Έρευνα τώρα για να αποκαλυφθεί η αλήθεια για το κούρεμα

Ιδιαίτερα αιχμηρός εμφανίστηκε ο πρώην Κεντρικός Τραπεζίτης Αθανάσιος Ορφανίδης, αναφορικά με το κούρεμα καταθέσεων του 2013 και τη διαχείριση της κρίσης από τους τότε αρμoδίους.

Μιλώντας στην παρουσίαση της πρώτης παγκόσμιας έκδοσης του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος για το κούρεμα καταθέσεων στην Κύπρο

το 2013, με τίτλο «The Cyprus Bail-In: Policy Lessons from the Cyprus Economic Crisis», άφησε να εννοηθεί ότι η τροπή που πήραν τα γεγονότα ευνόησε την Τράπεζα Πειραιώς και κάλεσε «να διερευνηθούν επιτέλους τα πάντα και να ανοίξουν τα συρτάρια, προκειμένου να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια».

Στην ομιλία του, ο κ. Ορφανίδης ανέφερε ότι μεταξύ Μαΐου 2012 και Μαρτίου 2013, η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου (ΚΤΚ) και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) επέκτειναν τον ELA περίπου κατά 6 δις για τη Λαϊκή Τράπεζα, η οποία στη συνέχεια αφέθηκε να καταρρεύσει.

«Η καθυστέρηση της καταπολέμησης του προβλήματος μεγέθυνε το πρόβλημα, το οποίο οδήγησε σε κούρεμα καταθέσεων περίπου 6 δις» είπε.

Επισήμανε δε, ότι η σωστή λειτουργία του ELA προϋποθέτει δύο βασικές αρχές: (α) το τραπεζικό ίδρυμα θα πρέπει να είναι φερέγγυο και (β) θα πρέπει να παρέχονται αρκετές εγγυήσεις από την τράπεζα.

Keywords
Τυχαία Θέματα