Ερντογάν: «Ευρώπη χωρίς Τουρκία δεν μπορεί να πετύχει τους στόχους της»

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι «μια Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς την Τουρκία ως πλήρες μέλος δεν θα είναι σε θέση να επιτύχει τον στόχο της να γίνει κέντρο έλξης και δύναμης. Παρά τις αδικίες που έχουμε αντιμετωπίσει, θέλουμε ο αγώνας μας για πλήρη ένταξη, την οποία ζητούμε επίμονα και υπομονετικά εδώ και μισό αιώνα, να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό».

Ο Ερντογάν μίλησε κατά την έναρξη της διάσκεψης κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Διαδικασίας για τη Συνεργασία των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην

Αττάλεια.

Ξεκινώντας την ομιλία του χαιρέτισε τους συμμετέχοντες στη σύνοδο κορυφής λέγοντας, «καλώς ήλθατε στην Αττάλεια, το μαργαριτάρι της Μεσογείου, πόλη της ιστορίας, του πολιτισμού και της φύσης».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισήμανε ότι η Τουρκία είναι ένας από τους σημαντικότερους εταίρους της Ευρώπης στον τομέα της ενέργειας.

«Ο αγωγός Trans-Anatolian Natural Gas (TANAP) ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης καθώς και ολόκληρης της Ευρώπης».

Μία από τις ανησυχητικές απόρροιες της μεταναστευτικής κρίσης είναι η κλιμάκωση της ρητορικής μίσους είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Ο αυξανόμενος ρατσισμός, η ισλαμοφοβία και το αντι-μεταναστευτικό κλίμα σε παγκόσμια κλίμακα μετατρέπεται σταδιακά σε πρόβλημα εθνικής ασφάλειας. Η Νοτιοανατολική Ευρώπη πάσχει επίσης από τέτοιες απειλές και προκλήσεις».

Ο Ερντογάν τέλος ευχήθηκε καλή επιτυχία στην Αθήνα, η οποία θα αναλάβει την προεδρία της διάσκεψης των χωρών της ΝΑ Ευρώπης από την 1η Ιουλίου.

Διαβάστε επίσης 

Ερντογάν:Η Άγκυρα είναι έτοιμη να αναλάβει περισσότερες ευθύνες στο Αφγανιστάν

Keywords
Τυχαία Θέματα