Ερντογάν: Ο Άκουγιου μας βάζει στη σούπερ λιγκ των χωρών με πυρηνική ενέργεια

Τον θεμέλιο λίθο για τον τρίτο αντιδραστήρα στον πυρηνικό σταθμό Άκουγιου στην Μερσίνα της Τουρκίας έριξαν σήμερα με μία πρωτότυπη τελετή, μέσω… τηλεοπτικής σύνδεσης οι πρόεδροι της Τουρκίας και της Ρωσίας, με τους δύο ηγέτες να πατούν το κουμπί για να πέσει το πρώτο μπετόν… εικονικά, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Σίγμα, Μαρία Ζαχαράκη.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η επένδυση στην ενέργεια αποτελεί επένδυση στο μέλλον κι ότι ο πυρηνικός σταθμός παραγωγής ενέργειας θα συμβάλει στην ανάπτυξη και άλλων παράπλευρων τομέων.

Από την πλευρά του,

ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι «μια νέα εποχή ξεκινά», ενώ το έργο θα συμβάλει σημαντικά στην ενεργειακή ασφάλεια της Τουρκίας και θα ενισχύσει περαιτέρω την οικονομία της.

Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε υπερήφανος για το έργο που κληροδοτεί στην Τουρκία, καθώς τοποθετεί την χώρα του στην «σούπερ λιγκ» των χωρών με πυρηνική ενέργεια, όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Σήμερα βιώνουμε μία μεγάλη υπερηφάνεια, με το έργο που κληροδοτούμε στην Τουρκία μας. Τοποθετούμε την Τουρκία στην σούπερ λιγκ των χωρών με πυρηνική ενέργεια. Ετησίως, θα παράγονται 35 δισεκατομμύρια kWώρες ηλεκτρικής ενέργειας, που θα καλύπτουν το 10% των αναγκών μας.

Ξεκινάμε την κατασκευή του τρίτου αντιδραστήρα του Άκουγιου, τον οποίο συμφωνήσαμε με τον κ. Πούτιν πριν από 3 χρόνια. Θα θέσουμε τα θεμέλια και για τον τέταρτο το επόμενο έτος. Παρά τις καταστροφικές επιπτώσεις της επιδημίας του κορωνοϊού, η οικονομία μας συνεχίζει να αναπτύσσεται. Πρώτα ο Αλλάχ, η ανάπτυξή μας φέτος ελπίζουμε να είναι υψηλότερη. Προσπαθούμε να κάνουμε την διαφορά με έργα σε αυτόν τον τομέα, καθώς "η επένδυση στην ενέργεια αποτελεί επένδυση στο μέλλον".

Αποδίδουμε μεγάλη σημασία στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το ποσοστό των οποίων έχει φτάσει στην χώρα μας το 63,7%», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος αναφερόμενος στην συνέχεια στην ανακάλυψη μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου στη Μαύρη θάλασσα.

«Ελπίζουμε να λάβουμε καλά νέα και από τις δραστηριότητές μας στην ανατολική Μεσόγειο. Στόχος μας είναι το ενεργειακό καλάθι που προστέθηκε στην χώρα μας να λειτουργεί με μηδενικές εκπομπές αερίων και να μην βλάπτει το περιβάλλον κατά την παραγωγή ενέργειας. Η πυρηνική ενέργεια έχει ιδιαίτερη θέση στην ενεργειακή μας πολιτική.

Επί του παρόντος, θα παράσχει απασχόληση σε 16 χιλιάδες ανθρώπους και κατά την περίοδο της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε 4 χιλιάδες. Επίσης, 186 τεχνικοί μας ολοκλήρωσαν την εκπαίδευσή τους στην Ρωσία και επέστρεψαν στην Τουρκία.

Δίνουμε όλη την απαιτούμενη προσοχή. Δεν κάνουμε συμβιβασμούς στην ασφάλεια.

Σχεδιάζουμε να θέσουμε σε λειτουργία τον πρώτο αντιδραστήρα του Άκουγιου το 2023. Θα εργαζόμαστε μέρα-νύχτα για να λειτουργήσουν όλοι και οι 4 αντιδραστήρες», δήλωσε.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφερόμενος και στη γεω-πολιτική συνεργασία του με το Ρώσο πρόεδρο ανέφερε ότι «μοιραζόμαστε την ίδια ισχυρή βούληση με τον κ. Πούτιν. Παίζει βασικό ρόλο όχι μόνο στις διμερείς σχέσεις, αλλά και στην περιφερειακή ειρήνη. Είχαμε την ευκαιρία να αναπτύξουμε επιτόπου τον τουρκο-ρωσικό διάλογο, από την Λιβύη μέχρι το Καραμπάχ και την Συρία. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτό το έργο, ειδικά τον κ. Πούτιν».

Πούτιν: Ο Άκουγιου θα εδραιώσει τη φιλία μεταξύ των δύο χωρών

Ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς και την πεποίθηση ότι ο πυρηνικός σταθμός θα εδραιώσει την φιλία μεταξύ των 2 χωρών.

«Μια νέα εποχή ξεκινά με το κοινό μας έργο το Άκουγιου. Θα κατασκευαστούν 4 αντιδραστήρες. Λαμβάνονται μέτρα για την ασφάλεια της υγείας του προσωπικού. Δίνουμε σημασία στο χρονοδιάγραμμα. Θα παρέχει πρόσβαση σε φθηνή και καθαρή ηλεκτρική ενέργεια. Δημιουργούμε τομέα πυρηνικής ενέργειας, ο οποίος θα ενισχύσει την βιομηχανική δυναμική.

Μαζί με τον πρόεδρο Ερντογάν, θα δώσουμε την εντολή για την έκχυση μπετόν στην 3η μονάδα. Στο θέμα της κατασκευής και τα τεχνικά ζητήματα εφαρμόζονται πολύ προηγμένες λύσεις. Το ξέσπασμα του Covid-19 δεν κατάφερε να μας εμποδίσει. Λαμβάνονται όλες οι απαραίτητες προφυλάξεις. Θα τεθούν σε πλήρη λειτουργία το 2023.

Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε την απαραίτητη υποστήριξη.

Η υλοποίηση του έργου του Άκουγιου θα συμβάλει σημαντικά στην ενεργειακή ασφάλεια της Τουρκίας και θα ενισχύσει περαιτέρω την οικονομία της

Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στον πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν. Η επιτυχής υλοποίηση ενός πρωτοπόρου έργου θα εδραιώσει την φιλία μεταξύ των δύο χωρών», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Διαβάστε επίσης: Διερευνητικές επαφές Ελλάδας–Τουρκίας: 15-16 Μαρτίου η συνάντηση στην Αθήνα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ερντογάν, Άκουγιου,erntogan, akougiou