Έρευνα: Ζητούνται επειγόντως πολιτικοί στην Κύπρο

Ζητούνται επειγόντως πολιτικοί στην Κύπρο του 2015. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα έρευνας που διεξήχθη στη Νέα Υόρκη με άτομα που έχουν δικαίωμα ψήφου στην Κύπρο.

Στόχος της έρευνας ήταν να εξετάσει τη βαρύτητα που έχουν στους ψηφοφόρους, αξίες και χαρακτηριστικά της προσωπικότητας ενός πολιτικού.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, ένας πολιτικός

πρέπει να είναι τίμιος και ειλικρινής. Να θυσιάζεται για το κοινό καλό και να είναι πατριώτης

Η εξουσία, η δύναμη και γενικότερα ο πλούτος, που διαθέτει κάποιος, δεν συγκαταλέγονται στα χαρακτηριστικά που η πλειοψηφία αναζητεί σε πολιτικούς, καθώς, πέραν του 60% τά θεωρεί έως «καθόλου σημαντικά».

Ως πολύ σημαντικά στοιχεία για έναν πολιτικό χαρακτηρίζονται η ικανότητα ανάλυσης δεδομένων, η ρητορική δεινότητα και η ικανότητα εκπροσώπησης των ψηφοφόρων.

Η έρευνα εξέτασε, επίσης, κατά πόσον υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που οι Κύπριοι θεωρούν σημαντικούς για έναν πολιτικό και οι απαντήσεις που καταγράφηκαν -θα μπορούσε κανείς να πει- ότι διαχρονικά έχουν αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στο δημόσιο διάλογο.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, ένας πολιτικός πρέπει να είναι οραματιστής, να διαθέτει στρατηγική, να μπορεί να επιλέγει τους κατάλληλους συνεργάτες και να είναι διεκδικητικός.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνουν οι απαντήσεις των συμμετεχόντων στην έρευνα, όταν τούς ζητήθηκε να καταγράψουν, το όνομα ενός πολιτικού, σε Κύπρο ή εξωτερικό, το οποίο κατά την άποψή τους πληροί τα προαναφερθέντα χαρακτηριστικά.

Ο «κανένας» βρίσκεται γι’ ακόμη μια φορά στην πρώτη θέση, ενδεικτικό της έλλειψης εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους πολιτικούς, αλλά και της γενικότερης απαξίωσης της πολιτικής από την κοινή γνώμη.

Η Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Ελένη Θεοχάρους και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνουν, σύμφωνα με ερωτηθέντες, τις βασικές αξίες που κατά την άποψή τους ένας πολιτικός θα πρέπει να διαθέτει.

Βλαδιμήρ Πούτιν και Μπαράκ Ομπάμα είναι οι μόνοι –εκτός Κύπρου και Ελλάδας- που έτυχαν κάποιας αναφοράς.

Καμία αναφορά έγινε στα ονόματα των νυν και τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και Δημήτρη Χριστόφια αντίστοιχα.

Καμία αναφορά, επίσης, στα ονόματα των αρχηγών των δύο μεγάλων κομμάτων, Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και Γ.Γ. της Κ.Ε. ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού.

Η έρευνα διεξήχθη από τον Υποψήφιο Δρα. Πολιτικού Μάρκετινγκ Νίκο Αντωνιάδη κατά την περίοδο 23 Φεβρουαρίου-2 Απριλίου με δείγμα 350 ατόμων.

Τα στοιχεία λήφθηκαν μέσω ερωτηματολογίου, το οποίο συμπληρώθηκε από ενήλικες, άντρες και γυναίκες άνω των 18 ετών.

Το βασικό ερωτηματολόγιο της έρευνας στηρίκτηκε στην κλίμακα Likert, που είναι ευρέως μια γνωστή προσέγγιση για απαντήσεις κλίμακας, έχοντας ως στόχο τον προσδιορισμό του επιπέδου της σημαντικότητας σχετικά με τα χαρακτηριστικά που παρουσιάστηκαν (5 Πολύ Σημαντικό, 4 Σημαντικό, 3 Όχι πολύ σημαντικό, 2 Λίγο σημαντικό, 1 Καθόλου σημαντικό).

Keywords
Τυχαία Θέματα