Έρευνα Κουρσουμπά για την συμπεριφορά στο παιδί Νεοκλέους

Έπιασε δουλειά η Επίτροπος Προστασίας του Παιδιού Λήδα Κουρσουμπά αναφορικά με τις καταγγελίες της μητέρας του παιδιού του καταδικασθέντος δικηγόρου σε πρώτο βαθμό Παναγιώτη Νεοκλέους, ότι κατά τη διάρκεια επισκεπτηρίου στο δωμάτιο – κελί στο Μέλαθρον Αγωνιστών, το έβγαλαν με διαταγή οι γιατροί των Κεντρικών Φυλακών που είχαν πάει να επισκεφθούν τον κ. Νεοκλέους, με αποτέλεσμα το παιδί να δει από την οθόνη να βγάζουν τα ρούχα του πατέρα του και να αρχίζει να κλαίει.

Μιλώντας στο Sigmalive,

η κ. Κουρσουμπά τόνισε ότι από την πρώτη στιγμή που ήρθε στα χέρια μας η συγκεκριμένη επιστολή της μητέρας του παιδιού του Παναγιώτη Νεοκλέους, έγιναν άμεσες κινήσεις και ξεκίνησε έρευνα για να διερευνηθεί το περιστατικό. «Ετοιμάσαμε επιστολή με συγκεκριμένα ερωτήματα στα οποία ζητάμε απαντήσεις, η οποία εστάλη προς τον ανώτερο πολιτικό προϊστάμενο, τον Υπουργό Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου, ώστε να προχωρήσουμε με ταχύτητα στη διερεύνηση του περιστατικού».

Η κ. Κουρσουμπά ανέφερε ότι αν τα γεγονότα έχουν διαδραματιστεί όπως ακριβώς έχουν αναφερθεί στην επιστολή της μητέρας, τότε μιλάμε για κατάφορη παραβίαση των δικαιωμάτων του παιδιού. «Σε περίπτωση που καθυστερήσουν οι αρμόδιοι να τοποθετηθούν, τότε θα επανέρθουμε άμεσα».

Η έκθεση της Επιτρόπου

Η θέση της κ. Κουρσουμπά αναφορικά με την επαφή που πρέπει να έχει το παιδί με τον κατάδικο γονέα του έχει διατυπωθεί μέσα από έκθεση που πραγματοποίησε τον Ιανουάριο του 2013. Η Επίτροπος είχε διαπιστώσει ότι, παρόλο ότι συνεπεία των παρεμβάσεών της, προέκυψαν κάποιες θετικές ενέργειες εκ μέρους της Διεύθυνσης του Τμήματος Φυλακών, οι υφιστάμενες συνθήκες/διαδικασίες και πρακτικές που εφαρμόζονται κατά την επικοινωνία παιδιών με κρατούμενο γονέα τους, εξακολουθούν να μην διασφαλίζουν στο σύνολό τους τα δικαιώματα των εν λόγω παιδιών.

Ανάμεσα στις πολλές εισηγήσεις που είχε κάνει, αναφέρει ότι «Τα κλειστά και ανοικτά επισκεπτήρια της Κλειστής Φυλακής, γενικότερα, πρέπει να διαμορφωθούν με τρόπο πιο φιλικό προς τα παιδιά και να διασφαλιστεί ότι, οι συνθήκες επικοινωνίας, υπό τις οποίες διενεργούνται οι επισκέψεις παιδιών σε κρατούμενο γονέα, επιτρέπουν τη φυσική επικοινωνία και σωματική επαφή και, ως εκ τούτου, διευκολύνουν τη δόμηση της σχέσης παιδιού - γονιού».

Το ιστορικό

Σύμφωνα με την καταγγελία, στις 20 Ιουνίου, στη μία το μεσημέρι, ο γιος και η μητέρα του κ. Νεοκλέους τον επισκέφθηκαν στο δωμάτιο – κελί. Ο επιθεωρητής των φυλακών, συνοδευόμενος από άλλα δύο πρόσωπα, εισήλθαν στον χώρο και διέταξαν τη μητέρα και τον γιο να φύγουν από το δωμάτιο, οι οποίοι και τελικώς αποχώρησαν μετά από διαμαρτυρίες.

Ο ανήλικος, όμως, όταν βγήκε από το δωμάτιο άρχισε να παρακολουθεί την οθόνη που είναι συνδεμένη με τις κάμερες, με αποτέλεσμα να δει να βγάζουν τα ρούχα του πατέρα του. Έτσι άρχισε να φωνάζει «τι κάμνουν στον παπά μου, θα του κάνουν κακό». Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με την καταγγελία, είχε ως αποτέλεσμα το παιδί τη νύχτα να φωνάζει στον ύπνο του και να βλέπει εφιάλτες.

Keywords
Τυχαία Θέματα