Έργα 70,2 εκ. ευρώ στη Λεμεσό εξήγγειλε η Κυβέρνηση

Έργα συνολικού ύψους 70,2 εκ. ευρώ για τη Λεμεσό, εξήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Προεδρεύοντας ευρείας σύσκεψης με οργανωμένα σύνολα της πόλης και επαρχίας Λεμεσού, στην παρουσία Υπουργών της Κυβέρνησης στο Δημοτικό Μέγαρο της πόλης, ο ΠτΔ ανέφερε ότι τα έργα θα εκτελεστούν σε διάφορες φάσεις.

Έργα που ευρίσκοντο υπό εκτέλεση:

1. Επέκταση του κρηπιδώματος μήκους 500 μ. του λιμένος Λεμεσού με κόστος 24.9 εκ

ευρώ. Το έργο ολοκληρώθηκε τον Οκτώβρη του 2016 και η τελική παραλαβή του έργου αναμένεται τον προσεχή Οκτώβρη.

2. Η τρίτη φάση κατασκευής του δρόμου που συνδέει το λιμάνι με τον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού - Πάφου έχει ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2016, με δαπάνη ύψους 5.5 εκ. ευρώ. Επιπρόσθετα, το 2015 είχε εξαγγελθεί η κατασκευή παράλληλου δρόμου με την περίφραξη του λιμανιού, που είναι η τελευταία φάση της σύνδεσης με τον αυτοκινητόδρομο, η οποία είχε καθυστερήσει λόγω ιεραρχικών προσφυγών, αλλά ύστερα από την υπερπήδηση των κωλυμάτων που ανεφύησαν, άρχισαν οι κατασκευαστικές εργασίες τον Απρίλιο του 2017, με δαπάνη ύψους 17.4 εκ. ευρώ.

Ενώ από τον Αύγουστο του 2016, στα πλαίσια του ιδίου έργου, κατασκευάζεται και ο προβλεπόμενος κόμβος στον αυτοκινητόδρομο έναντι δαπάνης 11.5 εκ. ευρώ.

3. Η λειτουργία της μονάδας διαχείρισης αποβλήτων στο Πεντάκωμο κόστους 43 εκ. ευρώ ολοκληρώθηκε και η πλήρης λειτουργία της προγραμματίζεται για την 1η Σεπτεμβρίου 2017.

4. Η νέα αίθουσα επιβατών του λιμένος Λεμεσού, κόστους 14.4. εκ. ευρώ, ύστερα από τα κωλύματα που ανεφύησαν, έχει επιτέλους αποπερατωθεί και από τον Σεπτέμβριο θα παραδοθεί προς χρήση. Είναι ένα έργο που ξεκίνησε από το 2008 και επιτέλους ύστερα από πολλαπλά κωλύματα έχει ολοκληρωθεί.

Έργα που εξαγγέλθηκαν το 2015:

1. Κατασκευή γηπέδου των ποδοσφαιρικών ομάδων ΑΕΛ, ΑΡΗ και ΑΠΟΛΛΩΝΑ.

Ενόψει των πολλαπλών προβλημάτων που οφείλονταν, είτε στην ανυπαρξία κατασκευαστικών σχεδίων – διότι πολλές φορές παρουσιάζεται ένα έργο ως ώριμο και έτοιμο για προώθηση και προσφορές και τελικά γίνεται αντιληπτό, όπως στην περίπτωση του γηπέδου τα περί ανυπαρξίας κατασκευαστικού σχεδίου - είτε οικονομικών δυσχερειών των Σωματείων είτε διαδικαστικών ή νομικών κωλυμάτων που εν συνεχεία ανεφύησαν, το Υπουργικό Συμβούλιο απεφάσισε – μετά από τις διάφορες ενστάσεις είτε από τον Γενικό Ελεγκτή από τον Έφορο Κρατικών Ενισχύσεων - στη συνεδρία του της 19ης Ιουλίου 2017, όπως αναθέσει την εκτέλεση του έργου στον ΚΟΑ, με δαπάνη ύψους 28.2 εκ ευρώ, ο οποίος ΚΟΑ αναμένεται να προχωρήσει στην προκήρυξη προσφορών μέχρι το τέλος του προσεχούς Σεπτεμβρίου.

Σημείωσε, δε, ότι ο ΚΟΑ, σε συνεργασία με τις διοικήσεις των Σωματείων, θα επεξεργαστούν με βάση τις πρόνοιες των σχετικών νομοθεσιών, τη σύμβαση για τη διάθεση και χρήση του νέου γηπέδου από τις εν λόγω ομάδες και πως η Κυβέρνηση θα αναλάβει το κόστος δημιουργίας νέου οδικού δικτύου, ύψους 4 εκ. ευρώ, για σκοπούς εξυπηρέτησης της λειτουργίας του νέου γηπέδου.

2. Ταυτόχρονα, με την εξαγγελία της κατασκευής του γηπέδου το 2015, ήταν και η συντήρηση και η βελτίωση των εγκαταστάσεων του Τσιρείου σταδίου, με δαπάνη ύψους 2.7 εκ. ευρώ. Δυστυχώς, τα έργα συντήρησης και βελτίωσης έχουν καθυστερήσει, λόγω της καθυστέρησης εκπόνησης των αναγκαίων μελετών οι οποίες απ’ ό,τι πληροφορήθηκε από τη διοίκηση του ΓΣΟ, που φέρει και την ευθύνη, ευρίσκονται στο τελικό στάδιο.

ΔΗΜΟΣ ΛΕΜΕΣΟΥ

Τον Ιούλιο του 2015 είχαν εξαγγελθεί τα πιο κάτω έργα, που αφορούσαν τον Δήμο Λεμεσού:

1. Την ανέγερση του νέου πυροσβεστικού σταθμού Λεμεσού, με δαπάνη ύψους 5.6 εκ. ευρώ. Δυστυχώς, λόγω διαφόρων προβλημάτων που προέκυψαν, η προσφορά κατακυρώθηκε στις 6 Ιουλίου 2017 και η έναρξη του έργου αναμένεται τον προσεχή Σεπτέμβριο.

2. Ένα άλλο ήταν η Α΄ φάση ανάπλασης της λεωφόρου Αγίας Φυλάξεως. Τα κατασκευαστικά έργα ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2017 και αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Απρίλιο 2018. Δυστυχώς πολλές φορές λόγω φόρτου εργασίας των Δημοσίων Έργων και αναγκών που προκύπτουν παρατηρείται καθυστέρηση με αποτέλεσμα να καθυστερεί η εκτέλεση κάποιων έργων.

3. Η πρώτη φάση κατασκευής της λεωφόρου Φραγκλίνου Ρούσβελτ που συνδέει τη μαρίνα Λεμεσού με την πόλη, κόστους 3.1 εκ ευρώ, ευρίσκεται υπό κατασκευή από τον Γενάρη του 2017 και η ολοκλήρωση του έργου αναμένεται τον Απρίλιο 2018.

4. Μια άλλη των εξαγγελιών ήταν η ανέγερση νέων κτηρίων και βελτίωση και αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων και υποδομών των Λανιτείων εκπαιδευτηρίων, με ύψος δαπάνης 5 εκ. ευρώ. Το έργο ευρίσκεται υπό εξέλιξη από τον Απρίλη του 2016.

5. Η εξαγγελία για βελτίωση και εξωραϊσμό του παλαιού νοσοκομείου Λεμεσού έχει ολοκληρωθεί από τον Οκτώβριο 2016.

6. Εξάλλου, η επίστρωση του οδοστρώματος της λεωφόρου Μακαρίου μήκους 2.5 χλμ, που ήταν ένα των αιτημάτων και των εξαγγελιών, ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο 2016.

Πέραν των όσων είχε εξαγγείλει το 2015, ως αποτέλεσμα και της βελτίωσης των οικονομικών του κράτους, έχει προχωρήσει μια σειρά άλλων έργων που αφορούν το Δήμο Λεμεσού, όπως:

1. Η επέκταση της Γ΄ Τεχνικής Σχολής Λεμεσού, κόστους 1.2 εκ. ευρώ, τα κατασκευαστικά έργα της οποίας έχουν αρχίσει τον Φεβρουάριο 2017.

2. Συνεισφορά 680 χιλ ευρώ από το κράτος για την ανοικοδόμηση και λειτουργία του Παπαδάκειου Δημοτικού Εικαστικού Κέντρου. Το έργο αναμένεται να παραδοθεί τον προσεχή Νοέμβριο.

3. Από τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους λειτουργεί Σταθμός Ασθενοφόρων στον χώρο του Παλαιού Νοσοκομείου.

4. Τον Ιούνιο ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ανάπλασης του παλιού λιμένος Λεμεσού με δαπάνη ύψους 215 χιλ ευρώ.

5. Τον Απρίλιο ολοκληρώθηκε η κατασκευή του γηπέδου στο Λύκειο Αγίου Σπυρίδωνα, με δαπάνη ύψους 200 χιλ. ευρώ.

6. Ευρίσκεται υπό εξέλιξη η ανακαίνιση του αστυνομικού σταθμού Αγίου Ιωάννη και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2017.

Στα πλαίσια της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης και με βάση τη στρατηγική που ετοιμάστηκε από τον Δήμο Λεμεσού, η Κυβέρνηση ενέκρινε, πέραν των δύο αρχικά σχεδιασθέντων έργων, την εκτέλεση άλλων εννέα σημαντικών έργων, ύψους 22 εκ. ευρώ.

Στα έργα που θα εκτελεστούν περιλαμβάνονται:

1. Η ανακατασκευή/αναβάθμιση των Οδών Μισιαούλη και Καβάζογλου, με συνολική δαπάνη 3,2 εκ. ευρώ έργο, για το οποίο η δημοτική Αρχή ετοιμάζεται και ενδεχόμενα ο Διαγωνισμός να προκηρυχθεί τον Οκτώβριο του 2017. Τα εν λόγω έργα έχουν αξιολογηθεί και εγκριθεί. Πρόκειται για δαπάνες που αφορούν ευρωπαϊκά προγράμματα και με βάση την αιτιολόγηση ίδιου έγινε κατορθωτό από δύο να εγκριθούν 11 συνολικά έργα.

2. Όσον αφορά το έργο της ανακαίνισης και αξιοποίησης των τριών δημοτικών πολυκατοικιών στις ίδιες οδούς, για κοινωνικές χρήσεις, κόστους 3.6 εκ. ευρώ, αναμένεται η προκήρυξη προσφορών για το κατασκευαστικό συμβόλαιο τον Νοέμβριο του 2017.

3. Το έργο της ανάπλασης Πλατειών (Συντάγματος, Αναγέννησης, Φιλελλήνων, Νίκου Ρούσου), με συνολική δαπάνη 3 εκ. ευρώ, θα γίνει σε 4 φάσεις και η προκήρυξη προσφορών της Α΄ φάσης αναμένεται τον Οκτώβριο του 2017.

4. Για το έργο «Πράσινος Περίπατος» στα μνημεία της περιοχής με συνολικό κόστος 2 εκ. ευρώ, το οποίο ουσιαστικά θα συνδέει την περιοχή της Δυτικής Λεμεσού με το κέντρο της πόλης, το παλιό λιμάνι, το Γραμμικό Πάρκο Γαρύλλη και τη Μαρίνα Λεμεσού, η προκήρυξη προβλέπεται να γίνει τον Σεπτέμβριο του 2017.

5. Το έργο της ανάπλασης όψεων των κτιρίων που βρίσκονται στην ίδια περιοχή, με συνολική δαπάνη 3 εκ. ευρώ, και το οποίο θα συνδυαστεί με το έργο «Πράσινος Περίπατος», αναμένεται να αρχίσει τον Σεπτέμβριο του 2017.

6. Το έργο επέκτασης του Γραμμικού Πάρκου Γαρύλλη και διασύνδεσής του με τη θάλασσα κατά μήκος των οδών Δημοκρατίας και Αλεξανδρείας κόστους 3.6 εκ. ευρώ, αναμένεται να προκηρυχθεί τον προσεχή Νοέμβριο.

7. Όσον αφορά το έργο της δημιουργίας Κέντρου Ενασχόλησης Ενηλίκων επί της Οδού Φιλελλήνων κόστους 2 εκ. ευρώ, αναμένεται η προκήρυξή του τον Δεκέμβριο του 2017.

8. Για τη δημιουργία κάθετων προσβάσεων προς το θαλάσσιο μέτωπο κόστους 800 χιλ. ευρώ, η προκήρυξη προσφορών για το κατασκευαστικό συμβόλαιο, προγραμματίζεται για τον Ιανουάριο του 2018.

9. Για τη δημιουργία Κέντρου Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας κόστους 520 χιλ. ευρώ, το οποίο θα επικεντρωθεί στην υποστήριξη και ανάπτυξη επιχειρήσεων στους τομείς του τουρισμού, της αγροτοδιατροφής και της ναυτιλίας, η προκήρυξη προσφορών για την κατασκευή του έργου προγραμματίζεται για ενωρίς τον επόμενο χρόνο.

10. Το έργο της αξιοποίησης του Τουρκοκυπριακού κινηματογράφου σε πολιτιστικό και πολυλειτουργικό κέντρο, κόστους 500 χιλ. ευρώ. Εαπόκειται στον δήμο πότε θα είναι έτοιμος να προχωρήσει.

11. Κατασκευαστικά έργα για τη δημιουργία Κέντρου Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων σε δημοτικό υποστατικό επί της Οδού Ασκληπιού κόστους 500 χιλ. ευρώ.

"Θα ήθελα να αναφέρω στο σημείο αυτό, ότι την ευθύνη για την προώθηση των έργων που προανέφερα έχει αποκλειστικά ο Δήμος Λεμεσού. Είμαι βέβαιος, ότι τα κατασκευαστικά σχέδια που είναι, επαναλαμβάνω, ευθύνη του Δήμου, έχουν περατωθεί και τα χρονοδιαγράμματα θα τηρηθούν ενδεχόμενα και συντομότερα από ό,τι έχω προαναφέρει. Σας διαβεβαιώ πως οτιδήποτε από πλευράς Κυβέρνησης προκειμένου να υποβοηθηθεί η εκτέλεση των εν λόγω έργων θα είμαστε παρόντες", είπε.

1. Το Υπουργικό Συμβούλιο, ανταποκρινόμενο στην έκκληση του Δήμου Λεμεσού, αποφάσισε τη συνεισφορά του κράτους στα αντιπλημμυρικά έργα που αφορούν τη μείζονα περιοχή Λεμεσού, με δαπάνη ύψους 16.5 εκ ευρώ. Επειδή το έργο προβλέπεται να εκτελεστεί σε διάφορες φάσεις, στον Προϋπολογισμό του 2018 προβλέπεται συνεισφορά του κράτους 2 εκ. ευρώ. Κάνω έκκληση προς τον Πρόεδρο και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΑΛΑ, όπως προχωρήσουν το συντομότερο στην προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού. Από ό,τι με πληροφορεί ο Δήμαρχος Λεμεσού βρίσκεται στην τελική φάση το έργο για να αρχίσει η εκτέλεση του.

2. Ένα άλλο των αιτημάτων, ήταν η δημιουργία Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών στο Γ. Ν. Λεμεσού, έργο το οποίο ολοκληρώνεται τον Σεπτέμβρη του 2017.

Μέσα στα πλαίσια αντιμετώπισης των εκπαιδευτικών και πολιτιστικών αναγκών της πόλης, η Κυβέρνηση αποφάσισε την εκτέλεση των ακολούθων έργων, με ποσά που προβλέπονται στους Προϋπολογισμούς του 2018:

1. Την ανέγερση νέας ειδικής σχολής Αποστόλου Λουκά Ερυθρού Σταυρού, με δαπάνη ύψους 5 εκ. ευρώ, η προκήρυξη προσφορών της οποίας, προβλέπεται για τον Σεπτέμβρη του 2017.

2. Την επέκταση του 21ου Δημοτικού Σχολείου Λεμεσού, κόστους 480 χιλ. ευρώ.

3. Την ανέγερση Νηπιαγωγείου Ζακακίου, κόστους 400 χιλ. ευρώ.

4. Την αναβάθμιση του αρχαιολογικού μουσείου Επαρχίας Λεμεσού, κόστους 1.4 εκ. ευρώ.

Την ίδια ώρα στα πλαίσια του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού πλαισίου 2018-2020, συμπεριλήφθηκαν:

1. H αναβάθμιση του κτιρίου του έκτου Δημοτικού Σχολείου Λεμεσού με δαπάνη ύψους 2.1 εκ. ευρώ, και

2. H αναβάθμιση του κτιρίου του 17ου Δημοτικού Σχολείου Λεμεσού, κόστους 1.9 εκ. ευρώ.

ΔΗΜΟΣ ΚΑΤΩ ΠΟΛΕΜΙΔΙΩΝ

1. Το χρόνιο πρόβλημα κατεδάφισης του οικισμού Βερεγγάρια, ένα έργο δαπάνης 2 εκ. ευρώ οδηγείται προς οριστική επίλυση, αφού έχουν ξεπεραστεί τα προβλήματα ενταφιασμού των υλικών. Η έναρξη εκτέλεσης του έργου προγραμματίζεται για τον Οκτώβρη του 2017.

2. Ως προς το χρονίζον αίτημα για μετακίνηση της κτηνοτροφικής περιοχής Κάτω Πολεμιδιών, η Κυβέρνηση προχώρησε στην καταγραφή των 89 κτηνοτροφικών μονάδων, μέρος των οποίων έχει εγκαταλειφθεί, κάποιες τούτων κατέχονται παράνομα, ενώ άλλες δεν τηρούν τους κανόνες υγιεινής και καθαριότητας. Προς βελτίωση της κατάστασης, η Κυβέρνηση, σε συνεργασία με τον Δήμο, προχωρούν στον καθαρισμό της περιοχής με κρατικές δαπάνες. Αντιλαμβάνομαι σε συνεννόηση με τον Έπαρχο θα πρέπει να ληφθούν τα αναγκαία δικαστικά μέτρα για αντιμετώπιση των παρανόμων.

3. Για εξυπηρέτηση των κατοίκων της περιοχής δημιουργούμε ένα νέο κέντρο εξυπηρέτησης του πολίτη, με δαπάνη ύψους 535 χιλ. ευρώ με αναμενόμενη έναρξη λειτουργίας το Φεβρουάριο του 2018.

ΔΗΜΟΣ ΓΕΡΜΑΣΟΓΕΙΑΣ

1. Το έργο της κατασκευής 5 κυματοθραυστών στη θαλάσσια περιοχή Γερμασόγειας, κόστους 2.8 εκ. ευρώ, ξεκίνησε τον Ιανουάριο 2016 και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο 2018.

2. Το αίτημα του Δήμου για την Α΄ φάση κατασκευής του παρακαμπτήριου δρόμου Γερμασόγειας, κόστους 6 εκ. ευρώ, υλοποιείται από τον Απρίλη και οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του τελευταίου τρίμηνου του 2018.

3. Το αίτημα για κατασκευή παραλιακού πεζοδρόμου και ποδηλατοδρόμου Αγίου Αθανασίου – Γερμασόγειας, με δαπάνη ύψους 2.5 εκ. ευρώ, ευρίσκεται στο στάδιο υλοποίησης, αφού η προκήρυξη προσφορών αναμένεται το Σεπτέμβρη του 2017 και η έναρξη τον Ιανουάριο του 2018.

4. Το αίτημα για κατασκευή κυκλικού κόμβου στη συμβολή οδού Χριστάκη Κράνου με την οδό Δαιδαλίδων, κόστους 300 χιλ. ευρώ, δεν κατέστη δυνατό να εκτελεστεί, λόγω των προβλημάτων που προέκυψαν από τη μελέτη που είχε εκπονηθεί από το Δήμο. Η Κυβέρνηση, ανέλαβε την εκπόνηση εξ’ ολοκλήρου νέας μελέτης και η υλοποίηση του έργου αναμένεται εντός του 2018.

5. Το έργο για ανακαίνιση του Ολυμπιακού Κολυμβητηρίου Λεμεσού, κόστους 430 χιλ. ευρώ, ευρίσκεται σε εξέλιξη και οι εργασίες θα ολοκληρωθούν τον προσεχή Οκτώβρη.

ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

1. Το αίτημα του Δήμου για κατασκευή γραμμικού πάρκου, κόστους 240 χιλ. ευρώ, παρά την έγκριση του από πλευράς Κυβερνήσεως, η εκτέλεση του έργου καθυστερεί, λόγω έλλειψης των αναγκαίων μελετών από πλευράς του Δήμου. Αντιλαμβάνομαι ότι οι σχεδιασμοί ευρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και ευελπιστώ ότι σύντομα ο Δήμος θα προχωρήσει στην προκήρυξη προσφορών. Η εξαγγελία της Κυβέρνησης για χρηματοδότηση του έργου παραμένει ως είχε αρχικά εξαγγελθεί.

2. Αναφορικά με το αίτημα για διαμόρφωση και κατασκευή χώρου στάθμευσης, κόστους 150 χιλ. ευρώ, ανέφερε πως παρά το γεγονός ότι τόσο ο Δήμος όσο και η Κυβέρνηση προχώρησαν στις απαραίτητες διαδικασίες, το όλο έργο αδυνατεί να εκτελεστεί λόγω ενστάσεως ή διαβουλεύσεων με τη Εκκλησία. Υπάρχουν δύο οικόπεδα για τα οποία υπάρχει διαφορά ως προς τη μίσθωση.

3. Το αίτημα για βελτίωση και διαπλάτυνση μέρους της οδού Σφαλαγγιωτίσσης, κόστους 500 χιλ. ευρώ, δεν κατέστη δυνατό να υλοποιηθεί, λόγω της έλλειψης των αναγκαίων μελετών και κατασκευαστικών σχεδίων από πλευράς του Δήμου. Συνεπώς, η παράκληση είναι να επισπεύσετε τους σχεδιασμούς για τα κατασκευαστικά έργα, για να μπορέσουμε να συμβάλουμε στην εκτέλεση του έργου.

4. Η αναβάθμιση του Α΄ Δημοτικού Σχολείου Αγίου Αθανασίου, κόστους 215 χιλ. ευρώ, υλοποιείται και αναμένεται η παράδοση του έργου τον Δεκέμβριο του 2017.

5. Η αναβάθμιση του Δημοτικού Σχολείου Λινόπετρας, κόστους 1.4 εκ. ευρώ, αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο 2017.

ΔΗΜΟΣ ΥΨΩΝΑ

1. Η εξαγγελία για τη διεύρυνση και βελτίωση της Λεωφόρου Μακαρίου (τμήμα εντός πυρήνα Δήμου – Α φάση), κόστους 2 εκ. ευρώ, ύστερα από τις παρατηρηθείσες καθυστερήσεις στα κατασκευαστικά σχέδια, θα υλοποιηθεί, αφού η προκήρυξη των προσφορών αναμένεται τον προσεχή Νοέμβριο, το αργότερο, ενώ τα κατασκευαστικά έργα στις αρχές του 2018.

2. Η εκτέλεση των έργων για επέκταση του Γ΄ Δημοτικού Σχολείου Ύψωνα, κόστους 558 χιλ. ευρώ, αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο 2017.

3. Στους προϋπολογισμούς του 2018, περιλαμβάνεται και η αναβάθμιση του Β΄ Δημοτικού Σχολείου Ύψωνα, η δαπάνη του οποίου, ανέρχεται στο 1.5 εκ. ευρώ. Οι εργασίες για εκτέλεση του έργου αναμένονται να αρχίσουν εντός του 2018.

ΔΗΜΟΣ ΜΕΣΑ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ

1. Η εξαγγελία για ανέγερση Δημοτικού Σχολείου στην Πανθέα, δαπάνης 8.9 εκ. ευρώ, υλοποιείται με αναμενόμενη ολοκλήρωση του έργου τον Ιούλιο 2018.

2. Προς εξυπηρέτηση των αναπήρων και των οικογενειών τους, των Επαρχιών Λεμεσού και Πάφου, λειτουργεί από τον Ιούνιο του 2017, εντός του Δήμου, το κέντρο αξιολόγησης αναπηρίας.

ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ο ΠτΔ παρέθεσε εκτενή αναφορά για τα έργα που είχε εξαγγείλει το 2015, καθώς και για τα σημαντικά έργα που εκτελούνται ή και έχουν εκτελεστεί από το 2015 και εντεύθεν, δαπάνης πέραν των 32 εκ. ευρώ:

1. Όσον αφορά την ανέγερση του Δημοτικού Σχολείου Παλώδιας, κόστους 5 εκ. ευρώ, έγινε η ανάθεση του έργου, και αναμένεται να ξεκινήσει τον προσεχή Σεπτέμβριο.

2. Η αναβάθμιση του Δημοτικού Σχολείου Επισκοπής, κόστους 1 εκ. ευρώ, ξεκίνησε τον Δεκέμβριο 2015. Η Α΄ φάση του έργου αναμένεται να ολοκληρωθεί τον προσεχή Σεπτέμβριο και η Β΄ φάση, τον Οκτώβριο 2018.

3. Όσον αφορά την κατασκευή του Αποχετευτικού Συστήματος Πύργου – Παρεκκλησιάς, κόστους 14 εκ. ευρώ, ο προηγούμενος διαγωνισμός για ετοιμασία των σχετικών μελετών ακυρώθηκε, λόγω του ότι κανένας προσφοριοδότης δεν πληρούσε τους όρους του διαγωνισμού.

Εκτιμάται, ότι τον Αύγουστο του 2017, θα γίνει η κατακύρωση της νέας Σύμβασης για Συμβούλους, οι οποίοι θα ετοιμάσουν τα έγγραφα Προσφορών. Η προκήρυξη για την κατασκευή του έργου αναμένεται να γίνει τον Μάρτιο 2018 και η κατασκευή να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο 2020.

4. Η μεταστέγαση του Αστυνομικού Σταθμού Αγρού στο πρώην Κτηνιατρείο Αγρού, κόστους 285 χιλ. ευρώ, ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο 2017.

5. Η αναβάθμιση του Δημοτικού Σχολείου Πελενδρίου, κόστους 187 χιλ. ευρώ, ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο 2017.

6. Για τη διαμόρφωση της κεντρικής πλατείας και των παρακείμενων δρόμων στην Κοινότητα Πελενδρίου, κόστους 620 χιλ. ευρώ, ανέφερε ότι ολοκληρώνεται η απαραίτητη μελέτη και αναμένεται η έναρξη του έργου τον προσεχή Δεκέμβριο και η ολοκλήρωσή του τον Δεκέμβριο 2018.

7. Η επέκταση του Δημοτικού Σχολείου Κυπερούντας, κόστους 2.4 εκ. ευρώ ξεκίνησε τον Μάιο.

8. Το έργο της βελτίωσης της υδατοπρομήθειας των Κοινοτήτων Βουνίου, Αγίου Γεωργίου Συλίκου, Ασγάτας, Αρκολαχανιάς, Επταγώνιας και Καπηλειού, συνολικού κόστους 1.5 εκ. ευρώ, εκτελείται σταδιακά, σε φάσεις, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος 2018.

9. Τον Ιανουάριο του 2018 θα τεθεί σε λειτουργία, το νέο Κέντρου Εξυπηρέτησης του Πολίτη, στο Κολόσσι, κόστους 452 χιλ. ευρώ.

10. Η ανέγερση του Β΄ Νηπιαγωγείου Κολοσσίου, κόστους 357 χιλ. ευρώ, ξεκίνησε τον Απρίλιο 2017.

11. Η διαμόρφωση της πλατείας Τροόδους και η εγκατάσταση οδικού φωτισμού, κόστους 100 χιλ. ευρώ, ξεκίνησε τον Ιούνιο και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον προσεχή Αύγουστο.

12. Η βελτίωση και η ασφαλτόστρωση δασικών δρόμων στον Αμίαντο, Μεταλλείο Αμιάντου, Μέσα Ποταμό και Πλάτρες, συνολικού κόστους 227 χιλ. ευρώ, αναμένεται να ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο του 2017.

13. Ο εξωραϊσμός του χώρου του Βιωματικού Μουσείου Κάτω Μύλου, κόστους 150 χιλ. ευρώ, αναμένεται να ξεκινήσει τον προσεχή Σεπτέμβριο και να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο 2018.

14. Για την κατασκευή του γηπέδου αθλοπαιδιών Κάτω Μύλου, κόστους 145 χιλ. ευρώ, ανέφερε ότι αναμένεται από την Κοινότητα η προκήρυξη του έργου τον προσεχή Σεπτέμβριο.

15. Για την αναβάθμιση του Περιφερειακού Γηπέδου Ασγάτας, κόστους 326 χιλ. ευρώ, αναμένεται από την Κοινότητα η προκήρυξη του έργου το τέλος του 2017.

16. Όσον αφορά την κατασκευή του γηπέδου Futsal Φοινίου, κόστους 280 χιλ. ευρώ, το έργο έχει εγκριθεί από τον ΚΟΑ και θα προκηρυχθεί τον Οκτώβριο 2017 με έναρξη του αρχές του 2018.

17. Όσον αφορά την ανέγερση του νέου Αστυνομικού Σταθμού Λάνιας κόστους 620 χιλ. ευρώ, θα προκηρυχτεί διαγωνισμός τέλος του τρέχοντος μηνός και το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο 2018.

18. Η αναβάθμιση του πολιτιστικού κέντρου στην Επταγώνια και ο εξωραϊσμός των εξωτερικών του χώρων, κόστους 200 χιλ. ευρώ, αναμένεται να ξεκινήσει τον προσεχή Σεπτέμβριο.

19. Το κέντρο πληροφόρησης αγροτουρισμού στον Άγιο Αμβρόσιο, κόστους 85 χιλ ευρώ, αποπερατώθηκε το 2015.

20. Η συντήρηση και αποκατάσταση θεματικού κέντρου πληροφόρησης για την ελιά/ αποκατάσταση Ελιόμυλου στον Άγιο Θεράπων, κόστους 130 χιλ ευρώ, αποπερατώθηκε το 2015.

21. Το πολιτιστικό κέντρο Αλέκτορας αποπερατώθηκε το 2015.

22. Λειτούργησε το Κέντρου Εξυπηρέτησης του Αγρότη στην Κυπερούντα, το οποίο εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβριο 2016.

23. Η κατασκευή κοινοτικών κτιρίων και ιατρείων στην Απεσιά κόστους 400 χιλ. ευρώ, ξεκίνησε το 2015 και ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο 2017.

24. Η κατασκευή του γηπέδου futsal στην Απεσιά, κόστους 115 χιλ. ευρώ, αποπερατώθηκε το 2016.

25. Κατασκευάζεται η πλατεία και πάρκου στην Ερήμη, κόστους 450 χιλ. ευρώ.

26. Η ανέγερση κοινοτικών γραφείων στην Κισσούσα, κόστους 113 χιλ. ευρώ, ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο 2016.

27. Δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο 2017, ο χώρος στάθμευσης στη Λόφου, κόστους 139 χιλ. ευρώ.

28. Η κατασκευή κοινοτικών κτιρίων και αίθουσας εκδηλώσεων στην Παραμύθα, κόστους 310 χιλ. ευρώ, αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο 2018.

29. Η κατασκευή κοινοτικών κτιρίων και αίθουσας εκδηλώσεων στο Σπιτάλι, κόστους 285 χιλ. ευρώ, αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο 2018.

30. Τα κοινοτικά κτίρια στη Σανίδα, κόστους 200 χιλ. ευρώ, αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Απρίλιο 2018.

31. Η κατασκευή κοινοτικών κτιρίων και αίθουσας εκδηλώσεων στα Χανδριά, κόστους 400 χιλ. ευρώ, ολοκληρώθηκε τον Μάιο 2017.

32. Το Κέντρο Κοινοτικών Υπηρεσιών στον Άγιο Ιωάννη Αγρού, κόστους 243 χιλ. ευρώ, αναμένεται να ξεκινήσει τον προσεχή Σεπτέμβριο.

33. Η Κατασκευή Σταθμών Επεξεργασίας Λυμάτων και συναφών αποχετευτικών έργων στις Κοινότητες Αγίου Ιωάννη Αγρού και Αρακαπά, κόστους 710 χιλ. ευρώ, ξεκίνησε το 2016 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2018.

Πέραν των 33 έργων που προανέφερε, που ήσαν αποτέλεσμα της βελτίωσης των οικονομικών του κράτους μέσα από εξοικονομήσεις, ο ΠτΔ ανακοίνωσε τα ακόλουθα έργα:

1. Ικανοποίηση του διαχρονικού αιτήματος των κατοίκων των ορεινών θερέτρων, για κατασκευή της Α΄ φάσης του δρόμου Λεμεσού - Σαϊττά, δαπάνης ύψους 22 εκ. ευρώ, τα κατασκευαστικά έργα του οποίου αναμένεται να αρχίσουν εντός του 2018. Όσον αφορά τις επόμενες φάσεις, το αρμόδιο Τμήμα προχωρεί στον επανασχεδιασμό του έργου, προκειμένου να ολοκληρωθεί έτσι ώστε να είναι οικονομικότερο για να μπορέσουμε να το ολοκληρώσουμε το συντομότερο.

2. Ικανοποιείται το αίτημα των Κοινοτήτων Ακρούντας – Διερώνας – Αρακαπά, για βελτίωση του δρόμου που τις συνδέει με την πόλη της Λεμεσού, δαπάνης ύψους 5.4 εκ. ευρώ, με έναρξη των εργασιών το πρώτο τρίμηνο του 2018.

3. Η αναβάθμιση του κτιρίου του Δημοτικού Σχολείου Μουτταγιάκας, κόστους 1.6 εκ. ευρώ, αναμένεται να αρχίσει τον Νοέμβριο 2018.

4. Για στέγαση ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, η Κυβέρνηση έχει συμπεριλάβει στον προϋπολογισμό του Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Γης, για το έτος 2018, ποσό ύψους 1.95 εκ. ευρώ, για ανέγερση συγκροτήματος 18 κατοικιών στα Πάνω Πολεμίδια.

5. Η αναβάθμιση του γηπέδου του Γυμνασίου Αγρού κόστους 571 χιλ. ευρώ, αναμένεται να ξεκινήσει τον προσεχή Ιανουάριο.

6. Ο πολυθεματικός χώρος εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας στον Αγρό, κόστους 590 χιλ. ευρώ, αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιανουάριο 2018.

7. Η επέκταση του Α΄ Δημοτικού Σχολείου Τραχωνίου, κόστους 210 χιλ. ευρώ, αναμένεται να αρχίσει τον Γενάρη του 2018.

8. Η κατασκευή αθλητικής υποδομής του Β΄ Δημοτικού Σχολείου Τραχωνίου, κόστους 255 χιλ. ευρώ, αναμένεται να αρχίσει τον προσεχή Σεπτέμβριο.

9. Η ανέγερση του Β΄ Νηπιαγωγείου Τραχωνίου, κόστους 400 χιλ. ευρώ, αναμένεται να αρχίσει τον Ιανουάριο 2018.

10. Το έργο της επέκτασης του Α΄ Δημοτικού Σχολείου Κολοσσίου, κόστους 300 χιλ. ευρώ, αναμένεται να αρχίσει τον Ιανουάριο 2018 και να ολοκληρωθεί εντός του ιδίου έτους.

11. Η επέκταση του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Τύχωνα, κόστους 120 χιλ. ευρώ, αναμένεται να αρχίσει τον Φεβρουάριο 2018 και να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου.

12. Το κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Κοιλανίου, κόστους 496 χιλ. ευρώ, αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιανουάριο 2018.

13. Η ανέγερση των κοινοτικών κτιρίων στο Καπηλειό, κόστους 385 χιλ. ευρώ, αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιανουάριο 2018.

14. Αναφορικά με το αίτημα για βελτιωτικές εργασίες στο κοινοτικό γήπεδο Πύργου, κόστους 357 χιλ. ευρώ, ο ΚΟΑ έχει εγκρίνει το έργο και αναμένεται η έναρξη του τέλος του 2018.

15. Η Κατασκευή γηπέδου Futsal Κ.Σ. Μονιάτη, κόστους 192 χιλ. ευρώ, είναι υπό εκτέλεση.

Πέραν των όσων έχω αναφέρει, σημειώνω ότι έχουν ήδη υλοποιηθεί την περίοδο 2013 – 2016, βελτιωτικά έργα σε οδικά δίκτυα σε δήμους και κοινότητες της επαρχίας Λεμεσού, συνολικού κόστους 12.7 εκ. ευρώ. Πρόσθετα, στους Προϋπολογισμούς του 2017 – 2018 περιλαμβάνεται κονδύλι ύψους 8.5 εκ. ευρώ.

Κατά την επίσκεψή του τον Ιούλιο του 2015 είχε προβεί σε εξαγγελία συγκεκριμένων έργων κοινής ωφελείας:

1. Τη δημιουργία νέου κέντρου φυματίωσης στο νοσοκομείο Κυπερούντας, κόστους 3.7 εκ. ευρώ. Λόγω προβλημάτων που προέκυψαν με παρεμβάσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας κλπ, το έργο καθυστέρησε, άλλα έχουν υπερπηδηθεί και ήδη τον τρέχοντα μήνα έχει προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός και τα κατασκευαστικά έργα προβλέπονται να αρχίσουν τον Γενάρη του 2018.

2. Η δημιουργία σταθμού επεξεργασίας λυμάτων δυτικής Λεμεσού κόστους 36 εκ. ευρώ, καθυστέρησε λόγω νομικών προβλημάτων. Η ανάθεση του έργου στον επιτυχόντα προσφοροδότη αναμένεται περί το τέλος του τρέχοντος έτους. Προς εκτέλεση του έργου, η κρατική συνεισφορά προς τον ΣΑΛΑ ανέρχεται στα 10 εκ. ευρώ. "Όταν αναφέρομαι σε νομικά προβλήματα, αντιλαμβάνεστε ότι κάθε φορά που γίνεται μια προσφοροδότηση έργου και επικυρώνεται κάποιος επιτυχών υπάρχουν οι ενστάσεις στην Αναθεωρητική Αρχή, πολλές φορές και προσφυγές στο Ανώτατο Δικαστήριο με αποτέλεσμα να παρατηρείται καθυστέρηση στην εκτέλεση έργων", είπε.

3. Η κατασκευή σταθμού επεξεργασίας λυμάτων στο Βατί, κόστους 4.8 εκ. ευρώ, αποπερατώνεται τον Οκτώβριο του 2017.

4. Η κατασκευή έργων μείωσης στερεών αποβλήτων παραλιακών ξενοδοχειακών μονάδων και άλλων συναφών χώρων, κόστους 2.6 εκ. ευρώ, ευρίσκεται υπό κατασκευή από το Φεβρουάριο του 2017.

Πέραν των πιο πάνω ο ΠτΔ αναφέρθηκε στην εκτέλεση επιπρόσθετων έργων κοινής ωφελείας:

1. Για το έργο αποκατάστασης των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ) Επαρχίας Λεμεσού, κόστους 27 εκ. ευρώ, αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση με τους ιδιώτες Συμβούλους, τον προσεχή Αύγουστο και να ξεκινήσει η κατασκευή του έργου, το τέλος του 2018.

2. Τον Σεπτέμβρη ξεκινά η κατασκευή του έργου χρήσης ανακυκλωμένου νερού Λεμεσού, που θα παράγεται στο Σταθμό Επεξεργασίας Λυμάτων της Δυτικής Λεμεσού, κόστους 1.8 εκ. ευρώ, το οποίο θα αποπερατωθεί τον Οκτώβριο 2018.

3. Η επιδιόρθωση της γέφυρας Μονής στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας – Λεμεσού, κόστους 1.6 εκ. ευρώ, αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο 2018.

Περαιτέρω, ο ΠτΔ επισήμανε την έγκριση τεσσάρων ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών προγραμμάτων της «Αναπτυξιακής Εταιρείας Λεμεσού» και της «Αναπτυξιακής Εταιρείας Κοινοτήτων Τροόδους», συνολικού ύψους 11 εκ. ευρώ.

Το ένα πρόγραμμα ύψους 2.3 εκ. ευρώ αφορά την τοπική ανάπτυξη αλιευτικών περιοχών της επαρχίας Λεμεσού, στο πλαίσιο του προγράμματος Θάλασσα και τα έργα ύψους 8.7 εκ ευρώ, για ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Leader.

"Θα ήθελα να παροτρύνω τους επηρεαζόμενους δήμους και κοινότητες, ιδιαίτερα για το πρόγραμμα Leader, αλλά και για το πρόγραμμα Θάλασσα, να υποβάλουν συγκεκριμένες προτάσεις για τα προτεινόμενα έργα", είπε.

Ολοκληρώνοντας, ο ΠτΔ έκανε ιδιαίτερη μνεία για έργα που αφορούν το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και πιο συγκεκριμένα,

1. Στην ανακαίνιση του κτιρίου της Δημοτικής και Πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης, κόστους 2.3 εκ. ευρώ, που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβρη.

2. Στην υλοποίηση έργων που αφορούν την Α΄ φάση του κτιρίου Εργαστηρίων του Τμήματος Καλών Τεχνών, δαπάνης ύψους 1.3 εκ. ευρώ, του οποίου οι κατασκευαστικές εργασίες ολοκληρώνονται τον Φεβρουάριο του 2018.

3. Στην ολοκλήρωση των έργων της Πανεπιστημιακής Κλινικής Αποκατάστασης της Σχολής Επιστημών Υγείας, δαπάνης ύψους 900 χιλ. ευρώ, η οποία αναμένεται να λειτουργήσει τον προσεχή Οκτώβριο.

4. Στην ολοκλήρωση τον Ιούνιο της ανακαίνισης του 2ου ορόφου του Κτιρίου Συνεργατικού Ταμιευτηρίου, κόστους 255 χιλ. ευρώ.

Τα έργα που προγραμματίζεται να αρχίσουν εντός του 2018, με δαπάνη πέραν των 8.5 εκ. ευρώ, είναι τα ακόλουθα:

1. Επέκταση του κτιρίου διοίκησης, με δαπάνη ύψους 2.5 εκ. ευρώ, και έναρξη του έργου εντός του 1ου τριμήνου του 2018.

2. Κτίριο για τη Σχολή Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης, δαπάνης ύψους 3 εκ. ευρώ, με έναρξη του έργου τον Μάρτιο του 2018.

3. Κτίριο για το Τμήμα Καλών Τεχνών, εκτιμώμενης δαπάνης 3 εκ. ευρώ, με έναρξη του έργου τον Μάρτιο του 2018.

Keywords
Τυχαία Θέματα