Έρευνα IMR: Τo 2016 δεν θα λυθεί το Κυπριακό εκτιμά το 65%

Το 2016 δεν θα είναι χρονιά λύσης εκτιμά το 65% των πολιτών ενώ κάτω από τη βάση τοποθετούν οι πολίτες τους χειρισμούς τους Προέδρου της Δημοκρατίας και της κυβέρνησης.

Κάτω από τη βάση και πολύ μάλιστα τοποθετεί η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, σχεδόν σε όλα τα θέματα, τον βαθμό βεβαιότητας που την διακατέχει για τη νέα χρονιά.

Σύμφωνα με μεγάλη έρευνα της IMR - Πανεπιστημίου Λευκωσίας, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Σημερινή, στην ερώτηση αν πιστεύετε ότι θα υπάρξει λύση

του Κυπριακού εντός του 2016 το 65% των πολιτών απάντησε όχι και το 35% ναι.

Στα θέματα οικονομίας και στην ερώτηση αν θα υπάρξει βελτίωση εντός του 2016 το 42% απάντησε μάλλον ναί, το 10% σιγουρα ναι και ποσοστό 48% μάλλον όχι και όχι.

Ιδιαίτερα σημαντικά είναι τα ευρήματα της έρευνας όσον αφορά στην ερώτηση κατά πόσο θα υπάρξει βελτίωση στην ποιότητα ζωής των Κυπρίων. Η πλειοψηφία 57% εκτιμά ότι δεν πρόκειται να υπάρξει βελτίωση ενώ μόλις 43% θεωρεί ότι ίσως τα πράγματα πάνε προς το καλύτερο.

Ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι απαντήσεις των πολιτών σε σχέση με το ερώτημα, αν οι χειρισμοί του Προέδρου της Δημοκρατίας, της κυβέρνησης, του Κατοχικού ηγέτη και της Βουλής τους βρίσκει ικανοποιημένους για τη χρονιά που πέρασε.

Συγκεκριμένα δυσαρεστημένοι από τους χειρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας απάντησε το 21% μάλλον δυσαρεστημένοι το 27% και ούτε δυσαρεστημένοι ούτε ικανοποιημένοι το 30%.

Στην ίδια ερώτηση αναφορικά με τους χειρισμούς της κυβέρνησης δυσαρεστημένοι απάντησε το 27%, μάλλον δυσαρεστημένοι το 28% και ούτε δυσαρεστημένοι ούτε ικανοποιημένοι το 26%.

Όσον αφορά τους χειρισμούς του κατοχικού ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί ποσοστό που ξεπερνά το 60% δηλώνει δυσαρεστημένο.

Συγκεκριμένα, το 35% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι είναι δυσαρεστημένοι από τους χειρισμούς του κατοχικού ηγέτη, το 26% μάλλον δυσαρεστημένοι και το 22% ούτε δυσαρεστημένοι ούτε ικανοποιημένοι.

Στα ίδια ποσοστά με ιδιαίτερα υψηλό βαθμό δυσαρέσκειας και οι χειρισμοί της Βουλής των αντιπροσώπων. Το 33% απάντησαν δυσαρεστημένοι, το 35% μάλλον δυσαρεστημένοι και το 22% ούτε δυσαρεστημένοι ούτε ικανοποιημένοι.

Αναφορικά με το τι αναμένουν οι πολίτες τη νέα χρονιά για τα ίδια θέματα, οι πολίτες απάντησαν. Στους χειρισμούς του Προέδρου αναμένουν ότι δεν θα είναι ικανοποιημένοι το 44% με ένα ποσοστό της τάξης του 30% να δηλώνουν ούτε ικανοποιημένοι, ούτε δυσαρεστημένοι.

Σε ότι αφορά τους χειρισμούς της κυβέρνησης το 45% αναμένει ότι θα είναι δυσαρεστημένοι με υψηλό και εδώ το ποσοστό ούτε δυσαρεστημένοι ούτε ικανοποιημένοι, που φτάνει το 28% ενώ για τους χειρισμούς Ακιντζί και τι πρέπει να αναμένουν οι πολίτες τη νέα χρονιά το 54% αναμένει ότι θα είναι και πάλι δυσαρεστημένοι, με υψηλό και το ποσοστό ούτε ικανοποιημένοι ούτε δυσαρεστημένοι και συγκεκριμένα στο 26%.

Σε ότι αφορά τη δυνατότητα εκπλήρωσης μιας επιθυμίας εντός του 2016 το 26% απάντησε υγεία, το 18% λύση του Κυπριακού και το 11% μείωση της ανεργίας

Η έρευνα διενεργήθηκε από την IMR - Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για λογαριασμό της εφημερίδας Σημερινή από τις 29 μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου 2015.

Η κάλυψη ήταν Παγκύπρια σε αστικές και αγροτικές περιοχές, με γυναίκες και άνδρες ηλικίας άνω των 18 χρόνων. Το μέγεθος του δείγματος ήταν 500 άτομα με τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία, ενώ η συλλογή των στοιχείων έγινε με τηλεφωνικές συνεντεύξεις με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου

Keywords
Τυχαία Θέματα