Ερντογάν: Έχουμε δικαίωμα για επιχειρήσεις στη Συρία

O Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι η Τουρκία έχει το δικαίωμα να διεξάγει επιχειρήσεις στη Συρία και όπου αλλού βρίσκονται τρομοκρατικές οργανώσεις. Υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία είναι σε αυτοάμυνα και ότι κανείς δεν μπορεί να στερήσει την Τουρκία από το δικαίωμα στην αυτοάμυνα.

Ο φιλοκυβερνητικός τύπος προβάλει σήμερα έκθεση του αμερικανικού Εθνικού Κέντρου κατά της τρομοκρατίας (NCTC), το οποίο παραδέχεται την συσχέτιση μεταξύ PYD και PKK την ίδια στιγμή που ο Λευκός Οίκος και το Στέητ

Ντηπάρτμεντ αρνούνται την ύπαρξη σχέσης μεταξύ των δύο οντοτήτων.

Σύμφωνα με το NCTC, εκτός από την Τουρκία και το βόρειο Ιράκ, το ΡΚΚ δρα και στη Συρία. Το NCTC περιγράφει το PYD ως «το παράρτημα στη Συρία της τρομοκρατικής οργάνωσης ΡΚΚ».

Συνεχίζονται για 9η μέρα τα πυρά του τουρκικού πυροβολικού εναντίον θέσεων του YPG στη βόρεια Συρία και -σύμφωνα με τοπικές πηγές- από τα πυρά αυτά έχουν χάσει την ζωή τους 350 μαχητές του YPG.

Επίσης από τα πυρά του τουρκικού πυροβολικού έχουν καταστραφεί τρία στρατόπεδα του YPG στη βόρεια Συρία, συμπεριλαμβανομένου και του στρατοπέδου που είχε εκπαιδευτεί ο καμικάζι Salih Neccar που διέπραξε την τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα.

Η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα ‘Cumhuriyet’ αναφέρει ότι προέκυψαν νέα στοιχεία περί συνεργασίας μεταξύ τουρκικού στρατού και ΙSIS στα τουρκοσυριακά σύνορα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, προκύπτουν τακτικές τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ του στελέχους του ISIS Mustafa Demir και ανώτερων Τούρκων αξιωματικών με αρμοδιότητα τη φύλαξη συνόρων. Σύμφωνα με την εφημερίδα, το περιεχόμενο των συνομιλιών σχετίζεται με λαθρεμπόριο, ωστόσο η εφημερίδα τονίζει ότι οι λαθρέμποροι πλήρωναν τον Demir και εκείνος τους εξασφάλιζε μέσω των Τούρκων αξιωματικών, διευκολύνσεις στο πέρασμα των συνόρων.

Τρεις κρίσιμες εξελίξεις αναφορικά με τη Συρία:

Η Ε.Ε. πέτυχε τη συναίνεση στο θέμα δημιουργίας ασφαλούς ζώνης στη Συρία. Έπειτα από τις πιέσεις της καγκελαρίου Μέρκελ οι ευρωπαϊκές χώρες δέχθηκαν την τουρκική θέση για τη δημιουργία ασφαλούς ζώνης στην περιοχή της Azaz. Οι τουρκικές απειλές περί ανοίγματος των συνόρων στους πρόσφυγες που θέλουν να μεταβούν στην Ευρώπη, αποδείχθηκαν αποτελεσματικές και οδήγησαν στην αλλαγή της στάσης των ευρωπαϊκών χωρών .

Η Σαουδική Αραβία θα προμηθεύσει τη συριακή αντιπολίτευση με αντιαεροπορικούς πυραύλους για την αντιμετώπιση των ρωσικών αεροσκαφών.

Έχει επιτευχθεί συναίνεση για εκεχειρία που δεν περιλαμβάνει όμως το ISIS και την Al Nusra.

Keywords
Τυχαία Θέματα