Έρευνα: «Οι μαθητές ζητούν τον λόγο»!

Είναι ευχαριστημένοι οι μαθητές μας με την υφιστάμενη κατάσταση στα Λύκεια; Η ύλη, οι καθηγητές, η εφορεία, το κράτος, «ακούνε» τις ανάγκες τους; Τους δόθηκε ο λόγος σε όσα τους αφορούν; Αυτά και άλλα πολλά περιλαμβάνονται στην πιο κάτω μελέτη - έρευνα, την οποία διεξήγαγε διαδικτυακά, αφιλοκερδώς, από τη Νέα Υόρκη, ο συμπατριώτης μας Νίκος Αντωνιάδης, Σύμβουλος Πολιτικού Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας και Μέλος του Αμερικανικού

Συνδέσμου Πολιτικών Συμβούλων (AAPC).

Όπως φαίνεται από τα ευρήματα, «οι μαθητές μας ζητούν τον λόγο» για τα θέματα που αφορούν αυτούς και την κοινωνία που ζουν! Παράλληλα, μέσα από τη μελέτη, φαίνεται ξεκάθαρα η ευαισθησία τους προς τους συνανθρώπους μας, αλλά και η επιθυμία τους να συμβάλουν και να βοηθήσουν, αν και εφόσον τους δοθεί η ευκαιρία, στέλλοντας, παράλληλα, τα δικά τους μηνύματα στους αρμόδιους φορείς, αλλά και στον ίδιο τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πιο κάτω, ακολουθούν τα ερωτήματα και οι απαντήσεις των μαθητών Λυκείου της πατρίδας μας. Όλα τα στοιχεία, με την ταυτότητα της έρευνας, βρίσκονται στο τέλος της μελέτης.

Ανάλυση Αποτελεσμάτων


Δυο στους τρεις μαθητές (72%) δεν είναι ευχαριστημένοι με τα μαθήματα που διδάσκονται στο σχολείο.

1. Γενικά είμαι ευχαριστημένος/η με το είδος των μαθημάτων που μας διδάσκουν στο σχολείο.

Συμφωνώ Απόλυτα 3%
Συμφωνώ 20%
Δεν Ξέρω / Δεν Απαντώ 5%
Δεν Συμφωνώ 44%
Δεν Συμφωνώ Καθόλου 28%


Τέσσερεις στους πέντε μαθητές (82%) δεν είναι ευχαριστημένοι με την ποιότητα των μαθημάτων που τους διδάσκουν στο σχολείο.

2. Γενικά είμαι ευχαριστημένος/η με την ποιότητα των μαθημάτων που μας διδάσκουν στο σχολείο (π.χ. Ύλη).

Συμφωνώ Απόλυτα 3%
Συμφωνώ 10%
Δεν Ξέρω / Δεν Απαντώ 5%
Δεν Συμφωνώ 47%
Δεν Συμφωνώ Καθόλου 35%


Δυο στους τρεις μαθητές (77%) δεν είναι ευχαριστημένοι με τις μεθόδους διδασκαλίας των καθηγητών τους.

3. Γενικά είμαι ευχαριστημένος/η με τον τρόπο διδασκαλίας των καθηγητών μας (μέθοδοι διδασκαλίας).

Συμφωνώ Απόλυτα 3%
Συμφωνώ 15%
Δεν Ξέρω / Δεν Απαντώ 5%
Δεν Συμφωνώ 42%
Δεν Συμφωνώ Καθόλου 35%

Τρεις στους τέσσερις μαθητές (75%) θεωρούν πως ο τρόπος που διεξάγονται τα μαθήματα δεν είναι αποδοτικός και δεν τους βοηθά να μάθουν περισσότερα πράγματα.

4. Γενικά, μπορώ να πω πως ο τρόπος που διεξάγονται τα μαθήματα είναι αποδοτικός και νιώθω πως με βοηθούν να μάθω περισσότερα πράγματα.

Συμφωνώ Απόλυτα 5%
Συμφωνώ 10%
Δεν Ξέρω / Δεν Απαντώ 10%
Δεν Συμφωνώ 48%
Δεν Συμφωνώ Καθόλου 27%


Μόνο ένας στους τέσσερις μαθητές (25%) είναι ευχαριστημένος από τις εγκαταστάσεις του σχολείου του, ενώ σχεδόν επτά στους δέκα (65%) δηλώνουν το αντίθετο.

5. Γενικά, μπορώ να πω πως είμαι ευχαριστημένος από τις εγκαταστάσεις του σχολείου μου (π.χ. τάξη, αίθουσες αθλητισμού, μουσικής, κλπ).

Συμφωνώ Απόλυτα 3%
Συμφωνώ 22%
Δεν Ξέρω / Δεν Απαντώ 10%
Δεν Συμφωνώ 28%
Δεν Συμφωνώ Καθόλου 37%


Ένας στους τέσσερις μαθητές (25%) θεωρούν ψηλό το επίπεδο των δικών μας σχολείων συγκριτικά με άλλες χώρες, ενώ πέραν των επτά στους δέκα (72%) δεν συμμερίζονται το πιο πάνω.

6. Βλέποντας από την τηλεόραση και το internet τι γίνεται και σε άλλες χώρες, πιστεύω πως το επίπεδο των δικών μας σχολείων είναι αρκετά ψηλό.

Συμφωνώ Απόλυτα 3%
Συμφωνώ 22%
Δεν Ξέρω / Δεν Απαντώ 3%
Δεν Συμφωνώ 37%
Δεν Συμφωνώ Καθόλου 35%

Μόνο ένας στους τρεις μαθητές (30%) νιώθει χαρούμενος κάθε πρωί που πάει στο σχολείο, ενώ πέραν των μισών δεν συμφωνούν (55%).

7. Γενικά νιώθω χαρούμενος κάθε πρωί που πάω στο σχολείο.

Συμφωνώ Απόλυτα 5%
Συμφωνώ 25%
Δεν Ξέρω / Δεν Απαντώ 15%
Δεν Συμφωνώ 23%
Δεν Συμφωνώ Καθόλου 32%


Πέραν των μισών μαθητών (53%) δήλωσαν πως νιώθουν καταπιεσμένοι στο σχολείο, με έναν στους τρεις μαθητές (35%) να μην συμφωνεί με κάτι τέτοιο (νιώθει δηλαδή καταπίεση στο σχολείο).

8. Γενικά νιώθω καταπιεσμένος/η στο σχολείο.

Συμφωνώ Απόλυτα 30%
Συμφωνώ 23%
Δεν Ξέρω / Δεν Απαντώ 12%
Δεν Συμφωνώ 20%
Δεν Συμφωνώ Καθόλου 15%


Παρόλο το πολύ ψηλό ποσοστό που προκύπτει από την «άρνηση» των παιδιών να απαντήσουν κατά πόσο «έχουν φίλους που έχουν πρόβλημα φαγητού στο σχολείο» (47%), εντούτοις, ένας στους πέντε (21%), δήλωσε πως συμφωνεί με κάτι τέτοιο, σε αντίθεση με έναν στους τρεις (32%), ο οποίος δήλωσε πως δεν συμφωνεί με κάτι τέτοιο.

9. Έχω φίλους που έχουν πρόβλημα φαγητού στο σχολείο.

Συμφωνώ Απόλυτα 3%
Συμφωνώ 18%
Δεν Ξέρω / Δεν Απαντώ 47%
Δεν Συμφωνώ 15%
Δεν Συμφωνώ Καθόλου 17%


Σχεδόν στα ίδια επίπεδα και οι απαντήσεις στο ερώτημα κατά πόσον «έχουν φίλους που έχουν πρόβλημα ρουχισμού και υπόδησης στο σχολείο», όπου ένας στους τρεις δεν ήξερε ή δεν απάντησε (35%), σχεδόν ένας στους τέσσερις συμφώνησε (23%), ενώ σχεδόν δυο στους πέντε δεν συμφώνησαν (42%).

10. Έχω φίλους που έχουν πρόβλημα ρουχισμού και υπόδησης στο σχολείο.

Συμφωνώ Απόλυτα 5%
Συμφωνώ 18%
Δεν Ξέρω / Δεν Απαντώ 35%
Δεν Συμφωνώ 25%
Δεν Συμφωνώ Καθόλου 17%

Αναφορικά με την Εφορεία, σχεδόν ένας στους πέντε μαθητές (18%) δήλωσαν πως είναι ευχαριστημένοι, λίγο πέραν του ενός στους τέσσερις δεν ήξερε ή δεν απάντησε (27%), ενώ πέραν των μισών δήλωσαν πως δεν είναι ευχαριστημένοι (55%).

11. Γενικά είμαι ευχαριστημένος από τις κινήσεις που κάνει η Εφορεία του σχολείου μου.

Συμφωνώ Απόλυτα 3%
Συμφωνώ 15%
Δεν Ξέρω / Δεν Απαντώ 27%
Δεν Συμφωνώ 40%
Δεν Συμφωνώ Καθόλου 15%


Σε σχέση με τις κινήσεις του Συνδέσμου Γονέων του σχολείου τους, σχεδόν ένας στους τρεις μαθητές δήλωσε πως είναι ευχαριστημένος (31%), ένας στους τέσσερις δεν ήξερε ή δεν απάντησε (26%), ενώ πέραν των τεσσάρων στους δέκα δήλωσαν πως δεν είναι ευχαριστημένοι (43%).

12. Γενικά είμαι ευχαριστημένος από τις κινήσεις που κάνει ο Σύνδεσμος Γονέων του Σχολείου μου.

Συμφωνώ Απόλυτα 5%
Συμφωνώ 26%
Δεν Ξέρω / Δεν Απαντώ 26%
Δεν Συμφωνώ 28%
Δεν Συμφωνώ Καθόλου 15%


Στα ίδια περίπου επίπεδα με τα πιο πάνω κυμάνθηκαν και τα αποτελέσματα στο ερώτημα που αφορούσε τον Καθηγητικό Σύλλογο του σχολείου τους, όπου σχεδόν ένας στους πέντε μαθητές δήλωσε πως είναι ευχαριστημένος (18%), λίγο πέραν του ενός στους τέσσερις δεν ήξερε ή δεν απάντησε (27%), ενώ πέραν των μισών (55%) δήλωσαν πως δεν είναι ευχαριστημένοι.

13. Γενικά είμαι ευχαριστημένος από τις κινήσεις που κάνει ο Καθηγητικός Σύλλογος του Σχολείου μου.

Συμφωνώ Απόλυτα 3%
Συμφωνώ 15%
Δεν Ξέρω / Δεν Απαντώ 27%
Δεν Συμφωνώ 25%
Δεν Συμφωνώ Καθόλου 30%


Σε σχέση τώρα με τις κινήσεις της Πολιτείας για αυτούς, σχεδόν ένας στους πέντε μαθητές δήλωσε πως είναι ευχαριστημένος (18%), μόνο ένας στους είκοσι (5%) δεν ήξερε ή δεν απάντησε, ενώ σχεδόν τέσσερις στου πέντε (77%!) δήλωσαν πως δεν είναι ευχαριστημένοι.

14. Γενικά είμαι ευχαριστημένος από τις κινήσεις που κάνει η Πολιτεία για εμάς τους νέους.

Συμφωνώ Απόλυτα 3%
Συμφωνώ 15%
Δεν Ξέρω / Δεν Απαντώ 5%
Δεν Συμφωνώ 32%
Δεν Συμφωνώ Καθόλου 45%


Αναφορικά με το κατά πόσον το σχολείο τους βοηθά να αποφασίσουν για τον επαγγελματικό τους προσανατολισμό, ένας στους πέντε μαθητές (20%) δήλωσε πως είναι ευχαριστημένος, ένας στους δέκα (10%) δεν ήξερε ή δεν απάντησε, ενώ επτά στους δέκα (70%!) δήλωσαν πως δεν είναι ευχαριστημένοι.

15. Το Σχολείο με βοηθά να αποφασίσω για τον επαγγελματικό προσανατολισμό του μέλλοντος μου.

Συμφωνώ Απόλυτα 5%
Συμφωνώ 15%
Δεν Ξέρω / Δεν Απαντώ 10%
Δεν Συμφωνώ 18%
Δεν Συμφωνώ Καθόλου 52%


Στο ερώτημα κατά πόσον η Πολιτεία τους δίνει την ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις τους, σχεδόν τέσσερις στους πέντε μαθητές ήταν αρνητικοί (77%), μόνο το 15% δήλωσε θετικό και το 8% δεν ήξερε ή δεν απάντησε.

16. Η Πολιτεία μου δίνει συχνά την ευκαιρία να εκφράσω τις απόψεις μου, όπως κάνω τώρα.

Συμφωνώ Απόλυτα 5%
Συμφωνώ 10%
Δεν Ξέρω / Δεν Απαντώ 8%
Δεν Συμφωνώ 51%
Δεν Συμφωνώ Καθόλου 26%

Ένα ακόμη αποτέλεσμα απαξίωσης, αντλείται από τις απαντήσεις στο ερώτημα: «κατά πόσον θα πήγαιναν να ψηφίσουν, αν είχαν το δικαίωμα», με έξι στους δέκα μαθητές (60%) να δηλώνουν αποχή, ένας στου δέκα να μην ξέρει ή να μην απαντά (10%), και με μόνο (σχεδόν) έναν στους τρεις να δηλώνει την παρουσία του (30%).

17. Αν είχα δικαίωμα να ψηφίσω, σίγουρα θα πήγαινα να ψηφίσω.

Συμφωνώ Απόλυτα 43%
Συμφωνώ 17%
Δεν Ξέρω / Δεν Απαντώ 10%
Δεν Συμφωνώ 13%
Δεν Συμφωνώ Καθόλου 17%


Ένα αποτέλεσμα, το οποίο θα έπρεπε να μας κάνει να νιώσουμε περηφάνια για τη σημερινή νεολαία της πατρίδας μας, ακούει στις «προτεραιότητες και τις ευαισθησίες της για το σήμερα». Πέραν της «αλλαγής του εκπαιδευτικού συστήματος και της ανάγκης για μια πιο ανθρωπιστική παιδεία» (38%), η ευαισθησία των παιδιών μας για τον πλησίον μας («άπορους συνανθρώπους μας») καταρρίπτει τον «φόβο» τους στα ερωτήματα 8 και 9, που «δεν ήξεραν ή δεν απάντησαν» (σε μεγάλο βαθμό). Σε αυτό το ερώτημα, αλλά και σε όλα τα πιο κάτω ερωτήματα, τους δόθηκε η ευκαιρία να απαντήσουν ελεύθερα «ποια πράγματα θα έκαναν για να βοηθήσουν την κοινωνία να γίνει καλύτερη». Ένας στους τρεις ανέφερε την «προσφορά στους άπορους συνανθρώπους μας» (33%) και ένας στους πέντε πως «θα εργαζόταν για Ισότητα και μια πιο Δίκαιη Κοινωνία» (20%).


18. Ποια τρία πράγματα θα έκανες για να βοηθήσεις την κοινωνία να γίνει καλύτερη;

Θα άλλαζα το εκπαιδευτικό σύστημα / Πιο ανθρωπιστική Παιδεία 38%
Θα ευαισθητοποιούσα την κοινωνία για προσφορά στους άπορους συνανθρώπους μας 33%
Θα εργαζόμουν για Ισότητα και μια πιο Δίκαιη Κοινωνία 20%
Θα έδινα φωνή στους νέους 8%
Θα εργαζόμουν για το άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας 5%


Η αναδιάρθρωση της Ύλης (ένας στους τρεις - 35%), η επαναξιολόγηση των καθηγητών με αναφορά στη μείωση του ορίου ηλικίας (25%), η αλλαγή του τρόπου διδασκαλίας (20%), μια πιο Ανθρωποκεντρική Παιδεία (15%) και η αύξηση των δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων (8%), ήταν τα πιο σημαντικά πράγματα που θα άλλαζαν οι μαθητές μας στη λειτουργία του σχολείου τους.

19. Ποια τρία πράγματα θα άλλαζες στη λειτουργία του σχολείου σου;

Αναδιάρθρωση Ύλης (λιγότερα διαγωνίσματα - περισσότερη έμφαση στα εξεταζόμενα) 35%
Επαναξιολόγηση καθηγητών και μείωση ορίου ηλικίας τους 25%
Αλλαγή τρόπου διδασκαλίας 20%
Πιο ανθρωποκεντρική Παιδεία 15%
Περισσότερες δραστηριότητες και εκδηλώσεις 8%


Σε σχέση με τα χαρακτηριστικά που θα λάμβαναν υπόψη για να ψηφίσουν έναν πολιτικό, ένας στους τρεις μαθητές μας αναφέρθηκε στην ειλικρίνεια (35%), επίσης ένας στους τρεις (35%) ανέφερε πως πρέπει να εργάζεται για το κοινό καλό, να σέβεται και να βοηθά τον Πολίτη (35%), ένα 15% αναφέρθηκε στην Τιμιότητα, 8% στον Πατριωτισμό, και 5% στο να είναι Δίκαιος.

20. Αν σήμερα έπρεπε να ψηφίσεις κάποιον πολιτικό, σημείωσε τα τρία πιο σημαντικά χαρακτηριστικά που θα ήθελες να έχει για να τον/ην ψηφίσεις.

Να είναι Ειλικρινής 35%
Να εργάζεται για το κοινό καλό - Να σέβεται και να βοηθά τον Πολίτη 35%
Να είναι Τίμιος 15%
Να είναι Πατριώτης 8%
Να είναι Δίκαιος 5%


Η έρευνα έδωσε το δικαίωμα στους μαθητές να «επικοινωνήσουν» με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να του στείλουν τα δικά τους μηνύματα. Στο ερώτημα: «Αν μιλούσες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ποια τρία πράγματα θα του έλεγες να κάνει», ένας στους τρεις μαθητές απάντησε: «να δημιουργήσει ένα πιο αποδοτικό σύστημα Παιδείας» (35%), ένας στους πέντε αναφέρθηκε στη «βοήθεια προς τις άπορες οικογένειες» (20%), το 15% τον προέτρεψε «να λύσει το Κυπριακό», το 10% του ζήτησε «να λύσει το πρόβλημα της ανεργίας», με το ίδιο ποσοστό (ένας στους δέκα - 10%) να του ζητά «να δώσει λόγο στους νέους», και τέλος, το 8% του ζήτησε «να εργαστεί για μια πιο δίκαιη κοινωνία χωρίς διακρίσεις».

21. Αν μιλούσες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ποια τρία πράγματα θα του έλεγες να κάνει;

Να δημιουργήσει ένα πιο αποδοτικό σύστημα Παιδείας 35%
Να βοηθήσει άπορες οικογένειες 20%
Να λύσει το Κυπριακό 15%
Να λύσει το πρόβλημα της ανεργίας 10%
Να δώσει λόγο στους νέους 10%
Να εργαστεί για μια δίκαιη κοινωνία χωρίς διακρίσεις 8%

Ταυτότητα Μελέτης / Έρευνας


Υπεύθυνος Έρευνας: Νίκος Αντωνιάδης - Σύμβουλος Πολιτικού Μάρκετινγκ &Επικοινωνίας
Μέλος του Αμερικανικού Συνδέσμου Πολιτικών Συμβούλων (AAPC)

Keywords
Τυχαία Θέματα