Έρχονται τα βιοκαύσιμα από πατάτες και κολοκάσι

Στο άψε-σβήσε καλείται να εγκρίνει η Βουλή τροποποιητικό νομοσχέδιο για Προώθηση και Ενθάρρυνση της χρήσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Η τροποποίηση αφορά εναρμόνιση με κοινοτική οδηγία που έπρεπε να είχε υλοποιηθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Το θέμα θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού την προσεχή Τρίτη υπό τον φόβο της καταχώρησης προσφυγής από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας για μη έγκαιρη εναρμόνιση.

Από την

τροποποίηση αναμένεται να επωφεληθεί κυρίως ο αγροτικός τομέας, αφού σύμφωνα με τις πρόνοιές της, το 7% των καυσίμων για τις μεταφορές πρέπει να περιλαμβάνει βιοκαύσιμα που παράγονται από σιτηρά και άλλα σακχαρούχα, ελαιούχα και αμυλούχα φυτά, όπως η πατάτα και το κολοκάσι.

Σημαντική χαρακτηρίζει την εξέλιξη για το τοπικό του προϊόν ο Δήμος Σωτήρας.

«Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι δημιουργείται μια νέα προοπτική όσον αφορά το κολοκάσι μετά και από την επιτυχία που είχαμε για την εγγραφή του Κολοκασιού σαν ΠΟΠ, σαν Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης με τη δημιουργία βιοκαυσίμου μέσω του Κολοκασιού ή των πατατών. Αυτή η προοπτική οπωσδήποτε θα βοηθήσει την τιμή του κολοκασιού και οπωσδήποτε τις οικογένειες οι οποίες ασχολούνται με την καλλιέργεια του κολοκασιού», δήλωσε.

Στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μέχρι το 2020 οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να κατέχουν μερίδιο 10% επί της κατανάλωσης στις μεταφορές και 13% στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας.

Ερωτηματικά βέβαια προκαλούνται και για το κόστος που θα μετακυλιστεί στον καταναλωτή αφού εκτιμάται ότι η εφαρμογή του νομοσχεδίου θα αυξήσει το κόστος αγοράς βιοκαυσίμων από μέρους των εταιρειών.

Keywords
Τυχαία Θέματα