Ερντογάν: Η Δύση μετά το πραξικόπημα εγκατέλειψε την Τουρκία

Αν δεν εφαρμοστεί η κατάργηση της βίζας από την ΕΕ, τότε δεν θα συνεχιστεί η συμφωνία επανεισδοχής, δήλωσε ξανά ο Τουρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα "Λε Μοντ".

Ο Ερντογάν είπε ακόμα ότι η Δύση εγκατάλειψε μόνη της την Τουρκία, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, προσθέτοντας ότι η Δύση βρίσκεται σε ένα δίλημμα σε σχέση με τις ίδιες της τις αξίες. «Η Δύση όφειλε να είναι

αλληλέγγυα με την Τουρκία, η οποία διέπεται από δημοκρατικές αξίες. Αλλά δυστυχώς προτίμησε να εγκαταλείψει την Τουρκία.

Οι Δυτικοί δεν πρέπει να είναι καχύποπτοι για τον αριθμό αυτών που απομακρύνθηκαν από τα καθήκοντά τους και αυτών που συνελήφθηκαν», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή η χώρα του φιλοξενεί 3 εκ. πρόσφυγες, αλλά η μόνη ανησυχία της ΕΕ είναι η επανεισδοχή των προσφύγων.

"Μας προτάθηκε να δεχθούμε την επανεισδοχή των προσφύγων με αντίτιμο την απαλλαγή βίζας για τους Τούρκους τουρίστες. Η επανεισδοχή και η κατάργηση της βίζας έπρεπε να τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιουνίου, αλλά αυτή τη στιγμή είμαστε στον Αύγουστο, αλλά δεν καταργήθηκε η βίζα. Αν δεν εκπληρωθεί το αίτημά μας, δε θα είναι εφικτή πλέον η επανεισδοχή", είπε ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε ακόμη ότι οι χώρες της ΕΕ πρέπει να βάλουν σε τάξη τις σχέσεις τους με την Τουρκία. "Παραμένουμε 53 χρόνια στο κατώφλι της ΕΕ και μόνη υπεύθυνη και υπαίτια είναι η ΕΕ. Καμία άλλη χώρα δεν έχει δεχθεί τέτοια συμπεριφορά από την ΕΕ. Στην πρώτη Σύνοδο της ΕΕ που συμμετείχα υπήρχαν μόλις 15 κράτη.

Η ΕΕ στο θέμα ένταξης της Τουρκίας έχει μια προκατειλημμένη προσέγγιση, κατά τις ατελείωτες διαπραγματεύσεις σχετικά με το άνοιγμα νέων κεφαλαίων", ανέφερε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα