Ερντογάν: Κανένας δεν μπορεί να παρεμβαίνει σε συμφωνίες μας

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έδωσε κοινή συνέντευξη το βράδυ της Παρασκευής σε τρία ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια (ATV, A Haber, A News) σχολιάζοντας τα δύο καυτά θέματα της επικαιρότητας. Το δημοψήφισμα για το Κουρδιστάν στο Β. Ιράκ και την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400.

Στο θέμα της αγοράς του αντιπυραυλικού συστήματος S-400 από τη Ρωσία ο Ερντογάν είπε

πως η συμφωνία έχει υπογραφεί και ότι είναι «απόφαση της Τουρκίας» το τι κάνει για την άμυνά της:

«Στην ουσία ο Στόλτενμπεργκ διευκρίνισε τους κανόνες του ΝΑΤΟ. Πριν από χρόνια η Ελλάδα αγόρασε S-300. Κάνατε τίποτα; Όχι. Τώρα εμείς υπογράψαμε συμφωνία με την ίδια χώρα για αγορά S-400 και ενοχλήθηκαν. Μας προμηθεύσατε εσείς και αρνηθήκαμε να πάρουμε ένα τέτοιο σύστημα; Ή μήπως οι χώρες του ΝΑΤΟ μας παρείχαν στήριξη σχετικά με τους πυραύλους; Όχι, τους ζητήσαμε αλλά δεν μας έδωσαν. Άρα εμείς θα κοιτάξουμε το συμφέρον μας και αφού το βρήκαμε από αλλού, θα το αγοράσουμε από εκεί. Και συμφωνίες θα υπογράψουμε με όποιον θέλουμε και σε όποια βήματα θέλουμε εμείς θα προβούμε. Θα συνεχίσουμε να πρωτοπορούμε και να καινοτομούμε και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παρεμβαίνει. Κάτι τέτοιο δεν υπάρχει ούτε μέσα στους κανόνες του ΝΑΤΟ. Είναι πρακτικές που σκοπό έχουν να παρεμποδίσουν την ενδυνάμωση της Τουρκίας», τόνισε ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος πρόσθεσε ότι «Θεωρούν προκλητικό μια χώρα σαν την Τουρκία να αποκτά τέτοιες ισχυρές αμυντικές δυνατότητες. Έχουμε προχωρήσει αρκετά στο θέμα της αμυντικής βιομηχανίας. Αλλά ακόμη έχουμε πολύ σημαντικά βήματα να κάνουμε και συνεχίζουμε να δουλεύουμε επ’ αυτού».

Πληροφορίες πάντως εδώ στην Τουρκία αναφέρουν ότι το 2018 θα παραλάβει τους S-400 από τη Ρωσία και ότι μετά την εξαγορά του συστήματος, προβλέπεται να ξεκινήσει και η διαδικασία της συμπαραγωγής.

Η πρώτη συστοιχία των S-400 θα παραδοθεί στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις του χρόνου. Η συμφωνία προβλέπει παράλληλα τη συμπαραγωγή και μεταφορά τεχνολογίας, προς την Τουρκία.

Μια συστοιχία θα έχει 8 εκτοξευτήρες και 32 πυραύλους.

Οι συγκεκριμένοι πύραυλοι μπορούν να εντοπίσουν και να εξουδετερώσουν από βαλλιστικούς πυραύλους μέχρι αναγνωριστικά σκάφη και μη επανδρωμένα.

Τα ραντάρ προηγμένης τεχνολογίας μπορούν να εντοπίσουν τον ‘εχθρό’ σε απόσταση 400 χιλιομέτρων και από ύψος 30 χιλιομέτρων την απειλή.

Το σύστημα είναι ικανό να εντοπίσει 100 διαφορετικούς στόχους την ίδια στιγμή και να ‘κλειδώσει’ σε 36.

‘Αμυαλοσύνη’ το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του Β. Ιράκ, σχολίασε ο Ερντογάν

Σχετικά με το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στην Περιφερειακή Κουρδική Διοίκηση του Ιράκ στις 25 Σεπτεμβρίου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχολίασε ότι «Δεν το βλέπω παρά ως έλλειψη μυαλού. Πρόκειται για σοβαρή πολιτική απειρία. Δεν μπορεί να υπάρξει μια τέτοια πολιτική αντίληψη».

Επισημαίνοντας πως ο Μπαρζανί γνωρίζει τί σκέφτεται η Τουρκία σχετικά με το δημοψήφισμα ο Τούρκος πρόεδρος είπε: «Οι δηλώσεις του, κατά τη γνώμη μου, είναι πάρα πολύ λανθασμένες. Διότι γνωρίζει εδώ και χρόνια την ευαισθησία μας όσον αφορά την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ. Γνωρίζοντας αυτή την ευαισθησία μας και ότι το Κιρκούκ είναι μια ιδιαίτερη περιοχή, δεν θεωρώ καθόλου σωστό να επιχειρεί ακόμη και κάποιες επιχειρήσεις εκεί. Δεν έχει ειπωθεί ακόμη τίποτα. Δεν υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις. Η άποψή μας είναι σαφής, αλλά το επίπεδο της ευαισθησίας μας ο ίδιος (ο Μπαρζανί) θα το δει πολύ ξεκάθαρα μετά από την συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας και την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στις 22 μηνός».

«Πρώτα από όλα εμείς έχουμε σύνορα 350 χιλιομέτρων δίπλα στο Ιράκ. Εδώ από τη μια υπάρχει το Ιράν και από την άλλη η Συρία. Είναι γνωστή η κατάσταση της Συρίας. Ποια είναι η στάση μας; Είναι η εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ. Και το Ιράν μοιράζεται την ίδια άποψη. Παρόλα αυτά αν εσείς προσπαθήσετε να κηρύξετε ένα ανεξάρτητο κράτος, συγνώμη αλλά κανείς δε θα σας πει ‘εντάξει’. Εδώ υπάρχουν οι Τουρκμένοι, στα νότια στην άλλη πλευρά, στη Μουσούλη υπάρχουν οι Άραβες. Δεν μπορείτε να τους αγνοήσετε. Ενώ όλα αυτά είναι ξεκάθαρα κανείς δεν θα πει ‘ναι’ έτσι εύκολα σε ένα βήμα που θα απειλήσει την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ. Δεν είναι εύκολο να λύσει αυτό το ζήτημα ούτε εσωτερικά το Ιράκ. Η κεντρική διοίκηση λέει ‘όχι’, δεν είναι δυνατό να πει «ναι» σε κάτι τέτοιο ούτε το ιρακινό κοινοβούλιο».

Όσον αφορά τη Γερμανία, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι ‘η Γερμανία έχει ανάγκη την Τουρκία’… Περισσότερα αργότερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα