τα βιβλία του Ριζοκαρπάσουν

Κάτω από τον τίτλο «Νέα κρίση στο Ριζοκάρπασο», η διαδικτυακή Bugün Kıbrıs  (28.02.24, bugunkibris.com) γράφει ότι μελετήθηκαν τα βιβλία στο ελληνοκυπριακό σχολείο του Ριζοκαρπάσου σε έλεγχο που διεξήγαγαν από κοινού τα λεγόμενα υπουργεία εξωτερικών και παιδείας και ότι ελεγκτές οι οποίοι πήγαν απροειδοποίητα στο σχολείο ανέφεραν ότι δεν αφαιρέθηκαν από τα βιβλία «τα ρατσιστικά στοιχεία» που σημειώθηκαν προηγουμένως.

Όπως πληροφορείται η εφημερίδα, στα βιβλία υπάρχει αιματοβαμμένος χάρτης της διαιρεμένης Κύπρου και το

«πόδι του Αττίλα» πάνω από την αρχαία πόλη της Σαλαμίνας.  

Ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου (Tahsin Ertuğruloğlu) δήλωσε τα εξής στην Bugün Kıbrıs:

«Τα βιβλία περιείχαν επικίνδυνα στοιχεία μίσους προς εμάς στην ίδια τη χώρα μας. Όπως επιδεικνύεται ευαισθησία να μην υπάρχει στα δικά μας βιβλία, κατά τον ίδιο τρόπο δεν πρέπει να υπάρχει και εχθρότητα προς τους Τούρκους. Σήμερα αναφέραμε το παράπονό μας σε συνάντηση υπό την προεδρία του Colin Stewart. Τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να κάνουν αυτό που τους αναλογεί».

Μαβίς: «Γιατί μετά από 7-8 μήνες;»

Μιλώντας στην εφημερίδα, ο γενικός γραμματέας της συντεχνίας των Τουρκοκυπρίων δασκάλων (KTÖS), Μπουράκ Μαβίς (Burak Maviş) δήλωσε ότι οι έλεγχοι των βιβλίων είναι ρουτίνα, όμως τα βιβλία που εστάλησαν από τις ελεύθερες περιοχές έπρεπε να είχαν μελετηθεί στο «υπουργείο» κατά τους μήνες Αύγουστο-Σεπτέμβριο.

Απευθύνοντας έκκληση προς την ελληνοκυπριακή συντεχνία των δασκάλων, ο Μαβίς είπε πως «αν σε τέτοιες περιπτώσεις έρχονται σε επαφή μαζί μας, μπορεί να κτίσουμε μια πιο υγιή επικοινωνία».  

Διαβάστε επίσης: Ριζοκάρπασο: «Η Κυβέρνηση θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες»

Keywords
Τυχαία Θέματα