Ερντογάν: Οι ΗΠΑ θα χάσουν από την απόσυρση από συμφωνία

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι εκείνες που θα χάσουν από την απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσυρθεί από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, σύμφωνα με την κρατική ραδιοτηλεόραση TRT Haber, η οποία επικαλείται δηλώσεις του στο CNN.

Σύμφωνα με το TRT Haber, ο Ερντογάν δήλωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν σεβάστηκαν τη συμφωνία την οποία υπέγραψαν.

Μετά

την ανακοίνωση της αποχώρησης, άρχισαν οι αντιδράσεις από τη Διεθνή Κοινότητα. Αρχικά, η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία εξέφρασαν τη λύπη τους για την αμερικανική απόφαση. Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να παραμείνει στη διεθνή συμφωνία, ενώ η Τουρκία, διά στόματος Υπουργού Οικονομικών, δήλωσε ότι θα συνεχίσει τις εμπορικές σχέσεις της με το Ιράν. Από την άλλη, "θαρραλέα" και "σωστή" χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ την απόφαση. Στο ίδιο μήκος κύματος, η Σαουδική Αραβία καλωσόρισε την απόφαση του Αμερικανού προέδρου.

Αντίθετα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι η στάση του Τραμπ θα «συναντήσει μια ενιαία ευρωπαϊκή προσέγγιση». Με ανακοίνωση, επίσης, ο Γκουτέρες εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» του από την απόφαση Τραμπ.

Αντίδραση υπήρξε και από τον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος χαρακτήρισε «σοβαρό λάθος» την απόσυρση.

Εξάλλου, το Ιράν παραμένει στη συμφωνία για τα πυρηνικά. Επίσης, υπάρχει η εκτίμηση ότι «ο Τραμπ δεν έχει τη διανοητική ικανότητα να χειρίζεται τα θέματα».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα