Ερντογάν προς Τραμπ: Τον οικονομικό πόλεμο κανένας δεν τον κέρδισε

Λίγο πριν αναχωρήσει για το Βερολίνο ο Τούρκος πρόεδρος από τη Νέα Υόρκη, καταφέρθηκε πάλι εναντίον των ΗΠΑ, λέγοντας ότι «τον πόλεμο και πάνω από όλα τον οικονομικό πόλεμο, κανένας δεν τον έχει κερδίσει. Κάθε μονόπλευρη απόφαση, θα απαντιέται», δήλωσε ο Ερντογάν, συμπληρώνοντας, ωστόσο, ότι «η στρατηγική συνεργασία (με τις ΗΠΑ) που ξεπέρασε μέχρι σήμερα κάθε εμπόδιο, θα ξεπεράσει και αυτή την αναστάτωση».

Σε ομιλία του στο Αμερικανοτουρκικό Επιχειρηματικό

Συμβούλιο στη Νέα Υόρκη, ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι πάνω από 700 αμερικανικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στην Τουρκία, οι οποίες τα τελευταία 10 χρόνια πραγματοποίησαν 11,3 δισ. δολάρια επενδύσεις στη χώρα, ενώ αντίστοιχα μέχρι σήμερα οι τουρκικές εταιρείες στις ΗΠΑ 4,6 δισ. δολάρια.

Μέχρι το τέλος του 2017 ο εμπορικός όγκος των δύο χωρών ήταν πάνω από 20 δισ. δολάρια, οι εξαγωγές στις ΗΠΑ ήταν 8,7 δισ. και οι εισαγωγές 12 δισ. «Όπως βλέπετε από αυτούς τους αριθμούς, το εμπορικό ισοζύγιο είναι υπέρ των ΗΠΑ και εναντίον της Τουρκίας. Παρά την εικόνα αυτή, η κυβέρνηση των ΗΠΑ πήρε προστατευτικά μέτρα εναντίον κάποιων προϊόντων της Τουρκίας, επιβάλλοντας επιπλέον τελωνειακούς δασμούς. Ένα από τα εμπόδια για την ανάπτυξη της οικονομικής μας συνεργασίας είναι η προσπάθεια του Τραμπ να επιτύχει τους πολιτικούς του στόχους μέσω του εμπορίου», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Keywords
Τυχαία Θέματα