Ερντογάν: Χωρίς ηρεμία στη Λιβύη, θα επηρεαστεί όλη η λεκάνη της Μεσογείου

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν στην ομιλία του κατά τα εγκαίνια του τουρκο-γερμανικού πανεπιστημίου στην Κωνσταντινούπολη με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη Λιβύη, υποστηρίζοντας ότι «αν δεν εξασφαλιστεί η ηρεμία στη Λιβύη, το κλίμα θα επηρεάσει ολόκληρη τη λεκάνη της Μεσογείου», σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ

στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη. 

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα στη Λιβύη στις δύσκολες ώρες, ενώ στόχος του είναι να συνεργαστεί με τη Γερμανία, προκειμένου να τερματιστεί η κρίση, που μέχρι τώρα έχει γίνει η αιτία για περισσότερους από 2.400 θανάτους και τον τραυματισμό πάνω από 7.500 χιλιάδων ανθρώπων.

«Όσα βιώσαμε τις τελευταίες εβδομάδες, ήταν ελπιδοφόρα για τη Λιβύη. Αλλά πρέπει να επιταχύνουμε τη διαδικασία για λύση, αν δεν θέλουμε να ανδρωθούν οι λεγεωνάριοι και οι τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως ο ISIS και η Αλ Κάϊντα», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος, προειδοποιώντας ότι δεν πρέπει η Λιβύη να υποπέσει στο ίδιο λάθος με τη Συρία.

«Η επιτυχία του σχεδίου αυτού εξαρτάται από την εφαρμογή των αποφάσεων που λήφθηκαν. Ειδικά είναι σημαντικό να ασκηθούν πιέσεις στον πραξικοπηματία Χαφτάρ και τους υποστηρικτές του», ανέφερε.

Μέρκελ: Η Τουρκία χαίρει της εκτίμησής μας στο προσφυγικό

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγγελα Μέρκελ, απένειμε τα εύσημα για άλλη μια φορά στην Τουρκία για το προσφυγικό.

«Η Τουρκία προσφέρει ακόμη και σήμερα φιλοξενία σε εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες, κερδίζοντας το ευχαριστώ και την εκτίμησή μας για τις προσπάθειες που καταβάλλει. Η Τουρκία καταβάλλει σημαντική προσπάθεια σε αυτό το θέμα», δήλωσε η Μέρκελ.

Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε δώρο στην Άγγελα Μέρκελ ένα καθρέπτη, σαν αυτόν που κρατούσαν οι σουλτάνες στην οθωμανική αυτοκρατορία, αξίας 365 ευρώ, κι ένα βάζο επίσης ισλαμικής τέχνης.

Keywords
Τυχαία Θέματα