Έρευνα για βιασμούς στην Κύπρο: Το Σαββατοκυρίακο το 50% των υποθέσεων (vid)

Στην πρωινή εκπομπή του ΣΙΓΜΑ «Πρωτοσέλιδο» φιλοξενήθηκε ο εγκληματολόγος δρ. Άγγελος Κωνσταντίνου, ο οποίος μίλησε για την επιστημονική έρευνα για τους βιασμούς στην Κύπρο.

Νέα επιστημονική μελέτη ρίχνει φως στους βιασμούς στην Κύπρο (ΓΡΑΦΗΜΑ)

Αρχικά ανέφερε ότι σε πανευρωπαϊκό επίπεδο η Κύπρος κατατάσσεται στην έκτη πιο χαμηλή θέση στην συχνότητα του εγκλήματος, ενώ σημείωσε ότι κατά μέσο όρο ανά έτος σημειώνονται 24 βιασμοί.

Διευκρίνισε ότι η έρευνα εστίασε σε υποθέσεις δικαστηρίου, ενώ επισήμανε ότι είναι εξαιρετικά χαμηλό το ποσοστό καταγγελίας των βιασμών. Επιπρόσθετα η έρευνα ανέλυσε 58 υποθέσεις δικαστηρίου και αφορά 73 δράστες και 59 παραπονούμενες. 

Επισήμανε ότι 3 στις 10 υποθέσεις τα θύματα δέχονται απειλές αλλά και χρηματισμό ώστε να μην προβούν σε καταγγελία.

Η έρευνα εστίασε στην εκδίκαση της υπόθεσης, ενώ πρόσθεσε ότι η νομοθεσία είναι θυματοκεντρική γιατί δεν προϋποθέτει την χρήση βίας για απόδειξη του βιασμού, αλλά την απουσία συναίνεσης του θύματος. 

Επισήμανε ότι υπάρχουν άλλα κράτη - μέλη όπως η Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, Ουαλία και Ιρλανδία τα οποία αποτελούν πρότυπα όσον αφορά τις νομοθεσίες τους και μπορούμε να δανειστούμε διατάξεις από αυτές τις νομοθεσίες.

Η διεθνής βιβλιογραφία καταδεικνύει ότι όσο πιο μικρές είναι οι φυλετικές διαφορές τόσο πιο εύκολα καταφεύγει το θύμα στην δικαιοσύνη.

Ξεχωριστό σημείο στην έρευνα είναι οι υποθέσεις κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου τα θύματα εισέρχονται σε ολιγόωρες γνωριμίες με το αντίθετο φύλο, ενώ 5 στις 10 περιπτώσεις υπάρχει το στοιχείο των ναρκωτικών ουσιών και της αλκοόλης. «Σάββατο και Κυριακή σημειώθηκαν το 50% των υποθέσεων βιασμού», πρόσθεσε.

Τέλος ανέφερε ότι υπάρχουν αστυνομικές διατάξεις για τον τρόπο διερεύνησης της υπόθεσης.

Διαβάστε ακόμη: 

Νέα έρευνα για το αδίκημα του βιασμού στην Κύπρο

Τροποποίηση του νόμου για τον βιασμό στην Κύπρο, προτείνει νέα μελέτη

Δ. Σαμουήλ: Τι πρέπει να γνωρίζουν όσοι θα ταξιδέψουν στο εξωτερικό (ΒΙΝΤΕΟ)

Εκδικάζεται σήμερα η ένσταση ιδιοκτητών του χώρου διασκέδασης στον Πρωταρά

Keywords
Τυχαία Θέματα