Έρχονται μειώσεις στα φάρμακα στην Κύπρο

Νέα τιμολογιακή πολιτική του υπουργείου Υγείας και όλων των εμπλεκόμενων μερών τέθηκε σε ισχύ από την περασμένη Παρασκευή, η οποία προνοεί φθηνότερες τιμές φαρμάκων.


Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο», η νέα τιμολογιακή πολιτική του υπουργείου Υγείας φέρνει φθηνότερα φάρμακα, αφού πλέον οι τιμές θα καθορίζονται με βάση τις χαμηλότερες τιμές των ακριβών, μεσαίων και φθηνών χωρών του "καλαθιού" του συστήματος τιμολόγησης και όχι με βάση τις μέσες τιμές όπως

συνέβαινε μέχρι σήμερα.

Ο νέος επικαιροποιημένος τιμοκατάλογος θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1η Απριλίου 2018.

Σύμφωνα με το σχετικό διάταγμα, ως ακριβές χώρες στο σύστημα τιμολόγησης καθορίζονται η Αυστρία, η Γερμανία, η Δανία, ως μεσαίες χώρες το Βέλγιο, η Ισπανία, η Ιταλία και η Σουηδία και ως φθηνές χώρες η Γαλλία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία.

Για τον υπολογισμό της τιμής «θα εξετάζονται οι χονδρικές τιμές και στις δέκα αυτές χώρες αναφοράς και θα λαμβάνονται υπόψη, η χαμηλότερη τιμή από την ομάδα των ακριβών χωρών, οι δύο χαμηλότερες τιμές από την ομάδα των μεσαίων χωρών και η χαμηλότερη τιμή από την ομάδα των φθηνών χωρών».

Η νέα πολιτική καταρτίστηκε ύστερα από διάλογο μεταξύ του υπουργείου Υγείας και όλων των εμπλεκομένων φορέων και ο σχετικός τιμοκατάλογος θα επικαιροποιείται κάθε ένα χρόνο ενώ η τιμολογιακή πολιτική θα αξιολογείται και αναλόγως θα αναθεωρείται ανά διετία.

Στη νέα τιμολογιακή πολιτική περιλαμβάνονται και πρόνοιες οι οποίες προστατεύουν τα φθηνά σκευάσματα αφού στόχος του υπουργείου Υγείας είναι να μην παρατηρηθούν φαινόμενα μαζικής απόσυρσης φθηνών φαρμάκων από την κυπριακή αγορά, όπως είχε συμβεί στο παρελθόν.

Επιπρόσθετα, και σε ό,τι αφορά τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, οι τιμές καθορίζονται από τον εισαγωγέα/κατασκευαστή ο οποίος υποχρεούται να υποβάλει σχετική αίτηση στις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες του Κράτους.

Keywords
Τυχαία Θέματα